Oroszország bűvöletében

Rostselmash: a világ 5. legnagyobb mezőgépgyártó konzorciuma

Maga a gyár 1929-ben alakult az oroszországi, Don folyó melletti Rosztovban. Első termékük egy vontatott gabonakombájn volt, majd 1958-ban Európában elsőként kezdtek önjáró gabonakombájnokat gyártani – ezek voltak a legendás SzK-3 nevet viselő gépek. 1958 és 1973 között 1.500.000 kombájnt gyártottak le, az akkori KGST szinte teljes szükségletét is fedezve.

A Szovjetunió felbomlása után bizonytalan helyzetbe került óriásgyárat 2000-ben privatizálták, új típusok gyártását vezették be, amelyeknek lényegi fődarabjai közül többet már „Nyugat”-ról szereztek be. Az új tulajdonosok 2007-ben felvásárolták a Versatile kanadai traktorgyárat, majd még 11 mezőgépgyártó vállalatot egyrészt Kanadában másrészt az USA-ban. A Rostselmash-csoporthoz ma 13 gyár tartozik, amelyek a „ROSTSELMASH”, „VERSATILE” és „FARM KING” márkanevekkel forgalmazzák termékeiket. Az orosz, USA-beli, kanadai és európai gyárak több mint 150 modellt állítanak elő 24-féle rendeltetéssel (betakarítógépek, traktorok, permetezőgépek, terménykezelő berendezések, stb.). A jelenleg 8740 dolgozót foglalkoztató rosztovi gyárban évente mintegy 5200 darab betakarítógép készül. 

Egységes alapok

A gabonakombájnok és a szálastakarmány-betakarító gépek fő alkotóelemei, mint a motor, erőátvitel, kabin, járószerkezet, hidraulika stb. ugyanazon globális beszállítók terméke,  mint az idén tavasszal Magyarországon is bemutatott nagyteljesítményű RSM 161 aratócséplő-gépen megismert fő egységek.

A NOVA kombájnnal az egyéni, kisebb gazdaságok igényeinek kívánnak megfelelni, minden felesleges túlműszerezést mellőzve. A gép erőforrása az európai piacra szánt 180 LE-s négyhengeres, turbófeltöltéses Cummins dieselmotor. Az orosz piacra szánt változatokban a jaroszlavi „Avtodízel” idei fejlesztése, a 180 LE teljesítményű, négyhengeres, soros elrendezésű JaMZ-53405 motor kerül.

A tagolt vagy dombos területek kompakt, fordulékony gépe a legkorszerűbb, Európában és Amerikában is használt adapterekkel dolgozik. „Power Stream” vágóasztala (4/5/6 m) garantálja az optimális terményáramot a ferdefelhordóhoz és a cséplőműhöz. Bolygóműves kaszahajtása egyenletes vágást, nagy vágássebességet, üzembiztonságot, nyugodt járást, valamint hosszú élettartamot és alacsony szervizigényt biztosít. Motollájának kerületi sebessége automatikusan igazodik a menetsebességhez. Felszerelhető „Float Stream” szója vágóasztallal (5 m), „Falcon” napraforgó adapterrel (6 soros), „Argus” kukorica adapterrel (4 soros), rendfelszedővel (3,4 m) vagy repce vágóasztallal (4/5 m) is.

Cséplődobjának szélessége 1200 mm, átmérője 600 mm. A 0,93 m2 felületű dobkosár átfogási szöge 154o. Négyládás szalmarázójának felülete 4,34 m2. 4500 literes magtartálya 50 liter/másodperc teljesítménnyel, másfél perc alatt üríthető át. „Comfort Cab” vezetőfülkéjében a legújabb „Adviser II” vezérlőrendszer segíti a munkavégzést.

Az áteresztőképesség, a megfizethető ár és az alacsony üzemeltetési költség a sorozatgyártás 2017. évi felfutása után kategóriájában igencsak keresetté fogja tenni ezt az arató-cséplőgépet. Összkerékhajtással, szalmaszecskázóval is kapható lesz.

Biztos alkatrész-ellátás

A Vektor Holdingnál székelő Rostselmash EU Kft. Győrben kezeli a gyártó betakarítógépekhez és a Kanadában gyártott traktorokhoz is létrehozott európai alkatrészraktárát. Ennek köszönhetően a magyar gazdálkodók egyetlen napon belül megkaphatják a szükséges alkatrészeket, de ritka és különleges esetekben a sürgősségi utánrendelés is legfeljebb két napot vesz majd igénybe ennél a típusnál is ugyanúgy, mint az eddig forgalmazott 20 kombájn és 30 traktor esetében.

Nem kötelessége természetesen az olvasóknak tudni, de nyugodt szívvel bevallom, hogy először jártam az orosz fővárosban. Ennek ellenére nemcsak a tankönyvekből felismert Vörös tér a maga jellegzetességeivel, hanem az orosz kiállítás szervezettsége is lenyűgözött. Az ország méreteivel szinte arányosan nagyobb hely jutott kiállítóknak, látogatóknak egyaránt, a tömeghez, zsúfoltsághoz szokott szemünk azonban kereste a látogatói dömpinget, és meglepődött a napközben is járó takarítógépeken, a szó szerint tükröződő tisztaságon, vagy épp a vámvizsgálatokat felidéző beléptető ellenőrző kapukon. Ennek ellenére a kiállításon megtapasztalhattuk az orosz és a nálunk képviselt nyugat-európainak nyugodtan nevezhető marketingszemlélet közötti különbséget is.

Ha olvasónkban felkeltettem az érdeklődést, akkor a kiállításon készült fotókból nyerhetnek egy kis orosz ízelítőt, honlapunk galériáiban igyekeztünk visszaadni a látottakat. Ha legközelebb mindezt személyesen néznék meg, akkor bő két óra repülőúttal 2018. szeptember 12-én önöket is várja az AGROSALON.

Sándor Ildikó

Az AGROSALON kiállításon készült fotóink megtekinthetőek az agraragazat.hu galériájában.