fbpx

BAYER SZÁNTÓFÖLDI KONFERENCIA

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 04.

„Isteni” rovarölő szer és az új kirobbanó hatékonyságú repcehibrid mellett egy titokzatos, jövőbeli gyomirtóról is szó esett azon a konferencián, amelyet a Bayer CropScience 2014. november 25-én Kecskeméten tartott meg.

Matyasovszki Istvánnak, a Bayer marketing igazgatójának megnyitója után dr. Dariusz Przeradzki üzletág igazgató elmondta, hogy a Bayer CropScience vezérterülete az innováció, mellyel utat mutatnak a jövőnek és a gazdálkodók lehetőségeinek.

  • Immár megszokhattuk, hogy évente több új terméket vezetünk be, hogy a bennünket választó gazdálkodók még biztonságosabban és nyereségesebben tudjanak termelni – vezette fel a szakmai részt Farády László marketing menedzser, aki először a Bayer 2014-es sikeres technológiáit foglalta össze, majd áttért a jövő nagy várományosaira.

Fiatal és ütős a 2015-ös kalászos védelmi Bayer paletta. Csak egy olyan készítmény van, melyet 2006 előtt vezettek be hazánkban, ez pedig a Puma extra. 2006 és 2014 között minden évben folyamatosan újították a palettájukat, a Zantara, Falcon Pro és a Huszár aktív jelent meg a piacon. Tulajdonképp a vetéstől – a toxingátláson keresztül – a betakarítás utánig biztosítják a védelmet.

Proteus – az ?isteni? rovarölő szer

Végre megérkezik Magyarországra az Európa más országaiban már bizonyított és bevált rovarölő, a Proteus, melyet hazánkban is több kultúrában (kalászosok, repce, mustár, burgonya és borsó) tudnak majd alkalmazni.

A Proteus széles hatásspektrumú rovarölő permetezőszer. A tiakloprid és a deltametrin (első olyan piretroid, mely fénystabil, és viszonylag kis dózisban is hatékony kombinációjaként gyors taglózó hatású, ugyanakkor kiváló, hosszú hatástartamú inszekticid, mely sikeresen alkalmazható a rágó és szívó kártevők ellen is.

A Proteus alkalmazásával egyértelműen kisebb lesz a kártétel, mert a kijuttatás pillanatától azonnal védelmet nyújt. A kártevők a Proteus kijuttatása után azonnal inaktívvá válnak, nem táplálkoznak tovább. Ezáltal a Proteus-szal megelőzhető az a kár, ami a kijuttatás és a rovar elpusztulása között egyébként keletkezne. Egyedi olajos formulációja révén kiváló a felületi tapadása, esőállósága átlagon felüli. A szer virágzó kultúrákban kizárólag csak méhkímélő technológiával juttatható ki.

Safer – új generációs hidridrepce a Bayertől

A Bayer évente 1 milliárd eurót költ kutatás-fejlesztésre. A szárnyaló növényvédelmi üzletág mellett 66 nemesítő állomáson közel 1000 szakértő segítségével zajlik a cég vetőmag fejlesztési projektje is, ennek eredményeként kerül bevezetésre a kiemelkedő teljesítményű repce újdonság, a Safer, melyet Szundy Péter, a Bayer vetőmag üzletág vezetője ismertetett.

A Safer egyesíti magában a magas termőképességet és a kirobbanó olajtartalmat. A 2012-es regisztrációs kísérletekben a legnagyobb termést (4,68 t/ha) és a legmagasabb olajtartalmat (47,58%) adta a csoportjában. Kedvező agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik: télállósága kitűnő, tavaszi regenerációja gyors, virágzása rövid és homogén, fóma-rezisztenciája magas szintű. Termésstabilitása és alkalmazkodó képessége kiváló.

Végezetül meglepetésként beharangozták, hogy 2015 őszére egy új, őszi kalászos gyomirtó szerrel is meglepik a gazdálkodókat, melynek neve egyelőre még nem publikus.

A szakmai nap hallatán a Bayer CropScience joggal bízhat abban, hogy 2015 a Proteus éve lesz.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.