fbpx

IRTEC Öntöződob akár másodszorra

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

A családi vállalkozás 250 ha-on tevékenykedik, melyből kb. 200 ha szántóföldi növénytermesztés és 50 ha kertészet. A szántóföldi növénytermesztés keretein belül búza, repce, napraforgó, és idéntől kukorica szerepel palettán. Az IRTEC öntöződobot elsősorban cukorrépa, burgonya és paprika intenzív öntözésére használja.

A gépparkban találunk olyan eszközöket, amelyeket szintén a SZEGÁNA Kft-től vásárolt: Dal-Bo Maxiroll 830 Crosskill henger, illetve egy Bogballe M2 műtrágyaszóró.

Bíró György, Szalkszentmárton

Bíró György, Szalkszentmárton

– Miért éppen az IRTEC gyár termékére esett a választás?

– Sok gépet megnéztem a döntés előtt, és mindenképpen az ár volt a fő szempont. Ennél a dobnál nem tapasztaltam az alacsonyabb árszint miatti kompromisszum kényszert. Mindent tud, amit a neves gyártók gép

– Milyen felszereltségű a gép?

– A csőátmérő 110 mm, a csőhossz 550 m. Elektronikus sebességkiegyenlítéssel rendelkezik, mely pontosan tartja az előzetesen megadott behúzási sebességet. A computer áramellátását szolár panel biztosítja. A gyári helyett Bauer SR140 vízágyút kértem, mert ezzel már jó tapasztalataim voltak, de ezen kívül elfogadtam a gyár által javasolt kiegészítőket.

– Milyen üzemeltetési tapasztalatokat szerzett eddig?

– Az eltelt 6 szezont nagyobb meghibásodás nélkül teljesítette a gép, pedig szezonban nincs kikímélve: nagyjából 50 hektárt egy nyár alatt 7-szer öntözzük 35 mm mennyiséggel, igaz ebbe besegít egy régebbi öntöződob is, de a munka nagyját az IRTEC végzi.

A SZEGÁNA Kft. az utóbbi években fokozatosan erősíti az öntözéshez kínált gépeinek körét, mely mára egy teljes komplett kínálattá vált. Az olasz IRTEC gyár az öntöződobok mellett kardános vagy motoros hajtású szivattyúkat is kínál. A motorok lehetnek Lombardini, John Deere vagy Iveco gyártmányúak, míg a szivattyúk lehetnek Caprari, Rovatti, Viesse, Varisco, Rovatti vagy Irtec produktumú.

Az alumínium öntözőcsöveket kedvező áron a spanyol RAESA gyártól hozzuk, náluk hagyományos kézi telepítésű szórófejes öntözőrendszerek is kaphatóak.

Acél és speciális poliészter öntözőcsöveket az olasz Giunti gyárból szállítunk. A poliészter csövek acél csatlakozó elemekkel vannak ellátva, ami lehet például Bauer vagy Merlini csatlakozós, a cső pedig akárcsak egy tűzoltó tömlő feltekerhető, ráadásul nemcsak hogy olcsó és akár 12 bar nyomással használható, de alkalmazásakor a lopásveszély is kisebb. A Giuti gyár érdekes terméke egy új hidráns csatlakozó, mely külön csappal nem rendelkezik, hanem amikor rácsatlakozunk egy speciális 90o-os elemmel, abba hajtható be egy menetes szár, ami nyitja a lezárt csatlakozót.

A spanyol Chamsa gyár lineár és pivot öntözőrendszereit pedig hatalmas szántóföldi területek egyenletes öntözéséhez ajánljuk.

A kínálatunk gyakorlatilag teljesnek tekinthető a szántóföldi öntözési rendszerekkel, technológiákkal kapcsolatban.

– Hogyan értékelné kapcsolatát a forgalmazóval?

– Amint az már kiderült, kapcsolatom a forgalmazó SZEGÁNA Kft-vel nem új keletű. A kapcsolatot egy szóval korrektnek mondanám. Bármilyen kérdésem, vagy problémám volt, arra gyorsan és rugalmasan kaptam megoldást a forgalmazó szakembereitől.

– Kiknek ajánlaná az IRTEC öntöződobokat?

– A nálam levő gép inkább a nagyobb méretűek közé tartozik, ezzel szinte folyamatos munkavégzéssel 50 hektárt lehet beöntözni egy hét alatt 35 mm mennyiséggel. Úgy tudom, hogy a kínálat elég tág határok között van, a focipálya öntözőtől egészen a 800 m csőhosszúságú gépig.

Chamsa lineár

Chamsa lineár

A beszélgetés végén elárulhatjuk, mi is volt látogatásom eredeti célja: Gyuri bácsi úgy döntött, hogy a meglévő öntöződob mellé egy ugyanilyen eszközt fog vásárolni a régebbi gép helyére.

Bővebb információt a www.szegana.hu honlapunkon találhat.

Kiss Szabolcs

SZEGÁNA Kft.