fbpx

Lapzártától lapzártáig / Május

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 08.

Az Auditker-nek újabb elismerésben lehetett része, amikor átvehette a 2013-as év legjobb kelet-közép európai Lamborghini traktor importőrének járó díjat. A Same-Deutz Fahr cég kereskedelmi vezetője, Rainer Morgenstern az átadáskor elismerően nyilatkozott a térségben kiemelkedő marketing tevékenységeikről, web és Facebook oldalukról, valamint kiállítási megjelenéseikről.  „A jelenlegi gazdasági körülmények és pesszimista kilátások mellett az ilyen elismerések adnak erőt és új lendületet ahhoz, hogy a felmerülő problémákkal szembenézzünk, töretlen lelkesedéssel végezzük napi feladatainkat, és merjük megvalósítani terveinket.” – kommentálta az eseményt Kis Pál, a cég ügyvezető igazgatója.

Beérett a 2013-as év munkájának gyümölcse

Az Év Alapkezelője

Jól indult a 2014-es év a Concorde Alapkezelő számára. Februárban az Euromoney friss privátbanki és vagyonkezelői felmérése alapján a magyarok közül a 33 kategóriából a legtöbb első helyezést a Concorde Alapkezelő szerezte meg. Márciusban a Privátbankár.hu Klasszis 2014 Díjkiosztón az Év Alapkezelőjének választották és további hat első helyezést vitt el, s egészen friss bejelentés, hogy immár a Concorde Alapkezelő a világ legnagyobb szuverén alapja, a Norvég Kormányzati Nyugdíjalap részvényportfóliójának egyik vagyonkezelője.

A tavalyi év során az összes magyar alap vagyon-növekedése meghaladta az 1.000 milliárd forintot. A befektetési alapokba irányuló tőkebeáramlásból a Concorde Alapkezelő is kivette részét. Az elért hozamoknak köszönhetően a kezelt vagyon 480 milliárd forintra emelkedett. Az intenzív növekedés harmonikusan megoszlott a privátbanki állomány és a külsős partnerek értékesítése között.

Az Év Alapkezelője

A privát vagyonkezelési üzletág 2013. év végére elérte a 90,5 milliárdos állományt, s növekedése idén is folytatódik. Az egy privát ügyfélre jutó átlagos kezelt vagyon nagysága 212 millió forint. A privát vagyonkezelés alá vonható minimális belépési összeg a Concorde Alapkezelőnél ügyfelenként 60 millió forintnál kezdődik.

A kiemelkedően jó eredmények a befektetők és a szakma elismerését egyaránt kivívták: 2014 februárjában az Euromoney privátbanki és vagyonkezelői felmérése alapján a magyarok közül a 33 kategóriából a legtöbb első helyezést a Concorde Alapkezelő szerezte meg, az összesített listán pedig a magyar szolgáltatók között a 3. legjobb privátbanki szolgáltató. „Mindez a magyar alapkezelői piac felkészültségét, ezen túl pedig a Concorde Alapkezelő eddigi tevékenységének elismerését jelenti” – nyilatkozta Bilibók Botond, az Alapkezelő vezérigazgatója.

Piaci átrendeződés a kokcidiózis háza tájánPiaci átrendeződés a kokcidiózis háza táján

A növendék állatokban elhullással is járó kokcidiózis esetén a fertőzött állatok bélsarával ürített oociszták szájon keresztül történő felvételével történik a fertőződés. Megelőzésében a higiénia szabályainak megtartása (újrafertőződés megakadályozása) és különösen a baromfitartásban a gyógyszeres megelőzés fontos szerepet játszik. A Huvepharma április 1-jén megállapodást kötött az Advent nevű kokcidiózis vakcinát forgalmazó Novus gyógyszeripari céggel, Vidridus leányvállalatának megvásárlásáról. Az akvizíció stratégiai fontosságú a piaci pozíciók és a kokcidiózis ellenőrzés területén egyaránt.

Öntözéses mezőgazdasági termelés támogatása

Hazánkban a mezőgazdasági területek alig több mint egy százaléka öntözött, így az öntözéses mezőgazdasági termelés növelése komoly lehetőségeket jelent Magyarország számára.

Öntözéses mezőgazdasági termelés támogatása

A kormány a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, és ennek értelmében a vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Hazánkban a mezőgazdasági területek nagysága jelenleg meghaladja az 5 millió hektárt, amelyből az öntözött területek nagysága csupán 70-80 ezer hektár közé esik. Az öntözéses mezőgazdasági termelés növelésében tehát egyértelműen kihasználatlan lehetőség rejlik Magyarország számára. Éppen ezért rendkívül ésszerű és időszerű, hogy a gazdák számára könnyebben hozzáférhetővé váltak a vízkészletek, és öntözési célból ingyen használhatják a vizet.

Azt is látni kell azonban, hogy bár a szakszerű öntözés hatása a termésmennyiségre és minőségre egyaránt pozitív hatással van, sőt mit több, a zöldségtermesztés számára elengedhetetlen, addig az öntözés rendkívül magas beruházási és üzemeltetési költsége sok esetben értelmetlenné teszi az öntözőrendszer kiépítését.