fbpx

Lapzártától lapzártáig | Október

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 08.

Nagydíjasok:

Erőgépek kategória

  • AXIÁL Kft. Fendt 200 Vario gépcsalád kompakt univerzális erőgép 700-től 110 LE-ig, ezen belül Fendt 211 Vario 110 LE-s erőgép fokozatmentes hajtással
  • Agrotec Magyarország Kft. New Holland CR kombájnszéria

Külföldi Munkagépek

  • Kverneland Group Hungária Kft. Kverneland u-drill 6m mulcsvetőgép

Hazai Munkagépek kategória

  • OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.PSM szárzúzóval felszerelt soros napraforgó betakarító kombájnadaptercsalád

Különdíjasok

Hazai Munkagépek kategória

  • TeGaVill Kft.Lágyszárú növények szármaradványainak agroenergetikai felhasználását segítő aprító rendszer.

Műtrágya, vetőmagok, fajta nemesítés kategória

  • Holland Alma Szaktanácsadó Kft. Naturalma Program – komplex almatermelési rendszer

Informatikai berendezések kategória

  • CHH Gépkereskedő Kft SEA CHROME optikai osztályozó
  • AXIÁL Kft. Topcon AES – 25 automata kormányzás

Aratnak a traktorok a járműpiacon – A lízingkonstrukciók is segítik a dübörgő traktorpiacot

A legfrissebb statisztikák szerint az autópiac kezd lábra állni, de a tágabban vett járműpiac másik szegmense, a traktorpiac járt a legjobban, hatalmas bővülést mutatott az idén – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. Míg 2013-ban az év első hét hónapjában 1874 darab traktor talált gazdára, addig az idei évben már 3201 darab kelt el. A traktorvásárlási boomban a jegybank növekedési hitelprogramja mellett az is szerepet játszik, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete erősödött, és bátrabban vágnak bele ilyen – részben lízingkonstrukcióval finanszírozott – beruházásokba.

A gazdaság számos területén számottevő fejlődés ment végbe az idén, így a járműpiacon is jelentős bővülést történt. A járműeladásokról szóló hírekben legtöbbször emlegetett személyautókból idén január eleje és július vége között közel 40 ezer új személyautó talált gazdára, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent éves szinten.

A kis- és nagyhaszonjárművek, buszok részpiacán is bővülés volt, ezekben a szegmensekben 5,9-51,5 százalékos növekedés volt tapasztalható. A hét hónapos eredmények alapján azonban a járműpiac egy kevésbé ismert piaca vitte a pálmát, a traktorpiac ugyanis hatalmas fejlődést mutatott – derül ki a Magyar Lízingszövetség friss, a Datahouse adatai alapján készült elemzéséből.

Traktoreladások (darab)

2014. január-július 2013. január-július Változás
Lassú traktor 1446 1056 37%
Traktor 1755 818 114%
Összesen 3201 1874 71%

Hét hónap alatt ugyanis 3201 új traktor talált gazdára, ami 71 százalékos növekedésnek felel meg a múlt év azonos időszakában elért 1874 darabos eladáshoz képest. Az úgynevezett lassú traktorok eladása 37 százalékkal nőtt, így január és július között 1446 darab kelt el, a sima traktorokból pedig 1755 darabot adtak el a kereskedők, szemben az előző év azonos időszakában eladott 818 darabbal, azaz ebben a szegmensben megduplázódott a traktorpiac.

A traktorpiac jelentős növekedésében fontos szerepet játszottak a lízingtársaságok – közölte Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: „A traktorokat magukba foglaló mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott érték az első félévben 24 milliárd forintra rúgott, ami 20 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez képest. A mezőgép-finanszírozáson belül pedig főszerepe van a traktorbeszerzéseknek, ezek a finanszírozott érték 54-55 százalékát adják, ami az első félévben több mint 13 milliárd forintot jelent.”

Lévai elmondta, hogy a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai a vállalkozások, ezen belül az agráriumban érdekelt kis- és középvállalkozások számára, kedvező finanszírozási konstrukciókat nyújtanak, amelyek segítségével a szövetség reményei szerint a termeléshez elengedhetetlenül szükséges eszközök, köztük a traktorok állománya tovább fejlődhet, ezzel is javítva az érintett vállalkozások teljesítményét.