fbpx

Repce – betakarítás előtt

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 12.

A szerencse (is) forgandó

Már évek óta elpártolt a szerencse a repcetermesztők mellől. A 2011 őszén kezdődött csapadékszegény időjárás miatt már a repce 2012-es betakarításában is meglátszott a mostoha időjárás hatása. Nem jártak jól a gazdák egy évvel később sem: a régóta nem látott forró, száraz időjárás miatt a szokásosnál kisebb vetésterületen számíthattak jó termésre a gazdák. A meglévő termésterületeken azonban az idei év változást hozhat.

Az őszi káposztarepce vetésterülete 2013-ban megközelítette a 200.000 hektárt. Idén tavasszal a repcetáblák fejlettsége jónak volt mondható, nem gyengítette komoly téli fagy, csak a későn vetett repcék gyengébbek, ott ahol már a keléssel is gondok voltak.

A március végi állapot szerint az őszi növényállomány vetésterületének nagyobb része jó minőségű, kisebb része pedig közepes volt. A repcében május végére sokat javult a helyzet, mert az enyhe, csapadékos időjárás kedvezett a bokrosodásnak, a szárvastagodásnak, illetve a gyökérzet megerősödésének. A sok csapadéknak köszönhetően a növények sokat fejlődtek.

A május eleje óta tartó csapadékos időjárás és a viharok – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelentése alapján – több helyen is kárt okoztak a szántóföldi növényekben, a kertészeti kultúrákban és a gyümölcsösökben. A kalászosok sok helyen megdőltek, de a szakemberek szerint ezt még kinőhetik a növények. Az erős szél és a vihar által ledöntött virágzó repcékben is mutatkoztak veszteségek, emiatt némi terméscsökkenés várható.

A kártevők is lelkesek voltak

Az enyhe téli időjárás miatt a kártevők ellen a szokásosnál intenzívebb védekezés vált szükségessé. A gazdálkodóknak számolniuk kellett a különböző kórokozók, kártevők tömeges megjelenésével. Az ellenük való kezelés időben történő elvégzése alapvető fontosságú volt a kártétel megelőzésében. A jó kondícióban lévő állományok magasabb magtömeggel és megemelkedett olajtartalommal hálálják meg a jó időben és jó hatékonysággal elvégzett növényvédelmi beavatkozásokat.

Rekord mennyiséget jósolnak

Repcéből rekord mennyiség várható a világpiacon 2014-ben Kanada, az EU és Ukrajna ez évi termésének köszönhetően. Európában a becslések szerint 21-22 millió tonna termés várható idei, de a repce esetében a kereslet-kínálati viszonyok meglehetősen kiegyenlítettek, így egyelőre nagy árváltozásokra nem kell számítani.

A párizsi árutőzsdén nagyot esett az ótermésű (májusi lejáratú) repcemag jegyzése április utolsó két hetében. Az előző évit meghaladó kibocsátás, és a növény fejlettségére vonatkozó pozitív hírek eredményeként a jegyzés az április közepi 424 euró/tonnáról 396 euro/tonnáig süllyedt. A kedvező 2014. évi terméskilátások 360-370 euro/tonna között stabilizálták az újtermésű repcemag jegyzését.

Stabilizálódott árakkal

A várható hazai árakat a mindenkori euró-forint árfolyam alakulása is jelentősen befolyásolhatja. Hazánkban 2013-ban a gabonafélék és olajos magvak árai egy év alatt csaknem 40 százalékot zuhantak. A közeljövőben nem is várható, hogy a magas árak visszatérnek, így 2014-ben magas hozamok kellenek ahhoz, hogy eredményes évet zárjanak a gazdák. Áprilisban nem változott hazánkban lényegesen a repce ára, májusi jegyzéssel a Budapesti Értéktőzsdén 103 ezer Ft/tonna szinten zárt.

A repcemag termelői ára tonnánként 115-120 ezer forint között mozgott a piacokon az elmúlt hetekben. Az árak a repce esetében viszonylag stabilnak tekinthetők, így várhatóan a betakarítás után 130 ezer forint körül lesz az olajos növény tonnánkénti ára.

És a repcén túl

A gabonafélék világpiaci árának alakulására április második felében is a fekete-tengeri események és az USA búza- és kukoricatermő területein uralkodó időjárás volt hatással. A szovjet utódállamokban a feszült politikai helyzet ellenére a gabonafélék kivitele és a tavaszi munkák jól haladtak. Hat év után a legjobb búzatermés lehet idén az Európai Unióban. A kedvező időjárásnak köszönhetően a búza átlagos hozama megközelíti a tavalyi magas szintet, miközben több országban nőtt a vetésterület. Hazánkban továbbra is szem előtt kell tartani az Ukrajna számára biztosított gabonakontingens esetleges árcsökkentő hatását, és ennek megfelelően feltölteni a közraktári készleteket.

Bojtos Zoltán

Office: Zdravotnícka 1725/11, 930 05 Gabcíkovo, Slovakia

Tel.: +421 31 550 17 85, Fax: +421 31 559 40 34,

www .russel.sk, [email protected]