Lapzártától lapzártáig - 2015 Január

Polgár Gábor lett a január elsejétől Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A szakember dr. Ruthner Szabolcsot váltja a tisztségben, aki Svájcban, a Nemzetközi Vetőmag Szövetségnél folytatja munkáját. 
A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak 817 tagja van, elnöke Takács Géza. Az exportorientált ágazat szereplői nagyságrendileg, éves szinten 100 milliárd forintos árbevételt realizálnak. Magyarország Franciaország, Hollandia, az Egyesült Államok, Németország és Chile után a 6. legnagyobb vetőmag-exportőr a világon.
A hazai szervezet új ügyvezető igazgatója, Polgár Gábor az utóbbi területen, vetőmag-felügyelőként kezdte pályafutását 1992-ben. 2011-ig a vetőmag-felügyelet területén vezető beosztásokban tevékenykedett, majd a 2014-ig a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. ve-tőmagüzemének divízió igazgatójaként dolgozott.
 

Sikeres és hatékony a földrajzi jelzés nélküli borokra bevezetett ellenőrző jegy

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó ? miniszteri rendelettel bevezetett ? ellenőrző jegy kapcsán az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján látható, hogy az intézkedés látványos eredményeket hozott.
Az ellenőrző jegy bevezetését a kialakult borpiaci viszonyok tették szükségessé, amelynek rendezése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium és a HNT szorosan együttműködik. Azért vált szükségessé a kategória borait fokozottan ellenőrizni, mert a földrajzi jelzés nélkül piacra kerülő, nagyon alacsony árú borok minőségével kapcsolatban a fogyasztók bizalma megrendült. Joggal lehetett tartani attól, hogy a lefelé elindult árspirál tovább ronthatja a mi-nőséget, magával hozva ezzel a visszaélések kockázatát.
 

Táp-teszt: mert nem mindegy, hogy mi lesz a kutya vacsorája

Az itthon kapható száraz kutyatápokat csak kisebb ? főleg jelölési ? hibák jellemzik, az eledelek az állatok egészségét veszélyeztető anyagoktól mentesek, és az olcsóbb árkategóriájú termékek között is találhatóak kiváló minőségűek. Többek között ezek derültek ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén, amelyben 41 felnőtt ku-tyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt ellenőrzött a hatóság.
A mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vették a szakemberek. A NÉBIH több biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp,) paramétert is el-lenőrzött, valamint érzékszervi vizsgálatokat is végzett. Utóbbinál a szakemberek olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például hogy mennyire elfogadható az állattartó szá-mára a táp szaga, vagy épp milyen a termék megjelenése (szín, forma, töredezettség).
A feltárt hiányosságok miatt a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, az eljárások fo-lyamatban vannak. A vizsgálat pozitív tapasztalata, hogy egyetlen terméknél sem volt szükség súlyosabb szankció (például forgalomból való kivonás) elrendelésére.
A termékek rangsora és a vizsgálat részletes eredménye elérhető a NÉBIH honlapján:
 

Pontosítás

Előző lapszámunk (XV. évf. 12. szám) 58. oldalán közölt beszámolónkban tévesen tüntettük fel a rendezvény dátumát, így most szeretnénk tájékoztatni Olvasóinkat, hogy a Fertilia Kft. szakmai tanácskozását 2014. november 13-án rendezték meg. 
 
Szerkesztőségünk