fbpx

Szabolcsi termelők Bolzano-ban

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 04.

Első nap egy kísérleti ültetvényt (1.ábra) tekinthettek meg a termelők a festői szépségű Dél-Tirolban, ahol a CIVx (Centro Innovazione Varietale) által nemesített Sweet Resistant, Majesty, Isaaq és a még megfigyelés alatt lévő új étkezési rezisztens fajták kerültek eltelepítésre. Az ültetvény térállása 3,5 x 0,5-1 m, korona formáját tekintve pedig szuperorsó.

Az ültetvényben nagyszerűen lehetett látni, hogy az új fajtákat a legmodernebb termesztési technológiával gond nélkül lehet termeszteni. A kertlátogatás után lehetőség nyílt Dél-Tirol egyik legnagyobb termelő szövetkezének minden napjaiba betekinteni. A VOG céget 1945-ben alapította néhány termelő azzal a céllal, hogy közösen jobban érvényesüljenek a piacon. A szervezet jelenleg 5200 termelőt számlál, akiktől évente 550.000-600.000 tonna minőségi almát (majdnem a hazai termesztés mennyisége) szállítanak be 10.600 hektárról és értékesítenek. Az átlagos termelői terület nagyság 1,5-4 hektár. A gyümölcs szüretkor főleg román vendégmunkások dolgoznak, akik a szövetkezettől lakást is igényelhetnek. A dolgozók napi 8 órában végzik munkájukat, és az egy órás ebédidőn kívül 2 x 15 perces pihenőket tartanak, amelyekből egy fizetett.

1. ábra Sweet Resistant almaültetvény Mezzocorona-ban1. ábra Sweet Resistant almaültetvény Mezzocorona-ban

Csak minőségi termék

A cég négy régióközponttal rendelkezik. A Bolzano melletti 50 km-es régió központjában 600 termelő regisztrált ezer hektárral. A termelési információkat saját szaktanácsadói rendszer biztosítja. A látogatók megtekinthették a cég csomagoló-válogató és hűtőházát. A 24 órában működő, teljesen automata válogató gép (2. ábra) több, mint 40 vizes folyosóval rendelkezik, óránként 20-22 tonna almát képes felületi és belső hibára leválogatni. A hiba kiszűrését a másodpercenkénti több fényképet készítő automata egység végzi, amely a fénykép készítése közben meg is forgatja a gyümölcsöt, másodpercenként ötöt, és azok adatait tárolja is. A válogató géphez egy nagynyomású tartályláda mosógép is tartozik.

2. ábra Grefa válogatógépsor2. ábra Grefa válogatógépsor

A leválogatott alma ezután két helyre kerül. Amennyiben a leválogatott alma még nem kerül értékesítésre egy szintén teljesen automatizált, 6.000 tartályládát befogadó hűtőházba kerül, ahol a gyümölcsöket 10-12 napig tárolják. Ezen kívül a régió központ 140 másik hűtőkamrával rendelkezik, ahol már hosszabb időre tárolják a gyümölcsöket. A közvetlenül leválogatott vagy tárolás utáni gyümölcsök a csomagoló egységbe kerülnek, ahol a helyi lakosok a gyümölcsöket nyolc soron a megrendelői igények szerint különböző göngyölegekbe (egysoros, kétsoros, ömlesztett, teleszkópos impregnált dobozok, fém rakoncák, zacskós kiszerelések) csomagolják. Az integrált, ellenőrzött rendszer tökéletességéből adódóan a reggeli rendeléseket estére el tudják készíteni, illetve a kicsomagolt árut teljes mértékben vissza tudják követni egészen a kertig. A Global Gap rendszernek köszönhetően csak minőségi terméket fogadnak be és értékesítenek.

Közösen egyszerűbb

A szervezetnek köszönhetően a termelők számára sok dolog leegyszerűsödik: egy növényvédő szer vásárlás során nem a termelőknek kell külön-külön egyeztetni a gyártókkal, hanem a szervezet ezt megteszi helyettük, így akár 20-40%-os árengedményt is el tudnak érni egy-egy növényvédő szer árából. A cég központi szerkeverővel rendelkezik, ahol előkészítik a tankkeveréket.

Az Interpoma tapasztalatai

Az Interpoma kiállítás megtekintésére a második napon került sor. A világon egyedülálló kiállítást kétévente rendezik meg. Az idén közel 370 kiállító, 17 országból állította ki termékeit, illetve szolgáltatásait. A gyümölcstermesztéshez szükséges mindenféle kelléket meg lehetett találni a kiállítók között. Számos jég elleni védőháló támrendszert gyártó és forgalmazó cég jelent meg. A jég elleni védő rendszerek mellett két újdonság keltette fel az érdeklődést. Az egyik ilyen dolog a főleg cseresznye repedése ellen alkalmazható eső elleni fóliarendszer volt, a másik pedig a teljes felületet vagy éppen csak a sorokat takaró jég elleni védőrendszer, a „Keep in Touch” rendszer (3. ábra).

3. ábra ?Keep in touch? rendszer3. ábra „Keep in touch” rendszer

Permetező gépeket gyártó, forgalmazó cégek termékeit is meg lehetett találni. Újdonságnak számít már néhány éve az önjáró szedőkocsik (4. ábra). A szedőkocsi lényege, hogy egyszerre két oldalt, 6 szedő, 3 szinten szedi a gyümölcsöket. A gyümölcsöt leszedése után egy futószalagra helyezik, és az automata rendszer belehelyezi azt a tartályládába. Egy ilyen szedőkocsi értéke meghaladja a 8 millió forintot. Előnye viszont, hogy használatával időt takaríthatunk meg, és a gyümölcs nem törődik.

4. ábra Szedőkocsi4. ábra Szedőkocsi

A válogató gépeket gyártó cégek (Unitec, Grefa, Longobardi, Aweta, Maf Roda) is felsorakoztatták professzionális gépeiket, amelyek nemcsak felületi, hanem beltartalmi értékek alapján is tud válogatni.

A leszedett leválogatott gyümölcsök tárolására alkalmas göngyöleg gyártók és hűtő tárolási technológiát értékesítő cégek is bemutathatták termékeiket. Egy műanyag tartályláda értéke 3-4-szerese egy itthon kapható fa tartályládáénak, azonban egy ilyen láda több előnnyel is bír: moshatóak, nem penészedik be, míg a fa magába szívja a nedveséget, és bepenészedve megfertőzheti a gyümölcsöt, kellemetlen ízt és szagot adva annak. Élettartama pedig hosszabb, mint a fa tartály ládáké.

A minőségi gyümölcs elérése érdekében pedig elengedhetetlen a megfelelő tápanyagutánpótlás. A látogatók számos lombtrágyát gyártó cég termékeit ismerhették meg.

Minőségi gyümölcsöt azonban minőségi oltványokkal lehet elérni. A tanulmányi úton részt vevőknek a Salvi faiskola standján lehetőségük volt megkóstolni a Sweet Resistant fajtasorozatot (Gaia, Smeralda, Rene civ, Gemini, Fujion) a szintén rezisztens Isaaq civ és Modi-t, illetve a nem rezisztens Majesty, Fujiko és Fuji KIKU Fubrax Rubens, Fuciv-B, Gala „Norge”, fajtákat (5. ábra), (ezen fajták kóstolásásra az Agromash Expo-n is lehetőség nyílik a G pavilon, 203D standján).

5.ábra Sweet Resistant fajtasorozat5.ábra Sweet Resistant fajtasorozat

Rezisztens fajták térhódítása

A piaci igényeket figyelembe véve még mindig nagy számban telepítenek és exportálnak hagyományos fajtákat, mint pl. Golden Reinders, Jeromine, Superchief’Sandige, Scarlet Spur, Red Jonaprince, új Gala klónok, Fuji Fubrax, stb. A faiskolák fajtakínálatát tekintve azonban az vehető észre, hogy a fajta nemesítés egyre inkább eltolódik a kevesebb növényvédőszer felhasználást igénylő rezisztens fajták irányába. Egy franciaországi szaktanácsadó szerint a francia kormány egyre inkább a kevesebb növényvédőszer felhasználású termelés felé tereli a termelők szemléletét, ezért a nemesítések és telepítések ebbe az irányba tolódnak el ott is. Magyarország e tekintetben meg is előzhetné Európa országait, hiszen több, mint 10 éves tapasztalata van rezisztens almatermesztésben. Ezen tapasztalatok birtokában nyugodtan bele lehet vágni az étkezési, minőségi rezisztens almatermesztésbe, ráadásul a jelenlegi fajtaválasztékkal minden fogyasztói ízlést ki tudunk elégíteni. A következő 2015-2020-as támogatási ciklusban fontos lenne, hogy a rezisztens fajták telepítése priorítást élveznének nálunk is.

A piac szempontjából is nagyon fontos, hogy a fogyasztóknak olyan gyümölcsöt vagy akár gyümölcsből feldolgozott terméket kínáljunk, amelyek nagyon kevés növényvédelmi kezelésnek lettek kitéve. Ezen gyümölcsök és termékek jobb áron értékesíthetőek és elmondható, hogy egyre nagyobb az a vásárlóerő, amely hajlandó több pénzt is áldozni egy ilyen termékre.

A kiállításról végeredményképen elmondható, hogy egy nagy színvonalú, a gyümölcstermesztőknek sok újdonságot adó kiállításon vehettek részt a szabolcsi termelők. Újabb fajtákat, technológiákat, megoldásokat ismerhettek meg. Azonban az a következtetés is levonható, hogy a hazai termelők gyakorlata, az amúgy magas kézi munkaerő igényes gyümölcstermesztés nagyon el van maradva a nyugat-európai termesztéstechnológiától, a szervezetek felépítésétől és működésétől. Szükség lenne egy teljesen átfogó új gyümölcstermesztési stratégia felépítésére, hogy fel tudjuk venni a küzdelmet nemcsak a nyugat-európai, hanem például a lengyel termesztéssel is.

6. ábra Sweet Resistant almafajták kóstolója6. ábra Sweet Resistant almafajták kóstolója

Illés Attila

gyümölcstermesztési szaktanácsadó

faiskolai értékesítő

Fruit Consulting Kft.

xA CIV magyar fordításban Fajta Innovációs Központot jelent. A központ célja, hogy a mai piaci igényeknek megfelelő fajtákat nemesítsenek. Jelenleg a nemesítések almában, körtében és szamócában folynak. A fejlesztésekben három meghatározó, történelmi múltú faiskola a Salvi, Mazzoni és a Tagliani faiskolák vesznek részt. A kutatásoknak köszönhetően nemzetközi viszonylatban is nagy sikereket értek el.