fbpx

Mezőgazdasági melléktermék tüzelőberendezései

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

Magyarország éves gáz igénye 13-15 milliárd m3, ebből 1-2 milliárdot a mezőgazdaság használ fel. Az ország energia importjának csökkentését itt lehetne elsősorban realizálni, oly módon, hogy a környezethez nem idegen technológiával állítunk elő elsősorban hőenergiát, amely megszárítja a terményeket, pasztőrözi a tejet, üvegházban melegíti a növényeket, stb.

A mezőgazdasági melléktermékből előállított energia ráadásul karbonsemleges, vagyis nem járul hozzá a globális felmelegedéshez. Van még egy jó tulajdonsága, hogy a keletkezett hamu is visszajuttatható a termőföldre. A BIOLÁNG Kft 2006 óta foglalkozik mezőgazdasági melléktermék tüzelőberendezések gyártásával. A közelmúlt jelentős eredménye volt, mikor az energiafű programhoz készített egy 600 kW-os energiafű pellett tüzelésű meleg víz kazánt egy kertészetnek, majd elkészítették az első bála tüzelésű kazán telepét.

Indirekt fűtési technológiák

Meleg vizet használunk fel és hőcserélőkkel állítjuk elő a szárító meleg levegőjét, ára drágább, de előnye, hogy máshol is felhasználható a hő.

– Szögletes bálatüzelésű biomassza kazán telepek lehetnek meleg víz, forró víz vagy gőzös kazánnal szerelve. A bála mérete: szélesség 1200 mm, magasság 700, 800, 900 mm, hosszúság 2400 mm. Hő teljesítmény tartománya: 2-5 MW.

– Körbála tüzelésű biomassza kazán telepek lehetnek meleg víz, forró víz vagy gőzös kazánnal szerelve. A bála mérete: átmérő 700, 800, 900 mm, szélessége 1200 mm. Hő teljesítmény tartománya: 0,8-5 MW.

– Darabos, (apríték, szemes termény) tüzelésű biomassza kazán telepek, terményszárítókhoz, lehet meleg víz, forró víz, vagy gőzös kazánnal szerelve. Darabos tüzelő anyag: szecskázott kukoricaszár, repceszár, napraforgószár, pelyva, szemes termény félszem, agripellet, szalmabrikett, energiaültetvény apríték, stb. Hő teljesítmény tartománya:0,8-5 MW.

Direkt fűtési technológia

A szárító levegőt fűtik a biomassza tüzelő füst gázaival, ez csak a szárító mellé telepítve használható. Tüzelőanyag szerint lehet szögletes bála, kör bála, vagy darabos tüzelésű kazán telep. A szárító működtetéséhez szükséges forró levegőt egy speciális keverő szekrényben állítja elő. A forrólevegő biomassza tüzelőből kikerülő tisztított égéstermék és a beszívott friss levegő keveréke, ahogyan a terményszárítók eddig is működtek, csak a gáz helyett biomasszát (szalmát, kukoricaszárat) égetünk el. Hő teljesítmény tartománya:0,8-4 MW.

BIOLÁNG technológiák általános ismertetése

A terményszárítók fűtésére darabos (szecskázott, pelletált, darált), valamint a szálas (bálázott, kévézett) tüzelőanyagot lehet felhasználni. A tüzelőberendezések csigás behordó szerkezettel vagy bála betolóval rendelkeznek. A tüzelőberendezés tűzálló falazatú gyújtóbolttal elhatárolt tűztérből és utóégető kamrából áll. A tűztér és utóégető kamratöbb rétegű tűzálló falazatú. A tűztérben hőálló acél mozgórostély szerkezet és automatikus hamu kihordó található. Az égési levegő előmelegítve, a tűzálló falazaton szabályozottan kerül a tűztérbe. A tüzelőanyag a tűzálló falazaton keresztül a kazán homloklemezére szerelt bála szeletelővel felszerelt bála betoló szerkezettel, illetve behordó csigával automatikusan jut be a tűztérbe. A tüzelőberendezés működését automatika vezérli, ez biztosítja, hogy a mindenkori hőigénynek megfelelő mennyiségű tüzelőanyag kerüljön a tűztérbe. A kazánvezérlő automatika programozható, mely a távfelügyeleti, illetve távműködtető rendszerhez csatlakoztatható. A hamu és salak eltávolítás, automatikus kihordással történik. Az égéstermékeket a kazánból füstelszívó ventilátor szívja el egy speciális füstgáz tisztítóberendezésen keresztül. Az égéstermék elvezetését hőszigetelt, korrózióálló béléssel ellátott kémény biztosítja, amely a ciklon tetejére, vagy a talajra van felállítva. A tüzelőberendezés megfelel a Magyar Környezet védelmi Rendelet elvárásainak. Kazántest az indirekt fűtési rendszerhez hagyományos kialakítású. A tüzelő berendezés tetejére van telepítve, kialakítása szerint hegesztett kivitelű, előkamrával, és füstcsövekből álló konvektív huzamokkal készül. A füstcsövek tisztítását automatikus recirkulációs lefúvató rendszer biztosítja. A hátsó fordító kamrán, teljes felületen nyíló tisztító ajtók találhatók, melyek biztosítják az egyszerű mechanikus tisztítást. A kazántest lehet meleg vizes, forró vizes, vagy gőzös kivitelű is. Direkt fűtési rendszerhez speciális levegőkeverő szekrényt fejlesztett ki a BIOLÁNG Kft. A szükséges forró levegőt közvetlenül az égéstermékkel állítjuk elő egy thermociklonban. A thermociklon a tűztér tetejére van telepítve és egy tűzbiztonsági közdarabbal, van a szárítóba bekötve. A tűzbiztonsági közdarab automatikusan biztosítja a hő és esetleges fűst elvezetését a szabadba, valamint a szikra oltását. A forró levegő hőmérsékletét a biomassza tüzelő égéstermékéhez kevert friss levegővel állítjuk be. A kazánvezérlő automatika a legmodernebb elvárásoknak is megfelel, PLC-vel vezérelt rendszerű.

A tüzelő berendezéshez tartozó bálaadagoló és a csigás adagoló vissza égés ellen kettős tűzvédelmi rendszerrel van ellátva. A direkt fűtésű szárítónál a légcsatornába épített kettős tűzbiztonsági csappantyú és szikrafogó berendezés van beépítve, amely biztosítja, hogy a szárító nem hevülhet túl.

A rendszer elemei az MVH géplistában megtalálhatók, ezáltal a pályázatokon a BIOLÁNG termékekkel, sikerrel lehet részt venni.

Tóth Dezső

BIOLÁNG Kft Szolnok

e-mail: [email protected]

web: www.biolang.hu