fbpx

Szárítóberendezések egyéb célokra és rendeltetésre

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 09.

Nagyon sok esetben a szemes termények betakarítási nedvességtartalmánál (25-30%) lényegesen magasabb (95%) nedvességtartalmú anyagok 12-13%-ra történő szárítására is van igény, amelyhez speciális kényszer-anyagmozgatású berendezések szükségesek. A következőkben erről adunk rövid áttekintést.

Lapátos kényszermozgatású szárítóberendezés

Lapátos kényszermozgatású szárítóberendezés

Ez egy kipróbált és tesztelt egyetemes szárító berendezés, amit eredetileg a nagyon nedves kukorica szárítására fejlesztették ki. Több mint 40 éve gyártják és több mint 1.000 db üzemel világszerte. A tolóerőt irányváltó alapelv évtizedek óta ismert Németországban és Európában, számtalan előnye közül néhány: robusztus és tartós kivitelű, a beruházás és üzemeltetés olcsó, könnyen és egyszerűen kezelhető, sokféle termény szárítására alkalmas, rendkívül energiahatékony, lehetővé teszi a folyamatos és szakaszos (adag) működést egyaránt, rétegvastagság magassága 40 és 500 mm, stabil és mobil változatban is elérhető.

A különleges, egyedi szalagos szárítóberendezések speciális szárítási igényeiknek megfelelően, alacsony szárítási hőmérsékleten, többszörös légátvezetéssel, energiatakarékosan dolgoznak. A felhasználási terület és a szárítandó termékek meghatározzák a berendezés jellegét, az alkalmazandó folyamatot, pl. pörkölés, dehidratálás, lágyítás, hűtés, zsugorítás, olvasztás, pirítás, sütés.

A lapátok forgatják a terményt

A lapátok forgatják a terményt

Néhány felhasználási javaslat

  • Élelmiszer: zöldségek, dió, kazein, bevont és bevonat nélküli extrudátumok, gabonafélék, gyümölcsök.
  • Takarmányok: extrudált termények, vagy pellet formájú termények.
  • Kémia /gyógyszeripar: sók, aktív szén, műtrágya, színezőanyagok, műanyagszemcsék.
  • Környezetvédelem: szennyvíziszap, újrahasznosítható anyagok.
  • Speciális termékek: csirketrágya pellet, granulált építési anyagok, tisztítószer pelletek, cellulóz, biogáz massza, faforgács, fűrészpor.

anyagfeladás, terítőcsiga (1), anyagáram (2) anyagfordítás (3), szalagleadás (4), szalagtisztítás (5), tisztító szalag (6), frisslevegő bevezetése (7), hőcserélő (8), levegőkivezetése (9)

anyagfeladás, terítőcsiga (1), anyagáram (2) anyagfordítás (3), szalagleadás (4), szalagtisztítás (5), tisztító szalag (6), frisslevegő bevezetése (7), hőcserélő (8), levegőkivezetése (9)

Az automatikus üzemmódja magyarázza a hosszabb élettartamát, mivel nincs szalagkopás, a finom hálós kialakítás és a kíméletes üzemmód miatt pedig különleges növények szárítására is alkalmas. A berendezéssel ezenkívül még lombos növények, gyógynövények, füvek, pellet, granulátum, faforgács, a cellulóz, és sok más termény is szárítható, ez is magyarázza a 100%-os kihasználhatóságot.

Tóth Attila