Lapzártától lapzártáig

Idén 36 ezer négyzetméteren mutatkozott be 270 kiállító, köztük a hazai gépforgalmazó piac színe-java. A teljes területet megtöltő kiállítás összesen 7 pavilonban és mintegy háromezer négyzetméter szabad területen zajlott.
A Nemzetközi Termékfejlesztési és Hazai Termékfejlesztési Díjpályázatra beérkezett 40 pályázatból az idén 14 termék nyert díjat. Magyarországon itt mutatkoztak be először – számos újdonság mellett - a hannoveri AGRITECHNICA kiállításon „Év traktora” és az „Év Design Traktora” címet elnyert erőgépek is.
 

Forgalmazóit díjazta a VOGEL&NOOT

A kiállításon a VOGEL&NOOT több mint 400 m2-es megújult fiatalos lendületű standon mutatta be termékpalettájának legfontosabb darabjait, melyek között ott volt természetesen a cég újdonsága, a ProfiDrill mechanikus vetőgép 4 méteres változata is. Ráadásul kettő darab Nemzetközi Prémium Oklevéllel is gazdagodott a cég, melyet a VN ProfiDrill D 400 gabonavetőgépért és a VN TerraMaxx magágykészítő szántóföldi kultivátorért kapott.
A kiállítás keretein belül a Vogel&Noot Mezőgépgyár Kft. oklevéllel jutalmazta legjobb forgalmazóit:
- 2014 legjobb munkagép értékesítője: Gál-Mobil Kft., Bócsa
- 2014 legjobb alkatrész értékesítője: Axiál Kft, Baja
- Oklevél a permetezőgépek hazai bevezetéséért: Agro-Alfa Kft., Szombathely
- Oklevél az első ProfiDrill D 400 értékesítéséért: Hanki-Ker Kft., Makó
- Oklevél az elmúlt évben elért kimagasló növekedésért: Alfa-Gép Kft., Békéscsaba
 

Magyarország fellép a génmódosított szója visszaszorításáért

Magyarország fellép a génmódosított (GMO) szója visszaszorításáért, a szójapiacon tapasztalható importfüggőség csökkentéért - jelentette ki Feldman Zsolt az első országos szója fórumon. Magyarország részt vesz a fenti elvek mentén létrejött nemzetközi együttműködésben, a Duna-térség országai elhatározták ugyanis - ezt rögzíti a Duna menti szója nyilatkozat, amelyhez Magyarország az elsők között csatlakozott -, hogy a térségben csökkentik a gémmódosított szója felhasználását, és elkötelezettek a genetikailag nem módosított szójából és szójafehérjéből készült élelmiszerek iránt. A fogyasztók ezeket Európa-szerte egyre inkább keresik.
A szakmai fórumon Szépe Ferenc, a VM mezőgazdasági főosztályának főosztályvezetője elmondta, hogy a nemzetközi kereskedelemben felkínált szójadarának ma már 81 százaléka ménmódosított, és ez az arány folyamatosan növekszik. A piacon pedig egyre inkább keresik a nem génmódosított szóját, az unióban a GMO-mentes szója iránti kereslet az összes felhasználás - ami évi mintegy 30 millió tonna - 15-30 százaléka.
Magyarországon a szója vetésterülete most 35-40 ezer hektár. Ez a múlt század 80-as éveinek végén csaknem 70 ezer hektár volt. A főosztályvezető szerint a mostani szója-vetésterületet meg lehetne duplázni, esetleg háromszorozni. A jelenlegi hozamok széles sávban ingadoznak 1,5-2,5 tonnát tesznek ki hektáronként. 
A GMO-mentes szója termesztése kifizetődő, mert egy tonna ilyen terményért átlagosan 60 dollárral - mintegy 13-14 ezer forinttal - többet adnak a piacon, mint a génmódosított változatért.
 

Magyar siker a Fiatal Gazdák második Európai Kongresszusán

Másodszor került megrendezésre a Fiatal Gazdák Európai kongresszusa Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a fiatalok szerepének fontosságára a mezőgazdaságban, élelmiszer előállításban, élelmezésben. „Nagy örömmel támogattuk a kongresszust, és vettünk részt az eseményen. A fiatal gazdák szerepe a fenntartható mezőgazdasági fejlődésben kulcs fontosságú”- mondta Matthew Foster, a Case IH&Steyr európai vezérigazgatója.
A beérkezett pályázatokat egy neves szakemberekből álló zsűri bírálta el, melynek tagja volt Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, és egy-egy képviselő az Európai Bizottságból, az Európai Unió Gazdasági és Szociális Bizottságból, a Fiatal Gazdák Európai Bizottságából, valamint az európai unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezetéből. A nyertes pályázat Bakó Dánielé lett, aki a fenntartható fejlődés magában rejtő projektjéért 7500 eurós díjat kapott.
„A Fiatal Gazdák Európai Kongresszusának támogatásával szeretnénk mindenki számára egyértelművé tenni, hogy teljes vállszélességgel állunk a fiatal gazdatársadalom, és az általuk elérni kívánt célok mellett. Voltak figyelemreméltó pályázati munkák, projektek, melyek azt bizonyítják, hogy a fiatalok akarnak tenni és képesek is tenni a mezőgazdaság jövőjéért, és ismerik is az erre alkalmas eszközöket. Remélem, hogy a kongresszus üzenete nem csupán a gazdálkodókhoz jut majd el, hanem széles körben nyert támogatottságot a fiatal gazdálkodók ügye”- tette hozzá Foster. 
Tartalom közti banner a cikk végére
yes