fbpx

MULTIVA NAP

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 25.

A Multiva gépek gyártóját, a finn Dometal Oy-t 1997-ben alapították. A vállalat a kezdetekkor kultivátorok gyártásával foglalkozott, ezt egészítette ki a második évtől a traktor pótkocsik gyártásával. 2004. óta rövidtárcsák is készülnek az üzemben. Az állandó fejlesztéseknek köszönhetően a Multiva termékcsalád modelljei folyamatosan frissülnek, és újabbnál újabb fejlesztések kerülnek piacra. A cég próbál megfelelni, és választ adni az agrárium kihívásaira.

A Finnország, Svédország és Norvégia gazdálkodói által kedvelt robusztus gépek a legnehezebb körülmények között is képesek a megbízható, gazdaságos teljesítményre. Magyarországon a Multiva munkagépek importőre 2013 szeptemberétől a gyártó száz százalékos tulajdonában álló Multiva Magyarország Kft.

„A Multiva tudja jól, hogy a felhasználók megelégedettsége és a termékek hosszú élettartama a minőség legfőbb mércéje”

– nyitotta meg Mező Sándor értékesítési képviselő a bemutatót, akinek vezényletével a Multiva teljes palettáját megismerhették a gazdálkodók. A Multiva tesztjei során különösen termékeik gyakorlati teljesítményére és az elvégzett munka minőségére fektetik a hangsúlyt.

Lehengerel a Multiva Field Roller JH620

A kompakt és felhasználóbarát Multiva JH620 henger stabil és megbízható tömörítő és rögtörő eszköz. Kiválóan alkalmazható nehéztárcsázott, talajlazított, szántott területeken a földfelszín egyengetésére (rögtörés) és talajlezárásra (tömörítés). Emellett jelentős szerepe van a vetés lezárásával a nedvességmegőrzésben, illetve a tavaszi felfagyások kezelésében is. Vonóerő igénye minimális, a nagy abroncsméret biztonságos szállítást biztosít az utakon és terepen is. Az egyszerű és mégis robusztus felépítés a hosszú élettartamot és a hatékony munkához szükséges tömeget biztosítja. A Multiva agresszív cambridge típusú hengerei a lehető legjobb rögtörő és tömörítő hatást biztosítják.

Kelemen Imre Agroszoltek Kft. (Hajdúnánás)

Az Agroszoltek Kft. közel 2200 hektár területen gazdálkodik, melyből kb. a fele saját, másik fele pedig intergált terület. A vetésszerkezetünk legnagyobb részén kukoricát termelünk, de emellett búzával, árpával, zöldborsóval, cukorrépával és napraforgóval is foglalkozunk.

Kelemen Imre Agroszoltek Kft. (Hajdúnánás)

Anno lehetőségünk nyílt arra, hogy kipróbálhassunk egy Multiva rövidtárcsa demógépet, amivel 100 hektárt meg is műveltünk, nagyon elégedettek voltunk a munkájával. Profi talajművelést végzett a gép. Ennek okán 2011-ben vásároltunk is egy Multiva DiscMaster 6 méteres rövidtárcsát, melyet 2012-ben kettő darab 7 méteres Multiva Optimat kombinátor követett. Ez utóbbi szintén kiváló választás volt.

Kiemelném, hogy a rövidtárcsánál a tömörítő henger a mi javaslataink alapján született meg, amihez a Finn gyártó korrektül igazodott. Mező Sándorral kitűnő és állandó kapcsolatban vagyunk, és remélem maradunk is, hiszen a jövőben még egy Multiva vetőgéppel is szeretnénk gazdagodni.

Nehéz körülményekhez csakis Multiva DiscMaster+

A bemutató során a 6 méteres vontatott és a 3,5 méteres függesztett változatot is láthatták. Agresszív talajművelés és hatékony forgatás, ez jellemezi a függesztett Multiva DiscMaster-t, mely a kisebb és közepes méretű gazdaságok hatékony tarlóhántó eszköze. Erős négyszög kerete hosszú élettartamot biztosít, keretének nyitottsága és magassága pedig eltömődés-mentessé teszi a DiscMastert. Ennek köszönhetően a DiscMaster még nehezebb körülmények között is kiválóan működik. A Multiva DiscMaster kiválóan alkalmazható olyan területen, ahol nagy mennyiségben vannak jelen növényi szármaradványok, hiszen nagy és agresszív szögben álló tárcsái mélyen átművelik és hatékonyan keverik a talajt.

A függesztett modellek átalakíthatók vontatott modellekké a vontatóeszköz segítségével. A vontatóeszközök használatával a tábla végi fordulóknál a traktorok hátsó tengelyterhelése nagymértékben csökkenthető, de a közúti szállításnál is kényelmesebb megoldás a tárcsák vontatása.

A vontatott Multiva DiscMaster közepes és nagyméretű gazdaságok hatékony tarlóhántó eszköze. A vontatott gépekkel végzett talajművelés alaptechnikája megegyezik a függesztett modellekével. Két fő szelvényből állnak, amelyek szállítás közben felhajthatók. A tömörítő henger három részre oszlik. A kialakítás miatt a szállító kerekek a talajművelést végző tárcsák és a henger közé kerültek. Ez az egyedi konstrukció mozgékonyságot és stabilitást biztosít a gépnek a talajon. A vontatott modellek a traktorok vonórúdjához kapcsolhatók.

A Multiva DiscMaster négyszöges keretének méretezése szilárdságot és tartósságot biztosít. A kiváló minőségű acél és az erős szerkezet együtt hosszú élettartamot garantál a gép számára. A széles profilú acél tömörítő henger kiegyenlíti a talaj felszínét, és a növényi maradványokat a talajba nyomja. A vontatott és félig függesztett modellek felszerelhetők első simítóval, ami a szántott talajok elegyengetésének hatékony eszköze.

A bemutató és az elhangzottak alapján a gazdálkodók is meggyőződhettek a Multiva mottójának igazáról, miszerint „TRACKING THE FUTURE”, azaz lépést tartanak a jövővel.