fbpx

Egy egyetemista mert nagyot álmodni

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 08.

Az álom előtti valóság

Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, a Szent István Egyetem tanszékvezetője a talaj problémák feltárásával nyitotta meg a

„Környezettudatos gazdálkodásért” szervezett szakmai bemutatót. „Nagy öröm számomra, hogy érdekli Önöket a szakma. Mikor értesültem a két fiatalember ötletéről, meghatódtam. Tudják, amíg az ember úgy érzi, hogy van értelme tanítania, addig tanítani is fog.”

Ahhoz, hogy sikeresen gazdálkodjunk, tudni kell, hogyan vigyük mélyebbre és mélyebbre a biológiailag aktív réteget. Tegyük a talajt ellenállóvá, tehát csökkenteni kell a klímaérzékenységét. Akkor avatkozzunk be, amikor nem csinálunk kárt. Ha ez sikerül, az már egy óriási előrelépés. Lássunk előre kilométerekkel, mert ez befolyásolja munkánk eredményét. Természetesen sok száz hektárnál nehéz, de 200-300 hektárig megoldható a jól időzítés.

„Végezetül ne feledjék, kultivátorral kultúrát viszünk a talajba”

– fejezte be gondolatait Dr. Birkás Márta.

A nagy álmodó

Gratulálok a mai naphoz. Óriási teljesítmény 22 éves korban. Csak úgy árad Önből a mezőgazdaság szeretete. Kérdéseimre az ötlet kitalálója és megvalósítója, Tóth Patrik válaszol.

Mit lehet önről tudni? Honnan jött az álom?

Harmadéves növénytermesztő mérnök hallgató vagyok Gödöllőn (SZIE). Az itt látható kísérlet adja a szakdolgozatom témáját, melynek címe: „Alapművelési módok hatása a talajállapotra”. Hallgató társam, Hornich Thomas a növényvédelmet, én pedig a tápanyag utánpótlást vizsgálom.

Nagypapámnak köszönhetően szerettem meg a mezőgazdaságot. Jelenleg 300 hektáron gazdálkodunk édesapámmal, főbb növényeink: őszi és tavaszi durumbúza, mák, napraforgó, kukorica, és idén feketezabot is vetettünk.

Dr. Birkás Márta egyik óráján prezentációs témákat osztott ki, melyhez munkagépes céggel is kellett konzultálni. Felkerestük a Väderstad Kft-nél Kalmár Tibort, aki egyből segített nekünk. Ezen felbátorodva úgy véltük, beállítunk egy kísérletet kukoricával, így jött a KWS, aki szintén elfogadta felkérésünket. Úgy véltem, jó lenne egy komplett szántás nélküli kísérleti technológiát bemutatni, tanító jelleggel. Igen ám, de ha már nagyot álmodok, növényvédelem és tápanyag utánpótlás is kell. A KWS ajánlatára igényeltem a Sumi Agro Kft. növényvédelmi technológiáját, és a régi kapcsolatra tekintettel a Fertilia tápanyag utánpótlása sem maradhatott ki. Végezetül kiemelném, hogy a Dekalb is szeretett volna hozzájárulni a munkámhoz, önként felajánlotta segítségét.

Akkor a bemutató szép lassan körvonalazódott. Ha jól értem, a felsorolt cégek közül egyedül a Fertilia az, akivel már korábbi a munkakapcsolata?

Igen, 5 éve folyamatosan elégedett vásárlói vagyunk a Fertilia hazai műtrágya gyártónak. Segítőkészek, és a bemutató ötletét is rögtön támogatták. Nagyon jók a starter műtrágyái, rendszeresen használjuk őket.

Az UMG MICRO mikrostarter rendkívüli módon segíti a növényzet elindulását. Az UMG MICRO ZeaStart kifejezetten a kukorica tápelem igényére került kialakításra. A korszerű agrotechnológiának ma már eleme a mikrogranulátumozás. A vetéssel egy menetű kb. 20 kg/ha dózisban való kijuttatás nem csak tavasszal lehetséges, de ősszel a repce és kalászosok alá is működik.

Az egyedi összetételű Gramix NPK műtrágyát szaktanácsadásra épülő Gramix programmal állítja össze a Fertilia. A Gramix Program egy többszintű szaktanácsadó program, mely figyelembe veszi a talaj termőhelyi adottságait – a tápanyag ellátottságot, a tápelem felvételét befolyásoló fizikai kémiai tulajdonságokat – emellett a műtrágya hatóanyag igényét módosító paramétereket is. Attól egyedi ez a Gramix NPK műtrágya, hogy a makro-, mezo- és mikroelemek mellett a Fertilia egyedülálló fejlesztését, egy szerves anyagot, a Rizodyne talajaktivátort is tartalmazza, ezáltal okszerű környezet gazdálkodást, okszerű tápanyag utánpótlást tesz lehetővé a környezettudatosság jegyében. Egy biztos, az egyedi, minőségi műtrágyák javítják a termelés hatékonyságát.

Köszönöm a beszélgetést. Íme, a bizonyíték, hogy a hit egy szellemi rendszer, amit működtetni kell ahhoz, hogy eredménye legyen.

A rendezvényen készült fotók a Galériában megtekinthetőek.