fbpx

Pályázati aktualitások / Április

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.
Ez utóbbi végzés pedig egy új fejlemény, hiszen az eredeti rendelet kizárta a hiánypótlás lehetőségét, vagyis akinél a bírálat során hiányosságot fedeztek volna fel, az az esetek nagy többségében a pályázata elutasításával kalkulálhatott. Történt ugyanakkor egy rendeletmódosítás (19/2014. (III.12.) VM rendelet), mely több helyen is változtatott az eredeti szövegezésen, többek között engedélyezte a hiánypótlást is. Fontos hangsúlyozni, hogy erre csak olyan dokumentumok esetében ad lehetőséget, melynek becsatolása a támogatási kérelemhez kötelező volt; a kizárólag pontozást érintő dokumentumok vonatkozásában hiánypótlásnak nincs helye. Ez sokak számára szolgált jó hírként – a bírálatok alatti időszakban sok helyről lehetett hallani, hogy országos szinten vannak gondok a kötelezően becsatolandó dokumentumokkal: vagy nem voltak teljes körűek, vagy maga a dokumentum hiányzott. Tekintve, hogy hamar felfüggesztették az állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK) vonatkozásában a benyújtási időszakot, joggal merültek fel olyan híresztelések, feltételezések, hogy az év elején, ha csak rövid időre is, de újranyitják azt – mint azt januári cikkünkben is lehetőségként vetettük fel. Ezzel a módosítással azonban egyértelművé vált, hogy nem lesz újranyitás. Annak ugyanis csak akkor lett volna reális esélye, ha a hiányos és hiányzó dokumentumok miatt magas arányban utasítanak el pályázatokat, és ez által jelentős forrás szabadulna fel.
A dokumentumok pótlására változó ügyintézési időt adtak a Hivatalok: legjellemzőbb a 8 napos határidő, de vannak szélsőséges esetek is, lehet csak 3 nap, de lehet akár 15 napos határidő is – függetlenül a kirendeltségektől. Célszerű ennek a kötelezettségnek mielőbb eleget tenni, hiszen annál korábban kaphatjuk kézhez a döntést is. A kért dokumentumokat – legyen az hiánypótlás vagy nyilatkozattétel – kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.
A nyilatkozattételre való felszólítás az esetek többségében a tartási helyeknél felmerülő adat-egyezőtlenségekhez köthető. Az MVH-nak az adatok ellenőrzéséhez irat-betekintési joga van több szervezet, így a NÉBIH ENAR nyilvántartásához is; azonban ha hibát talál, nem fordulhat közvetlenül az adott szervhez, ezért fordul az ügyfelekhez és nyilatkoztatja meg őket.
Aki nem kap nyilatkozattételi felszólítást, vagy hiánypótlást, az március közepe óta számíthat a – kedvező esetben pozitív – határozat kézhez vételére. Információink alapján az MVH kirendeltségek a döntések csak egy kis részét kapták vissza a központtól, ezért lehetnek eltérések a határozatok kipostázása esetében.

További változások

A rendelet módosítása egyértelműsítette a gépkapcsolat lehetőségét is, melynél nem volt egyértelmű, hogy a beszerzés milyen esetekben tekinthető kapcsolatnak – és válik az ügyfél jogosulttá a magasabb támogatási intenzitásra. E szerint „legfeljebb a kerekes traktorok darabszámával egyező darabszámú azonos gépkódú munkagép vehető figyelembe.” Vagyis az 1 az 1-hez elv alapján döntöttek.
További változás, hogy aki a 2. célterület, vagyis az élelmiszeriparhoz kapcsolódó korszerűsítés vonatkozásában nem igazolta a támogatási kérelem benyújtásakor, hogy a fejlesztés helyeként megjelölt élelmiszeripari üzemet a NÉBIH nyilvántartásba vette, úgy az erre vonatkozó igazolást szintén hiánypótolhatja.

Kifizetések igénylése

A támogatási határozatok a kézhezvételtől számított 15 nap után válnak jogerőssé, ezt követően – vagy a fellebbezésről való lemondás után közvetlenül – pedig lehetőség adódik a kifizetési kérelmek benyújtására is. Ennek kapcsán megjelent az MVH 41/2014. (III. 18.) számú Közleménye, mely részletesen tartalmazza a kifizetés feltételeit, a szükséges dokumentumokat és a határidőket. Az ügyfelek a jelenlegi benyújtási időszakban 2014. május 31-ig elektronikus úton jogosultak benyújtani kérelmüket. Az első kérelem benyújtását követően 3 havonta nyílik lehetőség újabb kifizetést igényelni, de az utolsó kérelmet – kivétel nélkül – 2015. január 31-ig be kell nyújtani. A művelet megvalósítására szűk határidő van, a beruházásokat 2014. december 31-ig be kell fejezni.

Néhány fontosabb információ a kifizetésekhez:

  • A kifizetési kérelmeket kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, postai úton történő benyújtás esetén automatikus elutasításra kerül.
  • A megvalósuló beruházások vonatkozásában árajánlatos tételek nem támogathatóak.
  • Kiadásként csak az számolható el, mely gazdasági eseményt az ügyfél nevére kiállított, pénzügyileg rendezett számviteli bizonylatok igazolnak.
  • Amennyiben építésre is igényeltünk támogatást, úgy egy gép vonatkozásában a beépítéséhez szükséges építési tételekre legfeljebb az adott gépre jóváhagyható támogatási összeg 10%-a hagyható jóvá.
  • Az egyéb elszámolható kiadások megnevezését és mértékét a Vhr. 31. §-a tartalmazza, amely szerint támogatás vehető igénybe a Vhr. 3. számú mellékletét képező táblázat alapján, továbbá a beruházáshoz kapcsolódóan az engedélyezési eljárás díjára, a szabadalmi jogok és licencek ellenértékére, valamint a közműszolgáltatónak fizetett közmű-rácsatlakozási és -használatbavételi díjra is.
A pályázónak lehetősége van, hogy a támogatási határozattal jóváhagyott gépet módosítsa: ez esetben a megvásárolt gépnek is szerepelnie kell az Irányító Hatóság (a továbbiakban: IH) által a támogatási rendelet hatálybalépésével egyidejűleg IH közleményben közzétett (támogatási kérelemhez lezárt) gépkatalógusban.

Általános hibák

A pályázatokkal kapcsolatban beszélhetünk sztenderd hibákról. Ilyen elsősorban a megvalósítás helyeként feltüntetett ingatlan rendezetlen tulajdonjogi viszonya, vagy a beépített / nem beépített technológiák helyzete is. Előbbinél gyakori hiba volt, hogy sok esetben a viszonyokról a pályázó nyilatkozott, és elfelejtette, hogy van más tulajdonosa is az ingatlannak, haszonélvezeti és/vagy szolgalmi joggal van terhelve, vagy esetleg végrehajtás alatt áll. Ennek legegyszerűbb ellenőrzése a tulajdoni lap vizsgálata lett volna, erre azonban az idő rövidsége miatt nem minden esetben volt lehetőség.
A másik gyakori hiba, hogy nem lettek csatolva az építésügyi igazolások, műszaki leírások, technológiai elhelyezési vagy műszaki rajzok, a nem engedélyköteles beruházásokról. Ennek szükségessége nem volt mindig egyértelmű, mivel nagy volt azoknak a berendezéseknek az aránya, melyek semmi építészettel nem járnak, mégis a beépíthető kategóriába estek.
Egy harmadik, ami talán nem is minősül hibának, de sok esetben okozott kellemetlenséget a pályázóknak: a tartási hely azonosítók. A már fentebb említett nyilatkozattételi felszólításokra döntő többségben a NÉBIH ENAR nyilvántartásban rosszul szereplő azonosítók miatt került sor – más helyrajzi szám van rendelve az adott tartási azonosítókhoz, esetleg több helyrajzi számot is érintett. Ilyen esetben javíttatni kell az adatokat a NÉBIH-nél, majd benyújtani az igazolást az MVH-nak.

II. Pályázati hírek, információk

  • Előzetes információk alapján a 2013 novemberében indult és (rendeletmódosítás következtében) január 15-ig beadható turisztikai pályázatok kapcsán a határozatokra várhatóan április első felében lehet számítani. A kiírás értelmében a beruházásokat az ügyfél a támogatási kérelem benyújtását követően saját felelősségére megkezdhette – kivétel ez alól a felújítással, korszerűsítéssel járó beruházások, melyek esetében az előzetes helyszíni szemlét követően kezdhető meg a művelet.
  • Március 19.-én lezárult a 2013-as évre vonatkozó monitoring jelentési időszak. A határidő előtt 2 nappal még csak a jelentésre kötelezettek 62%-a teljesítette az adatszolgáltatást. Az utolsó két napra így körülbelül még 15 ezer ügyfélnek volt még kötelezettsége, mely érezhetően lelassította az elektronikus felületet. Aki ezt határidőig nem teljesítette, akár szankciókra is számíthat.
  • Változott az építési beruházásokra vonatkozó jogszabály! Mind az engedélyköteles, mind a nem engedélyköteles beruházások esetén:
  • a 2014. január 1-ig megkezdett általános építések, és
  • a 2014. július 1-ig megkezdett sajátos építések (víz- és útépítések stb.) építési naplóit az eddig megszokott formában, azaz papír alapon kell vezetni. A fenti határidők után megkezdett építéseknél e-naplót kell vezetni (amelynek része az elektronikus teljesítésigazolás és a felmérési napló).
  • Több mint 180 pályázó részesül összesen 4,2 milliárd forint támogatásban vidéki művelődési házak, közösségi terek kialakítására és fejlesztésére – mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón. A tavaly novemberben kiírt pályázatra 258 kérelmet adtak be, és eredetileg 3,5 milliárd forint támogatást terveztek – ehhez tudtak még plusz forrást csatolni. Az elmúlt négy évben országosan 24,6 milliárd forint értékben 725 művelődési ház újult meg több program keretében. 490 Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér létesült, a vidéki örökség program a védett épületek megújítására adott lehetőséget, továbbá a falumegújítási és a LEADER program is támogatta a falusi kultúrházak felújítását. (MTI)
  • A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívta a figyelmet, hogy az EMVA által támogatott, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2013-tól igénybe vehető támogatások kapcsán nincs mód gép módosítására, „az ügyfél kizárólag azt a típusú gépjárművet jogosult beszerezni, amely a támogatási határozatában jóváhagyásra került.”
Somogyi Tibor – Tóth Gergő Péter
Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda – Bábolna