fbpx

SIMA Különdíjasok I.

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 12.

AGROTRONIX

Kivetítés a szélvédőre

Kereskedelmi elnevezés: VTH user interface

A traktort fel kell szerelni egy fedélzeti számítógéppel, amelyen van mikrokivetítő. A számítógép a kívánt információkat a traktor szélvédőjére vetíti ki. Ez az információ a CAN hálózatban vissza is kereshető. Mi több, a gépkezelő is be tud ágyazni videókat, amiket a traktorra vagy a munkagépre szerelt kamera vagy kamerák vesznek fel. Ez a kivetítés kellemes változatosságot nyújt az ablakon való fárasztó és unalmas kinézés közben. A gépkezelő előre néz, de közben azt is megnézheti, amit a géppel kapcsolatban fontosnak tart.

Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF)

Internetes alkalmazás a traktor-munkagép-Isobus konzol kompatibilitásának ellenőrzésére

Kereskedelmi elnevezés: AEF ISOBUS Database

Az AEF kifejlesztett egy Isobus-tesztet. A teszteredmények az AEF ISOBUS Database adatbázisban (www.aef-isobus-database.org) tárolódnak. Ez az ingyenes adatbázis segít a felhasználónak abban, hogy leellenőrizze a megvásárolni kívánt traktor, munkagép, Isobus konzol összeférhetőségét. Néhány kattintás, és a felhasználó máris ?összepárosíthatja? a kiválasztott termékeket, és megnézheti, hogy ezek összeillenek-e. Akár egy sor alternatíva is kiválasztható. Ha egy gép nem szerepel az adatbázisban, akkor annak az az oka, hogy nem tanúsított.

Ugyanilyen gyorsan működik a vásárlás utáni problémaazonosítás. És ha ez még nem lenne elég, a felhasználó közvetlen kapcsolatba léphet a gyártóval és úgy kérhet segítséget. Az adatbázisban minden probléma és a megoldás is megtalálható. Ily módon az adatbázis egyre bővül. Az információ azért lényeges, mert nagyban hozzájárul a szervízelés és javítás hatékonyságához. Nem kell mindig a hibák okai után kutatni. Végeredményben az AEF-ISOBUS a mezőgazdaság minden szereplője számára hasznos segítség, legyen szó gépkezelőkről, kereskedőkről, gyártókról.

CARRE

Robotsegítség kapáláshoz és döntéshozatalhoz

Kereskedelmi elnevezés: Anatis

Ez a függesztett, környezetbarát mezőgazdasági robot a növényápolásban teljesen önállóan működik. Mechanikusan kikapálja a növények körül a gyomot, így javul a talaj vízháztartása, és jobban érvényesülnek a kijuttatott tápanyagok is. Eközben analizálja is a talajt, komoly segítséget nyújtva a precíziós térképek készítéséhez. A kapáláson túl az Anatis monitorozást is végez: felméri, mennyi a gyom, milyen sűrűségben, milyen a növény fejlettsége, milyen a fényerősség, a páratartalom, illetve a talaj és a levegő hőmérséklete. Az adatgyűjtés célja az, hogy a gép és az ember közösen feldolgozza ezt az adatmennyiséget, és ez segítse a gazdálkodót a döntéshozatalban. A gép egy kamerát, lézerfényvezérlő egységet és GPS-t is tartalmaz. Villanymotorral működik, így környezetbarát (csendes, és nem szennyezi a levegőt). Mozgása okostelefonnal vagy táblagéppel követhető. Kombinált megoldás, mely egyszerre végez mechanikai növényvédelmet, és hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz.

CLAAS

Vágóasztal

Kereskedelmi elnevezés: VARIO vágóasztal

Az új CLAAS VARIO vágóasztalán a betakarítási körülményeknek megfelelően állítható a kasza és a behordócsiga közötti távolság, így optimális az anyagáram, ezáltal pedig maximális a kombájn kapacitása. A vágóasztal fokozatmentes állítási lehetősége 700 mm, alacsony állományban 100 mm-re behúzható, repcében 600 mm-re kitolható, mégpedig a vezetőülésből. Ehhez a beállításhoz szerszám sem kell. Sok idő takarítható meg, ha egymás után többféle növényt kell aratni (pl. gabonafélék és repce). Emellett előnyös akkor is, ha változik a gazdaság vetésszerkezete, vagy ha egy gépet többen használnak. Az is egyedülálló, hogy a vágóasztal kaszaszerkezete szállításkor, illetve vonuláskor alaphelyzetbe kerül.

COMER INDUSTRIES

Olajfürdős fékek hatékonyságának növelése

Kereskedelmi elnevezés: Centriplus

Az olajfürdős fékeket általában üzemi- vagy kézifékeknél használnak. A fő hátrány az, hogy normális esetben a tárcsa igen gyorsan forog (1500/perc). Az olaj ettől mozog, felkavarodik, energiaelnyelés történik, és felforrósodik. Ennél az új műszaki megoldásnál a fékelemet két ellentétesen forgó tárcsa szeparálja el a fék többi részétől, a féktárcsák nem merülnek el az olajban így nem is melegítik fel azt. A fék pontos működéséhez szükséges a felület kenése. Ezt a rendszer úgy éri el, hogy a tárcsák belső felületére a hajtóműolaj a centrifugális erő révén kerül (innen a CENTRIPLUS elnevezés). A tengely felső részén van az a nyílás, melyen az olaj távozhat a rendszerből és újrakezdheti a körfolyamatot. Így a rendszer folyamatosan kapja a kenést és működése hatékony. A hajtóműolaj fékek felé történő továbbítását egy szivattyú szabályozza, így gondoskodva a súrlódó felületek síkosításáról és hűtéséről. Elsősorban olyan önjáró mezőgazdasági gépekhez fejlesztették ki, melyeken belső olajfürdős fékek vannak; pl. teleszkópos rakodókhoz.

HARDI-EVRARD

Telefonos alkalmazás: segítség a gazdaság vezetéséhez

Kereskedelmi elnevezés: Evrard-ScanApp

Az EVRARD-ScanApp egy olyan okostelefonos vagy táblagépes alkalmazás, amely leegyszerűsíti az egyes táblákon használt növényvédő szerek kötelező nyilvántartásához elengedhetetlen adatrögzítést. Leolvassa a termékek vonalkódját, így felismeri őket és Wi-Fi segítségével továbbítja az információkat a HARDI?EVRARD permetezőgép REGULOR 6 termináljának. A beágyazott tábladokumentációban eltárolt adatok később SD memóriakártyával átvihetők a gazdaság központjában levő táblakezelő szoftverbe. A rendszer tehát jelentősen javítja a megbízhatóságot, egyben le is egyszerűsíti az alkalmazott szerek felismerését, rendszerbe bevitelét. A vonalkód révén ugyanis azonnal rendelkezésre áll minden szükséges információ: alkalmazási javaslatok, figyelmeztetések, a felhasználó személy és a környezet károsodásának veszélyei és ezek kivédése.

HORSCH

Permetezőgép

Kereskedelmi elnevezés: Leeb GS

A BoomControl Pro lényege, hogy a szórókeretet irányítja és stabilizálja. Újdonsága abban áll, hogy a keret pozícióját egy forgócsapos megoldással aktívan vezérli. A nagyfokú stabilitás lehetővé teszi, hogy a szórófejek a célponthoz lehető legközelebb legyenek. A LEEB GS segítségével ilyen alacsonyról 25 centiméterenként elhelyezett szórófejekkel is optimális borítás érhető el, 80°-os fúvókákkal. E beállítások alkalmazásával nagy munkasebesség mellett is kiküszöbölhető a szerek elsodródásának veszélye. A CCS a permetező folyamatosan tisztító rendszerét jelenti. A hagyományos tisztító rendszerektől eltérően nem hígítja a permetlét, hanem mindig tiszta vizet szív, és azzal mossa le a tartályt, és ezt a lét azonnal ki is pumpálja, így nagyon gyors, és kevés tiszta vizet igényel. Mosásnál a tiszta víz egy membránszivattyú révén a tartályba beépített pörgős fúvókákon keresztül kerül a tartályba. Onnan, immár vegyszerrel összekeveredve jut egy centrifugál szivattyú segítségével nagyon rövid idő alatt a szóró keretbe.

IFM ELECTRONIC

Intelligens 3-D szenzor mobil gépekhez

Kereskedelmi elnevezés: O3M

A 3-D szenzor a jármű elején vagy hátulján kap helyet. Feladata az, hogy a látóterébe (70° x 25°) kerülő legfeljebb 20 tárgy helyzetét, méretét, röppályáját és relatív sebességét meghatározza.

Alapelve a „flight time”, ami egy szabadalmaztatott PMD (Photonic Mixer Device) technológia, igen nagy távolságból (35 méternél is messzebbről) képes érzékelni a tárgyakat. A LED világításnak köszönhetően a szenzor tökéletesen működik nappal és éjjel, tűző napfényben, fényvisszaverő anyagok esetében is.

Minden képponthoz tartozik egy megbízhatóságot jelző elem, azaz a rendszer által közvetített kép garantáltan valós. További érdekesség, hogy van benne autodiagnosztikai funkció: a vezérlőhöz képes információkat továbbítani az elkoszolódás mértékéről, a hőmérsékletről, a megvilágításról, stb. Végül fontos megjegyezni, hogy a mobil 3-D szenzor tökéletesen működik extrém viszonyok között, kibírja a -40°C és +85°C közötti hőmérsékletet, a rázkódást, a rezgést, védelmi indexe egészen kiváló (IP69K).

JOHN DEERE

A gazdaság, a traktor és a munkagépek közös áramellátása

Kereskedelmi elnevezés: Battery Boost

A rendszer központi eleme a Battery Boost Traktor, ami eredetileg egy 6RE modell. Erre számos AEF kétirányú foglalatot helyeztek, illetve egy olyan kábelezést, amely lehetővé teszi az áram kétirányú mozgását a traktor és a csatlakoztatott munkagép között. A fő újdonság a frontfüggesztésre szerelt cserélhető akkumulátor, amely álltában a farm áramtárolója lehet, a traktorra csatlakoztatva ugyanakkor cserélhető akkumulátorú hibrid járművé alakítja azt. A rendszer fő előnyei:

– a traktor működése önállóbb,

– plusz erőforrás az erőleadó rendszerben,

– plusz erőforrás magának a munkagépnek, pl. elektromosan hajtott tengelyű pótkocsinak. Bizonyos esetekben tehát a traktor-munkagép kombináció teljesítménye átmenetileg megduplázódik.

A rendszer minden elemét AEF foglalatokkal szerelték fel, így használata csakugyan nagyon egyszerű (Plug and Play).

Hatala László