fbpx

Horsch FOCUS TD – sávos talajművelés vetéssel egy menetben

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 13.

Mit kell tudni a Focus TD – StripTill vetőgépről?

A sávos talajművelés alapja, hogy a talaj csak a vetési sávokban lesz mozgatva. A Focus TD kombinálja a mély, akár 30 cm lazítást, a precíz műtrágya lehelyezést, a vetőmagágy készítést és a vetést egy munkamentben. A két sorban, 30 cm-es húzástávolságban elhelyezett TerraGrip kapák lazítják a talajt, szalmamentes vetőmagkörzetet alakítanak ki, és jól meghatározott helyre juttatják a műtrágyát. A kapa mező mögött halad egy egyengető tárcsasor, amely a kapák által húzott barázdákat betemeti, és vetőmagágyat képez. A következő sor a gumikerekes henger, amely lehengerli, visszatömöríti a lazított földet, és a vető csoroszlyák számára utat képez. A vető egység a Prontoban több ezerszer bevált és bizonyított TurboDisc vetőegység.

A Focus TD 5000 L-es osztott tartállyal rendelkezik, a vetőmag és a műtrágya számára. A Focus előtt elégséges egy 10-13 cm mély „magágy” készítés. Ennek a műveletnek az a célja, hogy aprómorzsás talajszerkezet legyen a felszínen, mivel a mélyművelést a vetőgép végzi. A műtrágyát helyezhetjük a művelési sík aljára, vagy sekélyen 0-10 cm, vagy osztva fele-fele arányban. A többéves tapasztalat, hogy ha sekélyre és mélyre tesszük a műtrágyát, akkor kapjuk a legerőteljesebb őszi repce állományt. Viszont ha nagyon jó, mondhatni ideális körülmények mellett vetjük a repcét, akkor nyugodtan tehetjük az egész műtrágya mennyiséget a művelési mélység aljára is. Az így lehelyezett műtrágya jobban hasznosul, így akár még a mennyiséggel spórolhatunk is.

A repcevetésben a vetőmag közvetlen a kapa nyomába kerül, 30 cm-es sortávra, így egyáltalán nincs talajellenállás a karógyökérnek, a kalászos gabonánál pedig minden kapa mögött két vetőcsoroszlya van, itt a sortávolság 15 cm.

A Focus TD 4; 6; 7,2 m munkaszélességben áll a termelők rendelkezésére, a kapa mezőt késő őszi vetés idejére, amikor a kapák lazítását már nem tudjuk használni, lecserélhető rövid tárcsára.

A Focus TD a sávos talajművelés és vetés jövője.