Az élelmiszeripar fejlesztése lehet az egyik kiút a válságból

Létrehozás időpontja

sze, 2012.11.14. 14:25

Létrehozás dátuma

szerda, 2012. november 14. 14:25

Létfontosságú, hogy az élelmiszeripar, mind az európai uniós, mind a hazai fejlesztési koncepciókban kiemelt ágazatként kerüljön meghatározásra ? hangsúlyozta lapunknak Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője.

A cikknek még nincs vége!

A cikk teljes terjedelmében elérhető regisztrált felhasználóink számára.

BEJELENTKEZÉS!

A regisztráció ingyenes.

REGISZTRÁCIÓ!

Szabó István_OTP BankLétfontosságú, hogy az élelmiszeripar, mind az európai uniós, mind a hazai fejlesztési koncepciókban kiemelt ágazatként kerüljön meghatározásra ? hangsúlyozta lapunknak Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője.

Mit gondol az agrárium, de különösképpen az élelmiszeripar magyarországi helyzetéről?

A 2011-es év ugyan kiemelkedő volt az agrárium teljesítménye szempontjából, azonban 2012-ben a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt visszájára fordult a tendencia. Az élelmiszeriparban pedig további kihívást jelent az is, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikája csupán a mezőgazdasági termelés szabályozásának és támogatásának lehetőségeivel foglalkozik, az élelmiszeripart többnyire a versenyszférára bízza. Mindezek következményeként az élelmiszeripar kibocsátása Magyarország EU csatlakozása óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, és a magyar élelmiszeripari feldolgozás is nagyon leszűkült. Megítélésünk szerint az élelmiszeripar a nemzetgazdaság fajsúlyos tényezője. Hiszen nem csupán munkahelyeket biztosít, de hozzájárul a hazai alapanyag termelő vállalkozások működéséhez is. Ezt az állítást az is bizonyítja, hogy elemzések szerint a hazai eredetű feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának 15%-os növekedésével nemzetgazdasági szinten közel 21.000 új munkahely teremthető. Ezért létfontosságú, hogy az élelmiszeripar mind az európai uniós, mind a hazai fejlesztési koncepciókban kiemelt ágazatként kerüljön meghatározásra, hiszen a hazai mezőgazdaság helyzete érdemben akkor javítható, ha megvalósul az alapanyag előállítás és feldolgozás együttes fejlesztése és megléte.

Hogyan tudja támogatni az OTP Bank az élelmiszeripar fejlődését?

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozását egyaránt kiemelten kezeljük, így a termékfejlesztés során nagy gondot fordítunk arra is, hogy olyan konstrukciókat dolgozzunk ki, amelyek igazodnak a változó piaci körülményekhez, illeszkednek az uniós agrártámogatási rendszerbe, valamint figyelembe veszik az ágazatok specialitásait. Úgy gondoljuk, ha az élelmiszeripar versenyképessége tovább romlik, az a mezőgazdaság egésze szempontjából is súlyos következményekkel járhat, hiszen az élelmiszeripar valódi húzóágazata lehet a gazdaság egészének. Ezért elkötelezettek vagyunk az élelmiszeripari fejlesztések, beruházások megvalósításának finanszírozásában.

Milyen hiteltermékeket nyújt az OTP Bank az élelmiszerágazatban működő vállalkozások számára?

Az élelmiszerágazatban tevékenykedő ügyfeleink ? a kedvezményes feltételekkel kialakított MFB hitelprogramok mellett ? az OTP Bank termékpalettáján egyaránt megtalálják a  likviditást elősegítő, forgóeszközt finanszírozó, valamint a beruházási pályázatok megvalósításhoz támogatást nyújtó különböző beruházási hitelkonstrukciókat is. Ezen túl ajánljuk részükre az MFB Élelmiszeripari és Bankgarancia Programot, mely az élelmiszeripari vállalkozások forgóeszközhitel igénylését segíti elő fedezeti oldalon.

Honnan merítik a termékfejlesztési ötleteket?

Hiszünk a személyes kapcsolat fontosságában, ezért még az idei év novemberében regionális ügyféltalálkozókat szervezünk az ország öt különböző pontján. Ezeken a rendezvényeken a szabályozási, finanszírozási, valamint a hazai, és európai uniós agárpolitikai környezetet érintő szakmai programok mellett lehetőségünk nyílik az ügyféligények alapos felmérésére is. 

Cikk témák

válság, élelmiszeripar, OTP

Kapcsolódó cikkek

  • 2013.10.07. 09:05

    Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát - közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.

  • 2014.03.13. 09:18

    Azoknak, akik megfelelnek az új földforgalmi törvény rendelkezéseinek, érdemes a május 1-jét követő időszakra halasztaniuk vásárlásaikat az OTP Bank elemzői szerint, mert az előírások szigorodásának hatására az árak az elmúlt három év 20-30 százalékos emelkedését követően várhatóan stabilizálódni fognak.