borászat | Agrárágazat

borászat

2017. március 07.

Borok női lélekre hangolva

2017. január 12.

A németországi Frasdorfban 2016. decemberében először rendezték meg a nemzetközi PAR borversenyt...

2016. augusztus 10.

A kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról, ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni.

2016. augusztus 08.

Negyvenmilliárdos forrás áll rendelkezésre a borágazat fejlesztésére.

2016. augusztus 04.

A BASF szőlőbetegség-előrejelző rendszere az ország összes borvidékéről várja mindazon szőlőtermesztőket és növényvédelmi szakembereket, akik idén is minőségi információkra alapozva szeretnék munkájukat végezni.

2016. június 10.

Fokozott figyelem kísérte a június 1-jén zárult AXIÁL-BARTIFARM szőlészeti gépbemutató körutat, melyen sikerült mozgósítani az ország szőlész-borász társadalmát. A 9 helyszínen zajlott rendezvénysorozaton több mint 300 AXIÁL partner vett részt.

2016. május 25.

A Magyar Bormustra - XXXVII. Országos Borversenyt május 24-25-én tartják a fővárosban.

2016. május 10.

Az idei fehér és rozéborok országos borkóstolójára 722 tételt neveztek, ezekből szakértői bizottságok választják ki a borkiválóság könyvbe kerülő termékeket.

2016. április 19.

A Bocuse d’Or európai döntőjének fehérborait a megújult állami vállalat biztosítja

2016. április 18.

A helyi értékeknek a turizmus viszonylatában komoly lehetőségük van arra, hogy gazdasági hasznot biztosítsanak a kisebb közösségek számára...

2016. április 11.

A magyar borászat minőségi korszakváltás időszakát éli, az elmúlt években megteremtődött a lehetőség a minőségi és mennyiségi továbblépésre az ágazatban ...

2016. április 01.

A magyar borok a világ élvonalában vannak, a magyar borok népszerűsége...

2016. március 22.

A Földművelésügyi Minisztérium a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen meghirdette a Fehér- és Rozéborok Országkóstolóját. A mintákat és a jelentkezési lapokat 2016. május 2-ig lehet beküldeni a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságára.

2016. január 25.

Nem kell megijedni a borisszáknak a januári fagyoktól: a jelenlegi zimankós időjárás kifejezetten kedvez a szőlőnek, és ha így mennek tovább a dolgok, 2015-höz hasonlóan kiváló borok teremhetnek az idén is.

2016. január 15.

13.100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben.

2016. január 05.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta.

2015. május 04.

Hogyan is állt össze a Borászok Borásza és Borászok Barátja jelöltlista?

2015. április 30.

Az újjászületését élő Somlói borvidék május első hétvégjén tartja nagyaszabású szezonyitó eseményét 15 neves pincészet részvételével. A Nyitott Pincék rendezvény egész hétvégén bemutatókkal, kóstolókkal, és borászvendégekkel várja a látogatókat. Az egyes helyszínek között ingyenesen igénybe vehető hop on-hop off rendszerben működő Bornibusz közlekedik.

2015. április 23.

Szőlészetek, gyümölcsösök és ültetvények elsőszámú traktora

2015. március 06.

Kiemelkedően jó termés, küzdelmes év, gasztro-turisztikai kilátások

2015. február 11.

Új ügyvezető igazgató a Vetőmag Szövetségnél

2015. február 02.

Minden idők legsikeresebb AGROmashEXPO-ja ért véget szombaton. A január 28. és 31. között nyitva tartó kiállítást a tavalyinál is több, csaknem 42 ezer látogató kereste fel.

2015. január 27.

Tradicionális hajósi szőlőkből készülnek a Sziegl Pince modernizált kézműves borai, melyek kései szüretből, egyedi feldolgozási technológiával kerülnek palackba. Sziegl Balázs szívesen kísérletezget, a néhány éves kemény munka eredményei pedig egyre inkább őt igazolják, hisz a náluk készült 2014-es Irsai Olivér Magyarország legjobb újbora lett. 

2015. január 27.

2006. július 31.-én egy Csurgó környéki szőlőültetvényben történt az első amerikai szőlőkabóca (Scpahoideus titanus Ball) észlelése Magyarországon, majd 7 évvel később a Zala megyei növényvédelmi felügyelők megtalálták az első olyan szőlőtőkét, iszalagot és amerikai szőlőkabócát, amelyek a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée) betegségét okozó Candidatus Phytoplasma vitis-szel voltak fertőzöttek. A kórokozó molekuláris azonosítását a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma végezte. A betegség szerepel az Európai Unió tagállamainak közös listáján és a 7/2001. FVM rendeletben (2. számú melléklet A rész II. szakasz d) 6. pont) is, mint a növényeken vagy növényi termékeken tilalmazott zárlati károsító.

2015. január 27.

A címben szereplő szavakkal indul Gere Attila villányi bortermelő pincészetének a honlapja. A természettel való összhang megteremtése bizonyosan nem játszik nagyobb szerepet máshol, mint az erdészek és a borászok munkájában. Azt, hogy Ő az ország egyik legkiválóbb bortermelője, aki a negyedik azok sorában, akik megkapták az Év Bortermelője elismerést, azt szinte minden borkedvelő tudja róla. Azt viszont kevesen, hogy az erdészhivatást cserélte el a szőlőtermelésre és a borkészítésre, ami kétségtelenül legalább olyan nemes és kreatív foglalatosság, illetve hasonló módon igényli a természet ismeretét és a természettel való összhang megteremtését.

2015. január 27.

A szekszárdi borvidék az egyik ismert és elismert szőlőtermelő vidéke hazánknak. Itt jártunk az év végén, a Posta Borház Kft-nél, hogy a Lamborghini Plus 75 F keskenynyomtávú traktorral szerzett tapasztalatokról érdeklődjünk. Az interjú egyeztetésekor még nem sejtettük, hogy jeles nap lesz a megbeszélt, mivel aznap érkezik az új Lamborghini RF 100-as erőgép.

2015. január 27.

Már idehaza is hódítanak a precíziós szőlészeti technológiák

2015. január 27.

Minden eddigieknél többen látogatták meg a 2014-es, 41. EIMA International (Nemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti) kiállítást. 235.614-an voltak kíváncsiak a múlt év egyik legnagyobb mezőgazdasági gépesítési seregszemléjére, ami 20%-os növekedést jelent a két évvel ezelőtti rendezvényhez képest.

2015. január 27.

Már javában folyt a készülődés karácsonyra, sokan szabadságukat töltötték és igyekeztek bevásárolni a "hosszúra nyúlt" ünnepekre, de akik még dolgoztak, azok is zömében már az évzáró rendezvényekre készülődtek. Ilyen időszakra sikerült összehoznunk az interjút Dr. Nyilas Jánossal, a Solybor Kft. nagytapasztalatú tulajdonos ügyvezetőjével a gépi szőlő betakarítás, azon belül is a New Holland 9060L szőlőkombájnnal szerzett tapasztalatairól.

2015. január 26.

Sokáig, sokan Oportónak ismertük a Portugiesert, illetve a legtöbben akkor kezdtük el szeretni, és váltunk a rajongójává, amikor a villányi borászok megmutatták, hogy mi van ebben a fajtában, valamint mit kell vele csinálni.