fbpx

Cirokból ennivalót!

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 29.

 

 

 

 

 

 

 

A „Popcirok”, a puffasztott cirok méltó versenytársa lehet a popcornnak.

A világban ugyanakkor fontos gabonaféle, az ötödik legnagyobb mennyiségben termesztett takarmány gabona.

A cukorcirok a cukornád és a cukorrépa után fontos cukortermő növény, a belőle nyert cukorszirup alapja lehet a bioetanol előállításnak is.

A fajták tulajdonsága nagyon eltérő, a szemtermésért termesztett változat takarmány és élelmiszerek előállítására is alkalmas.

A cirok afrikai növény, hazánk a cirok termesztésére alkalmas övezet északi határán van.

Előnyös tulajdonsága a szárazságtűrése, amikor a kukorica elszárad, a cirok még jól terem.

Fecák János és családja Szeged mellett évtizedek óta foglalkozik a cirok nemesítésével és termesztésével, s néhány éve megpróbálkoztak a termékfejlesztéssel is.

Az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter és a Debreceni Egyetem is bekapcsolódott a munkába, s ma már a mézes-fahéjas és a natúr puffasztott cirok mellett ciroklisztet is lehet kapni, s intenzíven próbálkozunk a cirok alapú, gluténmentes kenyér és cukrászsütemények előállításával is.

A ciroklisztből cukrászsüteményeket, palacsintát viszonylag egyszerűen lehet készíteni, a sütemények színe sötétebb egy kicsit, mint a fehérlisztből készítetteké, de az íze igazán finom.

A puffasztott cirok, a „popcirok” már több éve slágertermék a gyerekek és a fiatalok között, nagy rosttartalma miatt kifejezetten ajánlható, egészséges édesség.

A pattogatott kukoricával ellentétben nincs olyan héja, amelyik a fogunk közé akadna, s a nedvességet is nehezebben szívja magába, mint a popcorn.

Joghurttal, tejjel is finom reggeli lehet belőle, a Debreceni Egyetem innovációkat bemutató I-boltjában mindig meg lehet kóstolni és vásárolni.

Úgy gondoljuk, hogy újdonsága és különleges tulajdonságai miatt a cirokból készített élelmiszeripari termékeknek nagy jövője van az európai piacon.

Tőlünk északra nem is termeszthető a cirok, ezért a feldolgozási technológiák birtokában a termesztésben is kihasználhatjuk adottságainkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cirokból készített gluténmentes piskótatekercs (Sodó cukrászda, Debrecen).