fbpx

Finanszírozás előtt és után

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

Az ágazat megítélése banki szempontból továbbra is jó, ezt abból is látjuk, hogy hatalmas a kínálat a finanszírozás terén. Ezek szerint pénzügyileg megbízható a hazai gazdatársadalom?

Takács ZoltánFinanszírozói szempontból jelenleg az agrárium az egyik legvonzóbb szektor. A Budapest Bank széles termékskálát kínál a termelőknek az integrátori hiteltől a közraktárjegy fedezete melletti hitelen, a készletfinanszírozáson és az MFB által refinanszírozott hiteleken át a támogatások előfinanszírozásáig. A közelmúlt sikerterméke például a kamattámogatásos zárt végű pénzügyi lízingkonstrukció, amely keretében a kamat 50%-át a lízingbevevő állami keretből visszaigényelheti. Az integrátori hitel pedig forrást biztosít minden típusú termelő, akár őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság számára is, a kockázatot pedig az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány garanciája mérsékli.

Mit jelent ez ma egy magyar állattenyésztőnek? Belevághat egy korszerűsítésbe?

Ügyfeleink kiszolgálásának támogatására felállítottunk egy önálló agrárszakértői csoportot. Nem csupán a számok, pénzügyi mutatók alapján ítéljük meg partnereinket, hanem az ágazat alapos ismeretének birtokában gazdálkodásuk, működésük egyedi jellemzőit is figyelembe tudjuk venni. Az a célunk, hogy segítsünk a gazdáknak átgondolni fejlesztési és természetesen finanszírozási lehetőségeiket: minden olyan fejlesztést lépésről lépésre, amelyre eddig esetleg a hosszú megtérülési idő miatt nem jutott elegendő forrás. Ilyenek például a szárítók, silók, terménytárolók vagy épp a takarmányozáshoz használt eszközök köre. Egy átgondolt technológiai-váltás támogatás nélkül, csak direkt hitelre támaszkodva anyagilag lehetetlennek, de legalábbis kockázatosnak tűnt, akár egy teljes generációt leterhelve. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) erre kínál megoldást kamatkockázatot nem hordozó finanszírozásával. Ráadásul idén a program keretében már lízinget is igényelhetnek a vállalkozások. A Budapest Bank leányvállalata, a Budapest Lízing februárban az elsők között indította el NHP-s lízingkonstrukcióját. Mivel a lízinghez alacsonyabb önerő szükséges, a fizetési ütemezés pedig a szezonális bevételekhez alkalmazkodva rugalmas is lehet, a kedvező forrásból még több cég részesülhet.

Szóba kerültek az integrátori hitelek. A növénytermesztők lehetőségei is túlmutatnak ezen a megszokott és eddig bevált formán?

A döntés a gazda kezében van, de segítünk számolni. Van, amikor az éves megtérülés szinte garantált, hiszen a növénytermesztésben számos ilyen ciklus van. Az adott szezon inputanyag szükségletének finanszírozásához is megoldás lehet az NHP hitel a szállítói/kereskedői forrás alternatívájaként. A növénytermesztésben is vannak hosszú, akár 6-10 évet is felölelő beruházások, gondoljunk csak egy öntözőrendszer kiépítésére, egy meliorációs terv elkészítésére és kivitelezésére vagy egy talajkímélő technológiára való áttérésre. Ezek mind óriási költségeket jelentenek, és korántsem egy ciklus alatt hozzák vissza a befektetett összeget. Itt is mérlegelni kell egy lízingkonstrukció vagy egy banki hitel létjogosultságát vagy az esetleges európai uniós pályázatok esélyeit.

Számolunk. Ezzel. Köszönöm a beszélgetést.