fbpx

Derült ég, borús kilátások

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

A hosszú esős időszak utáni egyik első napsütéses délelőttön került sor a szegedi Gabonakutató Kft. kalászos fajtabemutatójára. A szakemberek – sajnos – nem a legderűsebb jövőképet vázolták fel a gabonatermesztőknek.

Magyar rögön nemesített vetőmag = biztonság

„Zsákbamacskát” vásárol az a termelő, aki külföldi, a hazánkétól eltérő körülmények között nemesített vetőmagot alkalmaz. Az egyre bővülő uniós fajtaválaszték ellenére a magyar gazdák többsége éppen ezért a kiváló magyar nemesítésű fajták közül választ. Sajnos ennek ellenére évről évre csökken a bejelentett szaporító terület és az alkalmazott fémzárolt vetőmag mennyisége. Ebből a szempontból a 2009-es év negatív rekord időszaknak könyvelhető el.

A világban tapasztalható túltermelés okozta versenyben pedig éppen a kiváló minőségű áru előállításával lehetne az élre törni, ennek pedig az alapja a jó vetőmag.

Nagy termés és nyomott árak várhatók

A szakemberek – az őszi búza tekintetében – nem festettek optimális jövőképet a hallgatóság elé. A világban és hazánkban – a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is – a közepesnél jobb termés várható. Ennek következtében világszerte növekednek a raktárkészletek, nő a kínálat, így az ár stagnálása, esetleg további csökkenése prognosztizálható. Sajnos az input anyagok és az energiahordozók magas ára miatt, és a kedvezőtlen időjárás által miatt megnövekedett növényvédelmi költségek sem kedveznek a termelőknek.

Export, intervenció

A világ legnagyobb búzaexportőre az USA, második helyen az EU szerepel, következik Oroszország és Kanada közel azonos mennyiséggel majd Ausztrália, Ukrajna és Kazahsztán. Ha a volt FÁK országok értékeit összeadjuk, kiderül, hogy az együttes mennyiséggel a lista élén helyezkednek el. Oroszország raktáraiban kb. 20 millió tonna vár exportra, amelytől szeretnének megszabadulni, így várható, hogy Oroszország rendkívül agresszív árpolitikát folytat majd.

Magyarországon kb. 2 millió tonna export árualap képződött. Legnagyobb vásárlóink sorrendben Olaszország, Románia és Bosznia Hercegovina. Romániában jó termés várható, így valószínűleg kevesebbet importálnak, mint az előző ciklusban, valószínűleg a jövőben Boszniába is kevesebbet szállítunk, mint az előző időszakban. A csökkenés oka, hogy nem bírunk versenyezni az ukrán és az orosz árakkal.

Az intervenciós rendszer lényegesen változik a következőkben. Az új szabályok 2010 novemberétől kezdődő felvásárlási időszaktól vonatkoznak ránk. Az EU 27-ek vonatkozásában 3 millió tonna búza ajánlható fel fix áron. Amennyiben ennél nagyobb mennyiség kerül felajánlásra, automatikusan pályázati rendszer lép életbe, ahol a fix ár alatti legalacsonyabb árat ajánló nyer. A helyzetet tovább rontja, hogy tonnánként 20 Eurot letétbe is kell helyezni.

Váczi Lajos