fbpx

Növénykondicionálás és lombtrágyázás felsőfokon szőlőben

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 21.
A Huminisz Kft. által gyártott és forgalmazott Kondisol növénykondicionálók és Solvitis lombtrágyák a szántóföldi növénytermesztők, valamint a kertészek és szőlészek körében is egyre népszerűbbek. A huminsavas növénykondicionálóink mellett a növény számára jól felvehető EDDHSA-keláttal gyártjuk a mikro-, és mezoelem tartalmú lombtrágyáinkat.
Szőlő-technológiánk pedig az új fejlesztésű NPK (12-7-4), illetve NPK (4-4-11) levéltrágyákkal egészült ki 2014. évben.

A felhasználói kör folyamatos bővülése – a szakmai szempontokon túl – a termékeink nyújtotta kiváló jövedelmezőséggel magyarázható.

HUMINISZ ELŐNYÖK:

A KONDISOL növénykondicionálók nagy mértékben hozzájárulnak a tápanyagegyensúly makro-, mikro-, és mezoelemek (pl. N/K, a K/Ca, a K/Mg arányok) kialakulásához.
Az ionantagonizmus „Huminisz-technológiával” gyorsan és hatékonyan kezelhető.
A vulkanikus talajokban található nagy mennyiségű kálium akadályozhatja a Mg-felvételt, ami különösen száraz évjáratokban vezet nagymértékű sárguláshoz. Tokaj-Hegyalján ezért szinte mindegyik jelentős szőlészet használja készítményeinket megelőzésére, kezelésére. Más területeken (pl. a Balaton-felvidéken) a magas Ca tartalom okozta Fe felvételi problémák, illetve szélsőséges csapadékviszonyok esetén vas-hiány kezelésére kiváló megoldást jelent a Kondisol+Solvitis Fe kombináció.
A Pannonhalmi borvidéken ugyancsak magnéziumhiánnyal küzdenek a szőlészek. Ennek megoldására hosszú évek során sokféle lombtrágyával, növénykondicionálóval kísérleteztek.
Horváth Sándor növényorvos szakmai irányításával más lombtrágyákkal kezelt parcellák mellett alsó dózisban, 5-6 alkalommal kijuttatott Kondisol+Solvitis Mg nyújtja az egyik leglátványosabb eredményt.
„Huminisz-technológia” Tényő – Pannonhalmi borvidék (2013. augusztus) 
Hasonló eredményt értünk el a 2013. évben a Sop-Vin Kft-nél is, ahol a Soproni borvidéken előforduló Mg-, Fe-hiány okozta tüneteket sikerült látványosan kezelni.
A Kondisollal történő kezelésekkel a mustfokot kedvező évjáratokban 0,5-1, kedvezőtlenebb (hűvös, csapadékos) időjárás esetén akár 1-2 értékkel növelhetjük. A cukor-sav arány javulása szintén nem elhanyagolható eredmény.
A termésmennyiség növelése természetesen szintén fontos szempont lehet a szőlőtermesztésben. Háromszori Kondisol kezelés hatására +5-10% hozamnövekedés realizálható.
2013. évben Balatonfőkajáron a Feind-borászatnál 3x Kondisol B+S és 1x Solvitis Polifém kezelés az alábbi eredményt hozta:
„Huminisz -technológia” termés: 13,27, mustfok: 19,7
Kezelt kontroll termés: 12,56, mustfok: 19,4
Szaporítóanyag előállításnál, új telepítéseknél jobb gyökeresedést, egyenletesebb állományt eredményeznek a kezelések.
A Kondisol alkalmazásával az ellenállóképesség lényegesen javul, illetve gombaölőszerekkel történő együttes kijuttatás esetén azok hatékonysága növekszik.
A fürtkocsánybénulás jelentősen csökkenthető vagy teljesen visszaszorítható. Az ESCA-val fertőzött területeken rendszeres alkalmazása gyors és hatékony módszer lehet a tünetek kezelésében.
Leromlott állományoknál, vagy erőteljes stressz hatására (fagykár, jégverés, gombabetegségek) indokolt lehet minden permetezési fordulóban KONDISOLT, illetve KONDISOL B+S-t használni.
A kezelések hatására a levelek hosszabb ideig maradnak aktívak, a vesszőérés kezdetén végzett permetezés elősegíti a vesszőbeérést, amit Fekete Mihály (Szekszárdi Borvidék) szintén hangsúlyoz.
Fekete Mihály (Fekete Pince-Szekszárd) háttérben az Iván-völgy
Fekete Mihály (Fekete Pince-Szekszárd) háttérben az Iván-völgy
A piacon elérhető számos lombtrágya közül nem könnyű választani, azonban a döntésnél mindenképpen érdemes több szempontot mérlegelni!
Az összetétel, elemtartalom (g/l, mg/l!!!), keverhetőség, hasznosulás, ár stb. mellett legyünk arra is tekintettel, hogy a klasszikus lombtrágyázással elsősorban mikro- és mezoelemeket tudunk pótolni, szerencsés esetben azon elemeket és olyan arányban /jól felvehető formában/, amikre a növénynek szüksége van az adott fenofázisban!
A „HUMINISZ-TECHNOLÓGIA”, amely több mint tíz év üzemi tapasztalataira épül a huminsavas növénykondicionálás terén az elmúlt 3 év szélsőséges időjárási körülményei között is bizonyította, hogy az egyik legjobb megoldás a lombtrágyázás/növénykondicionálás terén.
Részletekkel kapcsolatban kérem, keresse képviselőinket, területi értékesítő kollégáinkat!
Pais István
Huminisz Kft.
HUMINISZ Kft., 8380 Hévíz, Ady Endre u. 28.
Tel.: 06/83/540-210, 06/30/47-44-229

Értékesítési vezetőt és területi képviselőt keresünk!