...egy elfeledett kapcsolat újjá éled...

A két világháború között létrehozott Újvidéki Nemesítő Intézet mostanra ismét régi fényét idézi, többmillió eurós beruházásokkal segíti a feldolgozó üzemi, raktározási, illetve biotechnológiai innovációt. 
 
A Rhána-Száva-Partizanka-korszak tovább nemesített fajtái a világ harmincöt országában bizonyítják az Intézet hozzáértését. Genetikai bázisaikat folyamatosan fejlesztve, többek között hazánk nemesítő házaival is együttműködve hoznak létre adaptív, stressztűrő fajtákat. Nem titok, hogy a fokozott aszálytűrés átörökítése több évtizedes vezérvonala a keresztezői munkájuknak, habár a víz nélkül csírázó és termést adó búzára még várni kell, tény hogy ez ügyben tett előrelépéseik korszakalkotóak lehetnek.
 
Az idén hetvenöt éves intézet bizalmát élvezve létrejöhetett az NS-Mag Holding Zrt., hogy elérhetővé tegye az anyacég vetőmagjait hazánk gazdatársadalmának is. A kezdeti nehézségek ellenére sikeres búzaszezont élhettünk meg, hiszen kihelyezett és értékesített fajtáink remekül teljesítettek a tenyészidőszak alatt. Tájegységenként eltérő talajokon tesztelve, idén már rálátást szerzünk többek között a kukorica-és napraforgó hibridjeink hazai eredményeire is. 
 
Kalászosok tekintetében elmondható, hogy még a kései vetések is kitűnő kondícióban mentek a télbe, és vészelték át azt. Tavaszi bokrosodásuk, belvíztűrésük még a tápanyagban gyéren ellátott vidékeken is kiválónak bizonyult. Alkalmazkodóképességük lehetővé teszi az igen intenzív termesztésüket is, beltartalmi értékeik biztonsággal hozzák a malmi minőséget. 
 
Aki elsősorban mennyiségre törekszik, annak bátran ajánlható az NS 40S szálkás őszi búza, mely már több éve bizonyít hazánkban, kimagasló eredményekkel. Érés végén görbe kalászorsói szőnyegszerűen egybesimulnak, koraisága kiváló, csépelhetősége jó, termésátlaga kimagasló. Zalától Békésig, minden termőhelyen jól vizsgázott, ígéretes piaci jövője lehet országszerte. Vetési normája 220-240 kg/ha, tápanyagban gazdag területeken szárcsökkentő alkalmazása indokolt lehet! 
 
Ugyancsak szálkás testvére, a Pannónia (2008), mely GOSZ-kísérletekben már bizonyította létjogosultságát átlag feletti paramétereivel. Fontosabb malomipari mérőszámokban, sikér tartalomban (33-34%) fölülmúlja az NS 40S-t, de hozama valamivel alatta mozog. Vetőmagszükséglete 240-260 kg, koraisága az elsőnként learatható fajták közé helyezi. Dőlésnek jobban ellenáll, csapadékos évjáratokban preventív gombaölőszeres kezelése kiemelt figyelmet érdemel! 
 
A következő két tarkalászú búza sokban hasonlít egymásra. Kékesen tündöklő viaszos jellegük miatt a biotikus és abiotikus stresszfaktorokra kevésbé érzékenyek, a leghamarabb arathatók közt szerepelnek. Tömött, függőleges kalászaikban vörösszemű malmi minőségű magokat érlelnek. A Pobeda jobban tolerálja az extenzív viszonyokat, illetve a lazább talajokat.  Testvére a Renesansa intenzív termesztésben a Pobeda termés szintjét felülmúlja, túlzott nitrogén műtrágyázás esetén szárszilárdító használata javasolt. Magas nedvessikér tartalommal, kimagasló esésszámmal, illetve terülési értékkel rendelkeznek, lisztjükből nagy térfogatú, kitűnő kenyér süthető.
 
Hála az NS magok széles vertikumának két őszi árpánk mellett, őszi tritikálénk, az Odisej is országszerte bizonyíthatott. Szárszilárdságban, kalászméretben kitűnően vizsgázott. Laza talajokon az ajánlott 220 kg/ha vetőmag mennyiséget 10 %-kal növeljük meg. Bőtermő jellege tápanyagdúsabb környezetben a leginkább kiütköző, páratlan beltartalmi mutatóival nemcsak a takarmányipar, hanem a bioetanol gyártók számára is sikeres jövőképet biztosíthat.
 
Alacsony száron virágzó kétsoros őszi árpáink termésstabilitásban és bokrosodó képességben egyaránt helytállnak. Az Amazon és a Fantázia tudatos nitrogén műtrágyázással kiváló söralapanyagként szolgálhat egyes térségekben. 
 
Az Intézet igéreteihez híven további fajtákkal gazdagítja raktárainkat, ezáltal ősszel már vethetővé válnak zab, repce, bükköny, illetve az itthon , már jól ismert PIONIR takarmányborsó magas szaporulati fokú magjai. A specifikus igények kielégítésére ugyancsak rendelkezésre állnak a tönköly, durum, illetve különböző kekszbúzák génbankjai.
 
Megkülönböztetett figyelemmel kísértük a legújabb nemesítések eredményeit, és idén máris két félszálkás őszibúzával bővül az elérhetővé váló fajtáink száma. A Simonida és Zvezdana déli szomszédainknál stabilan túlszárnyalja a korábban bevezetett fajták termésátlagát, továbbra is kenyérgabona minőségi paraméterekkel.  
 
Az idei év kalászos bemutatóin debütáló újvidéki fajták több helyen bizonyították létjogosultságukat hazánk gabonapiacán. Az elsődleges célunk, hogy olyan fajták vetőmagjait kínáljuk a hazai termelőknek, melyek gazdaságosan termeszthető, tájba illeszkedő módon, speciális igényeket nélkülöző technológiával, stabil hozamokkal válaszolnak a Kárpát-medence szeszélyes időjárására.
Tartalom közti banner a cikk végére
yes