fbpx

Szárítás, tárolás olasz technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 18.

Kapcsolatainkat kihasználva 2010-ben új profillal bővítettük tevékenységi körünket, és elkezdtük az olasz gyártmányú ESMA mobil terményszárító berendezések, valamint szintén olasz gyártmányú SILESFOR terménytároló és hűtősilók forgalmazását.

Ajánljuk figyelmébe terményszárító és tároló rendszereinket, amennyiben szeretné személyesen kontrollálni a szárítás folyamatát, illetve szeretne jelentős költség-csökkenést elérni a terménykezelés folyamán.

Géptípusaink gabonafélék és olajos magvak szárítására egyaránt alkalmasak. Igény szerint lehetnek gázolaj-, fűtőolaj, propángáz- vagy földgáz működésűek, illetve kardán- vagy elektromos meghajtásúak is, sőt igény esetén akár mindkét hajtással tudjuk a szárítót szerelni.

Alapesetben a szárítók gázolaj égőfejjel és kardán hajtással, porelszívó ciklonnal és egy oldali ürítéssel kerülnek legyártásra.

További opcionális kiegészítők választhatók, ezek: központi automata zsírzó, központi porelszívó, repcepalást, horganyzott kivitel, tetőponyva, második oldali ürítés, teleszkópos kivitel (csigarendszerrel állítható a palást magassága, így mozgatása egyszerűbb, valamint növelhető a szárító kapacitása).

A szárító üzemeltetéséhez alap esetben, azaz ha gázolaj égőfejjel és kardán hajtással van szerelve, minimális mennyiségű gázolaj szükséges.

1 mázsa 22% nedvességtartalmú kukorica 14%-ra történő szárításához 1 liter gázolajra van szükség, valamint a meghajtáshoz további 0,2 liter gázolajra. Figyelem, ez a mennyiség nem víz-százalékonként értendő, hanem mázsánként!

A szárító használatával nincsen szükség sem előtisztításra, sem utótisztításra, így ennek teljes költségét megtakaríthatjuk.

Minden szárítónk mellé a berendezés kapacitása duplájának tárolására alkalmas olasz gyártmányú SILESFOR hűtősiló rendszert tudunk biztosítani, mellyel a szárítók teljesítménye 40%-kal növelhető, így jelentős energiacsökkentés érhető el.

Az első szárítási ciklust a termény 16% nedvességtartalmánál kell áttárolni a silóba kb. 55 °C hőmérsékleten, ahol kb. 3 órán keresztül a hűtősilóban melegen marad, majd erre a mennyiségre tároljuk rá a második ciklust 15% nedvességtartalommal, és ekkor indítjuk el a siló levegőztető rendszerét. Mire a harmadik ciklus szárítása befejeződik, a hűtősiló is végez. Ezzel a módszerrel 10% fűtőanyag és 40% hajtóanyag megtakarítás érhető el!

A hűtősilóban a hűtést egy 9-11 kW teljesítményű hideglevegős ventillátor végzi, majd a folyamat végén egy nagy teljesítményű ürítő csiga segítségével a teljes mennyiség kitárolásra kerül akár síktárolóba, akár kamionra. Utóbbi megrakása kb. 15-20 perc, így láthatóan tranzittárolóként is megállja a helyét.

Silóink többféle kivitelben készülnek, lehetnek hűtősilók, kúpos kivitelűek vagy szellőzőpadozatos síkfenekű terménytároló silók, amelyben a teljes kitárolást a padozaton található bolygócsiga biztosítja. Kiváló ár – érték aránnyal rendelkeznek, gazdaságos kivitelű és üzemeltetésű, időjárásálló galvanizált elemekből készülő tárolók.

Tárolási kapacitás: 25 – 3079 tonna, ahol egy-egy adott tárolandó mennyiségre akár többféle magasságú és szélességű megoldást is tudunk kínálni, függően attól, mekkora hely áll rendelkezésre. A silókat leszállítjuk, összeszereljük, szakemberek segítségével beüzemeljük, és természetesen a kezelést is betanítjuk.

Amennyiben komolyan érdeklődik, úgy akár egy gyárlátogatás alkalmával Olaszországban személyesen is kiválaszthatja az Önnek megfelelő berendezéseket, legyen az akár szárító vagy tároló.

Kérjen tőlünk ajánlatot elérhetőségeinken!

Idea-Agro Kft.

4138 Komádi, Hajnal u. 1/e

Tel.: (+36) 30 935 2017; (+36) 30 640 7680; E-mail: [email protected]