fbpx

Egy valódi hőszigetelés

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

A DEMILEC két komponensű poliuretán habjai a hőszigetelő rendszerek új generációját képviselik. Hagyományos anyagokkal utolérhetetlen hatékonyságukat a helyszínen történő felhordás, a szórt technológia biztosítja.

A texasi DEMILEC (USA) LLC a szórt poliuretán habok komponenseinek piacvezető gyártója az Egyesült Államokban. Népszerűségét termékei kiváló tulajdonságainak, nagy gyártókapacitásának, a rugalmas kiszolgálásnak és az ügyfelei részére szoros együttműködésben biztosított párját ritkító műszaki-technológiai háttértámogatásnak köszönheti.

Hőszigetelőanyag-gyár az építkezésen

A helyszíni felhordásnak köszönhetően egyrétegű, toldások és átlapolások nélküli, monolitikus hőszigetelő réteg jön létre. Az aljzaton és a határoló szerkezeti elemek között duzzadó poliuretán hab káros nyomás kifejtése nélkül tökéletesen kitölti a rendelkezésére álló helyet, a legapróbb zugokat is megtalálja, idomul az egyenetlenségekhez, miközben mindenhez hozzáragad, amihez csak hozzáér. Ennek köszönhetően az elkészült hőszigetelő réteg nemcsak anyagában légzáró, de az épületszerkezetekhez csatlakozva is megőrzi e tulajdonságát.

A hőveszteség és páravándorlás nagy részének kiküszöbölésén túl a tökéletes légzárás egészségesebb életteret teremt, fokozott szálló por- és pollenmentességet valamint igen magas szintű hangvédelmet és kánikulai hővédelmet biztosít.

A hordókban forgalomba hozott termék és a feldolgozást végző gépesített háttér kisteherautóval szállítható. Az aktuális munkaterületre elegendő a megfelelő hosszúságú fűtött tömlőt eljuttatni, a készülő szigetelés hatékonyságáról pedig szabályozott gépi keverés és kifinomult kémiai reakciók gondoskodnak. A kivitelezés gyorsaságára jellemző, hogy családi ház léptékben a munkák általában két-három óra alatt elkészülnek.

A szórt poliuretán hab hőszigetelések megkötések nélkül biztosítanak teljes tervezői szabadságot, bármilyen csalafinta elképzelés gond nélkül megvalósítható velük.

A DEMILEC poliuretán habok élettartama szakszerű bedolgozás esetén az építményével megegyezik. Tapadását megőrzi, nem roskad, nem esik össze, nem csúszik meg, a kész hab nem rendelkezik károsanyag-kibocsátással, sem utólagos kiporzással.

Lágy hab beltérbe

A SEALECTION® 500 nyitott cellás poliuretán lágy hab hőszigetelő rendszer. A felhordás után pillanatokon belül látványosan önmaga 120-szorosára duzzad, nagyon alacsony, 8 kg/m3 körüli beépített sűrűséget eredményezve. A kész hab vajszínű, légiesen könnyű, kellemesen bársonyos tapintású, nem terhelhető hőszigetelő anyag, deklarált hővezetési tényezője 0,036 W/mK.

Alkalmas fa- vagy fémvázas könnyűszerkezetes családi házak és egyék épületek tartóváz közötti, valamint tetőtér-beépítések szarufák közötti hőszigeteléseként, de alkalmazható szerelt válaszfalak hő- és hangszigetelésére is.

A kivitelezés rendkívül hatékony, gyors és egyszerű. Az egy garnitúrát képező 2×209 liter komponensből optimális esetben ca. 50 m3 hőszigetelés nyerhető ki, mely könnyedén bedolgozható egyetlen munkanap leforgása alatt.

A nyitott cellás struktúra miatt a habot megfelelő módon védeni kell nedvességtől, párahatásoktól, ill. mint minden poliuretán habot (és hőszigetelő anyagot) a közvetlen UV-sugárzástól.

A SEALECTION® 500 teljesítőképességére jellemző, hogy azonos körülmények között beépítve, 2-3-szoros hatékonyságot mutat a a megegyező hővezetési tényezőjű szálas hőszigetelő anyagokhoz képest, miközben a lakott tér hőmérsékletét alacsony energiafogyasztással képes azonos szinten tartani.

Kemény hab bárhová

A HEATLOK® SOY igazi áttörés a hőszigetelések között. A zárt cellás poliuretán kemény hab környezetbarát gyanta-komponense megújuló forrást (szójaolajat) valamint újrahasznosított műanyagot (pillepalackot) tartalmaz, míg hajtóanyaga nem rendelkezik ózonkárosító károsanyag-kibocsátással. A 35-40 kg/m3 körüli beépített sűrűség és 195 kPa-os nyomószilárdság kőkemény, szerkezetmerevítő hatású habot eredményez, mely páratlanul alacsony, 0,022 W/mK deklarált hővezetési tényezővel büszkélkedhet. Egészen egyedülálló tulajdonságai közé tartozik, hogy 3 cm-es vastagságtól párazáróvá válik. Légzárási képességére jellemző, hogy nagyságrendekkel jobb légzáró anyag, mint a párazáró polietilén fólia.

Alkalmas a legkülönbözőbb szerelt és hagyományos szerkezetek kül- és beltéri hőszigetelésére. Alkalmazható lábazati hőszigetelésként, aljzatszigetelésként, pinceszigetelésként, vastag vakolat alatti vagy szerelt burkolat mögötti homlokzati hőszigetelésként, de felhasználható speciális hőszigetelési feladatokra (pl. tartály- vagy csőszigetelésekre) is. Megfelelő UV-sugárzás elleni védőbevonattal alkalmas lapostetők hőszigetelésére is, miközben a zárt cellás felépítéséből adódóan a vízhatlan hab az esetleges átszúródások miatt bekövetkező beázásokat is megakadályozza.

A HEATLOK® SOY felhasználható ipari, mezőgazdasági épületek, csarnokok hő- és vízszigetelésére, közvetlenül felszórható sík- és hullámpalára, cserépfedésre, trapézlemezre, síklemezre, nádra stb., miközben szerkezeti merevségével állagvédelmet is megvalósít. Alkalmas vápacsatornák és tárolósilók szigetelésére is.

Kiváló hőszigetelő képessége miatt különösen jó választás passzívházak építése esetén, ahol a nagyfokú hőszigetelési igény mellett a légzárási előírást is megbízhatóan kielégíti.

Gondos tervezéssel és vonalvezetéssel megvalósítható, hogy az épületet végül is egyetlen darabból és rétegből álló, hőhíd- és megszakításmentes HEATLOK® SOY poliuretán hab termikus burokként körbevegye, hermetikusan elzárva a belső tereket a külvilágtól.

Weisz Roland

ügyvezető igazgató

DSFI KFT.

8200-VeszprémPalló u. 1.

Telefon: +36-88-563 020

Telefax: +36-88-563 021

www.demilec.hu [email protected]