fbpx

I. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivál

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 11.

I. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivál

Bányai Gábor országgyűlési képviselő valamint Gyovai István polgármester köszöntő gondolatai után Czerván György államtitkár az aktuális agrárgazdasági kérdésekről, Viktor Mikula romániai magyarországi nagykövete a két gazdaság együttműködésének lehetőségéről tájékoztatta a jelenlévőket.

Dr. Ruther Szabolcs, a Vetőmag szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója beszélt a vetőmag előállításról. Jelenleg 800 cég tevékenykedik ebben az ágazatban, mely igencsak exportorientált, hiszen 120 milliárd forint értékű vetőmagot exportálunk minden évben, vagyis jóval többet termelünk, mint amit itthon felhasználunk. A 2000-es évek közepétől a vetőmagágazatunk stabilizálódott, Magyarország szerepe kiemelkedő ezen ágazatban. Egyrészről van egy 150 éves tradíciónk, másrészről a legtöbb cég hazánkat stratégiai régiónak tekinti. Ebből mi profitálunk, stabil lábakon állunk, ez a jövőre nézve jó hír.

„A magyar nemzeti fajtalistán 58 fajta található, ezekből a gyakorlatban sokkal kevesebbet használnak a gazdák” – kezdte előadását Szabó Kristóf (NÉBIH) vetőmag szaporítási felügyelő. Kiemelte, hogy csak megbízható forrásból vásároljon mindenki vetőgumót. Sajnos hazánk vírusfertőzöttség szempontjából érzékeny. A vetőgumók megújítása legalább 2-3 évente mindenképp ajánlott, hiszen nagyon sok kárt okoz a vírusos leromlás.

A NÉBIH a hazai, illetve az import tételeket is szúrópróbaszerűen ellenőrzi. A legszélesebb körben alkalmazott eljárás a vírusdiagnosztikában az ELISA-eljárás, mely nagymértékben hozzájárul a burgonya vírusvizsgálati programjához.

Bács Gazda fajtákkal a sikeres burgonyatermesztésért

„Ma már a fogyasztók felé több kritériumnak is meg kell felelni burgonyaértékesítés terén is” – mondta Szabó Lajos. A vásárlók nagy segítsége a betűkkel jelölt („A” salátákhoz kiváló, „B” főznivaló, „C” sütnivaló) csoportosítás.

Magyarország egyik legrégibb és legismertebb kiválóan tárolható fajtája a Desiree, továbbra is elérhető a Bács Gazda-Coop palettáján.

A Red Sun (Holland fajta) egy jó étkezési minőségű, általános konyhai felhasználásra – sütésre, főzésre egyaránt – alkalmas fajta. Mechanikai sérülésekre nem érzékeny, a gépi betakarítást és feldolgozást jól tűri. A fajta nagyon jól alkalmazkodó, hő-stresszre nem érzékeny, jól tűri a forró éghajlatot is.

A középérésű Barna névre keresztelt burgonya egyik szülője Desiree, így nagyon hasonlít hozzá, ám jóval ellenállóbb fajta. Nagy hozamokat képes produkálni, és tárolhatósága is kiváló. Jól ellenáll a vírusoknak, gumó és lomb fitoftórának, varasodásnak és a feketelábúságnak is. „B” típusa révén általános étkezési felhasználásra alkalmas.

Az egyik legfinomabb, évek óta a termesztésben lévő Frieslander gumója hosszúkás ovális, mérete közepes-nagy. A gyors korai növekedésének köszönhetően, jó minőségű, magas terméshozamot produkál. Nem hajlamos a babásodásra, a torz gumók képzésére. Jól bírja a gépi betakarítást és a manipulációt. Szárazságtűrése jó. Főzési típusa: B.

A fentiek mellett a batáta (édesburgonya) és a csicsóka forgalmazásával is bővült a Bács Gazda-Coop Kft. kínálata.

A Burgonyafesztivál természetesen a paprikás krumpli főzőversennyel zárult, ahol mindenki kedvére kóstolhatott.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.