fbpx

Csökkenetett menetszámú repcetermesztés

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 10.
A csökkentett menetszámú repcetermesztés eredményeinek igazolására fogott össze a Simba technológia hazai forgalmazója és a KWS hibridek képviselője. Öt helyszínen, a teljes vegetáció alatt kontroll (hagyományos talaj előkészítésű) területtel összehasonlítva, aratáskor a termésátlagokat visszamérve, a bekerülési költségeket is összehasonlítva konkrét eredményekkel igazolják a technológia létjogosultságát.
valkon simba repce kws
Vegyük sorra, hogy mit jelent a csökkentett menetszámú repcetermesztés Simba módra:
  • Kalászos aratása után kezelnünk kell a tarlót, amennyiben szükséges Simba Fatliner altalajlazítóval, ami átszakítja letömődött réteget, segít a talaj helyes struktúrájának és vízgazdálkodásának kialakításában. Mivel egyenes szárú, nem rögöli fel a talajt, áttöri az eketalp réteget, letömődött talajok esetén akár 20%-kal növeli a talaj térfogatát, levegőzöttségét, amivel nő a talaj vízbefogadó és megtartó képessége. A lazító kések mögött DD henger tömöríti vissza ideálisra a talajfelszínt. Ha Xpress rövidtárcsával dolgozunk, a felső talajrétegben a két sor szögben állítható tárcsa sor, minden tárcsalap esetén egyenkénti laprugós felfüggesztéssel tökéletes talajba hatolást és növényi maradvány bekeverést, gyomirtást végez, a munkát itt is DD henger zárja le.
  • Amennyiben (időjárástól függően) a gyomok és az árva kelés megjelenik, augusztusban totális gyomirtást végzünk.
  • Ezután talajtípustól, rendelkezésre álló erőgéptől függően végezzük el a kultivátorozást, vetést és lezárást egymenetben Simba DTX, Simba SL vagy SLD szántóföldi kultivátorral. Ugyan 50-70 cm-es sortávolságra vetjük el a magokat, viszont a növények nem konkurálnak egymással, területre vetítve kevesebb növény sokkal erősebb, jobb gyökérzettel rendelkezik, így sok oldalágakat nevel, ahol több becőt kötnek meg. Ezeken a gépeken szintén az Xpressről ismert tárcsák, egyenes szárú lazító kapák vannak, melyek egyenes szárúak, nem rögölik fel a talajt, a lezárás most is DD hengerrel történik.
  • Az alaptrágyázás, műtrágyázás, fejtrágyázás és növényvédelmi teendők a „hagyományos” technológiával azonosak.
A talaj minimális művelésével tápanyagot és talajnedvességet őrzünk meg, a menetszám csökkenéssel pedig munkaidőt és kb. 30% üzemanyagot takarítunk meg.

A megfelelő talajelőkészítés hatására a talajállapot mindenben megfelel a repce igényeinek.

A meglazított sávokban a gyökér lehatolása biztosított, a növény szárazság idején is eléri a kapilláris vizet, amely az alsóbb rétegekből képes tápanyagok biztosítására.
Áttelelés után az erős gyökerű növény nagy növekedési potenciálja a tavasz induláskor fokozottan segíti a vegetatív majd a generatív részek fejlődését.
Virágzáskor a tápanyag és talajnedvesség ellátás folyamatosan biztosítva van, így hosszú virágzási periódus várható.
A repce termésének kb. 70%-át az oldalágakon hozza, a széles sortáv esetén fokozott az oldalágak fejlődése, becő kötése. A repce növények nem konkurálnak egymással.
A széles sortávban a tavaszi napsütés gyorsabban melegíti fel a talajt, a repce 2-3 nappal hamarabb kezdi virágzását, hosszabb virágzási intervallum.
valkon simba dtx repce sávos vetés kws
A legnagyobb termést a legritkább parcella hozza majd, 5-6 t/ha várható annak ellenére, sőt épp azért, hogy csak 1,5-3,5 kg/ha vetőmagról beszélünk, a 10 évvel ezelőtti 12 kg/ha mennyiséggel szemben.
A már alkalmazott gyakorlatról az angliai Peter White és Andrew Ward gazdák farmján tett szakmai látogatást az elmúlt szezonban a Valkon Kft, az angliai tapasztalatok adatai alapján szól a technológia szlogenje is:

„A talaj csökkentett menetszámú előkészítésével segítünk 50 eurót megtakarítani hektáronként”.

Mindehhez természetesen nem elegendő az egymenetes talajelőkészítés+vetés, hanem erre alkalmas hibridre is szükségünk lesz.
A KWS HYBRIROCK hibridjével felállított, 5 állomásos technológiai kísérlet hódmezővásárhelyi eredményeit magunk is láthattuk Szabó István repcetábláin.
Bár az aratás közeledtével „ránézésre” már nem volt szembetűnő az eltérés (cukorrépa, dupla gabona, normál sortáv), de mikor a más-más technológiából egy-egy repce növényt egymás mellé helyeztünk, az elágazások számában és ennek köszönhetően a becők tömegében már egyértelmű különbség volt tapasztalható.
Mindezeket természetesen majd az aratási eredmények fogják számszerűsíteni.