fbpx

Szolnokon jártunk, gépbemutatót láttunk

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

„Mától hivatalos forgalmazója, importőre a Magtár Kft a KRONE szálastakarmány-technológia gépeinek. A feladatra teljes egészében felkészültünk, képzés, alkatrészellátás és szerviz tekintetében egyaránt. A cég 21 éves tapasztalata és 35 munkatárs szaktudása biztosítja, hogy ezzel a márkával is a tőlünk megszokott színvonalon jelenjünk meg a hazai mezőgazdasági géppiacon, a termelőknél.” – jelentette be vendégeinek Tóth János ügyvezető igazgató a Magtár Kft. idei szakmai napjának megnyitóján.

 

 

A KRONE cég képviseletében Wilhelm Voss ügyvezető igazgató mutatta be a mezőgazdasági gépgyártással és gépkereskedelemmel foglalkozó anyacéget (Maschinenfabrik Bernard KRONE GmbH), és köszöntötte a környékbeli termelőket, mindenekelőtt a Tóth családot, mivel mindkét cég családi vállalkozás.

A köszöntőt tolmácsolta, ezt követően pedig a KRONE prezentációt bemutatta Beck András, a KRONE magyarországi kereskedelmi vezetője. Ízelítő a KRONE szálastakarmány technológia bemutatott kínálatából KRONE EASY CUT tárcsás fűkaszák. Teljesen hegesztett ék alakú kaszagerendellyel, könnyen cserélhető késekkel készülnek szársértő nélküli és szársértővel szerelt változatban, frontfüggesztett, függesztett, tripla kombinációjú és vontatott kivitelben.

A SAFE CUT tárcsa biztosítás, az élettartamra kent hajtásrendszer hosszútávú biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé KRONE KW rotoros rendterítők A KW rendterítők függesztett, félig függesztett és vontatott kivitelűek, illeszthetők minden kasza munkaszélességhez, nagyon erős váz, karbantartás mentes OCTOLINK hajtás, tiszta, szennyezés mentes munkavégzés alapozza meg a jó minőségű takarmányt. KRONE SWADRO rendképzők.

Az oldal és közép rendképzők a legkisebb területektől a legnagyobb állattenyésztő üzemekig alkalmazhatóak akár csak forgatásra, akár bálázók elé avagy 20m munkaszélességben silózók elé képezhető a legoptimálisabb rend. A DURAMAX kenés nélküli vezérpálya 3 év garanciát nyújt a felhasználónak, az egyenkénti kar csere egyszerű, a teljesítmény igényük nagyon kicsi. KRONE körbálázók

A régebbi legnépszerűbb KR és ROUND PACK-VARIOPACK körbálázók egységes jellemzője a folyamatosan forgó, egyszerű rúd-lánc elevátor, ami optimális forgatást, nagyon alacsony teljesítmény igényt biztosít. Az új COMPRIMA F155 bálázó egyesíti a fixkamrás bálázók egyszerű felépítését a változókamrás bálázók előnyeivel 1,25 m-től 1,55 m átmérőig képes bálát készíteni.

 

 

A NOVOGRIP szövetbetétes gumi hevederrel az elevátoros megoldás megmaradt, de nagyobb tömörség érhető el, alacsonyabb zajszinttel és kisebb karbantartási, javítási költségekkel KRONE BIG PACK szögletes nagybálázók A hat szekciós előtömörítő rendszer (VFS) biztosítja a bálák tömörségét és formastabilitását, még kisebb rendek és alacsonyabb munkasebesség esetén is.

A titka mindennek az 5 db gyűjtő és 1 db feladó kar, amíg előtömörítve addig gyűjti az anyagot, míg az eléri az előre beállított tömörséget, csak ezután továbbítja a bálacsatornába. A választható bálaméret 1,2 m x 0,7 m 1,2 m x 0,9 m 1,2 m x 1,3 m, a bálahossz elektromosan állítható. A HDP technika alkalmazásával 1,2 m x 0,9 m x 2,4 m szalmabála 500 kg súlyú, így az eredmény: 25%-kal kevesebb bála ugyanolyan feltételek mellett, ami a tárolási, szállítási költségeket jelentősen csökkenti.

A gép elé beépíthető PreChop szecskázó a bálázandó anyagot felaprítva juttatja az előtömörítőbe, tisztább anyagot tudunk bebálázni, nagyobb tömörséggel. A MULTIBALE rendszer 1 nagy kockabálába 9 db kisbálát köt meg így ezek a bontás után kézi erővel mozgathatók, baromfitartóknak, lovardáknak, kisfelhasználóknak kiváló megoldás.

 

 

KRONE Big -M önjáró kasza sársértővel A hazánkban leginkább elterjedt KRONE BiG M önjáró kasza munkaszélessége 9,7 m avagy 13,2 m. A súlyelosztása miatt kicsi a taposási kár, kiváló a kaszák talajkövetése, alacsony a fogyasztása a betakarított területre. A kaszák szársértővel felszereltek, a levágott anyagot összehordó csiga a teljes munkaszélességről középre is gyűjtheti.

A hazai referencia helyeken dolgozó gépek egyenként 20-30 000 ha-t vágtak le az elmúlt években. KRONE BIG-X önjáró silózók A KRONE 2000-ben ott lépett be az önjáró silózó piacra 650LE-vel ahol a többi gyártó még nem gyártott gépet, jelentősen csökkentve a betakarított anyagra számolt üzemanyag felhasználást, növelve a terület teljesítményt.

Az új sorfüggetlen 8-14 soros EASY COLLECT vágóasztalokkal egyenletes anyagáramot biztosít. A 6 db hidromotorral hajtott behúzó henger kiválóan előtömöríti az egyenletes szecskahossz érdekében a terményt. Az AUTOSCAN érettség felismerő, a VARISTREAM áteresztő képesség növelő, a ROCK PROTECT kővédelem, a CONSTANT POWER teljesítmény szabályzás, a 40 km/h végsebesség rugózott híddal, a 40 késes biogáz dob, a 250 mm átmérőjű roppantó henger mind a KRONE cég fejlesztése amelyet más gyártók is követnek új modelljeikben.

Jelenleg 500LE-1.100 LE közötti BIG-X modellek találhatók a palettán, a beépített technológia 1500 LE-re méretezett. A gépbemutató főszereplői valóban a KRONE-gépek voltak, de a Magtár Kft. továbbra is a gazdálkodók rendelkezésére áll teljes termékkínálatával, aminek kiemelt tagja a Massey Ferguson traktorcsalád, 50 LE-től egészen a legújabb 8600-as széria 370 LE-s modelljéig amely jelenleg a legnagyobb tengelytávú és önsúlyú nagytraktor a piacon, SCR motortechnológiával felszerelve.

A Magtár Kft a BAUER termékek kizárólagos képviselője Magyarországon, a cég öntözési kínálatában megtalálhatjuk a csévélődobos öntöződobok mellett a különböző konzolokat és szórófejeket, a lineár, centerpivot, centerlinear, multistar rendszereket, öntözőcsöveket, valamint szivattyúkat. A piaci igényekhez igazodva a CENTER linear öntözőberendezésekhez megjelent a CORNER saroköntöző egység is, így szinte minden szeglet öntözésre kerül.

Az állattenyésztők körében mindenképpen érdeklődésre számíthat a BRU alomregeneráló berendezés, amely szerves trágyából állít elő tiszta, 40-42% szárazanyag tartalmú almozó anyagot, környezetkímélőn, gyorsan és mindenekelőtt helyben. A MAGTÁR KFT a KVERNELAND talajművelő eszközökkel, ACCORD vetőgépekkel, DAMMANN vontatott és önjáró légszekrényes permetezőkkel, TEBBE szervestrágya szórókkal, BRANTNER pótkocsikkal, JCB rakodógépekkel, önjáró HOLMER és vontatott BAUER hígtrágya kijuttató eszközökkel, BAUER beépített hígtrágya szivattyúkkal, keverőkkel, szeparátorokkal, biogáz üzemi technikával szolgálja ki a termelők igényeit.

A cég a gépek gyakorlati felhasználását, erő és munkagép kapcsolatokkal mutatta be, nem mint gépet hanem mint lehetséges művelési technológiát amelyek az üzemi méretekhez és művelési ágakhoz igazíthatóak. A szakmai nap apropóját valóban a KRONE technológia bemutatása adta, de az elmúlt időszakban nemcsak a Magtár Kft-ben történtek változások, így „egy új technológia bevezetéséről” az agrártárca képviselőjét is kíváncsian hallgatták a résztvevők.

Európai viszonylatban hazánk egyedülálló a termőföld méretével (az ország teljes területének arányában). Ezt az értéket kell kihasználnunk, ezzel tudunk sáfárkodni – így is összegezhetném Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár (VM) szavait. A szakmai fórumra meghívott politikus és szakmabeli a termőföld mellett az országon átfolyó (szó szerint szinte hasznosítás nélkül „csak”  átfolyó) vízkészletre és az örökölt és már megszerzett szakmai tudásra és tapasztalatra hívta fel a jelenlévők figyelmét.

A károkból erre az évre jutott bőven, a termelőket és a földeket a sok csapadék, az árvíz majd a belvíz sújtotta, mégis a probléma gyökerét nem az időjárásban, hanem ágazati szinten kell keresni. A költségvetési hiány a kormány elemzése szerint több száz milliárdra tehető, aminek orvoslására már több lépést is tettek.

Az ágazati helyreállítására egy kidolgozott agrárstratégiára van szükség, aminek pillére többek között egy újragondolt birtokpolitika az állam elővásárlási jogával (a spekulációk visszaszorítására), a földhaszonbérlet szabályozása és a földtörvény további módosítása (mivel hazánkban az uniós értékek 1%-ába kerül a termőföld).

A termelők azonnali megsegítésére léptetik életbe a szabadon felhasználható forgóeszköz-hitelt (Magyar Fejlesztési Bank), a SAPS előlegként történő kifizetését, a jelenleg még álló állattenyésztési pályázatok megnyitását és a tejtámogatást. A piacszabályozás lesz az egyik eszköze az új agrárpolitikának. Helyileg is a termeléshez kötött feldolgozóipar már egy kereskedelmi árrést megtakarítana és nem utolsó sorban az országban tartana, ezzel pl. a dél-magyarországi zöldségtermesztési (egykor virágzó) ágazatot helyre lehetne hozni, munkahelyeket is teremtve.

A kormány által felvázolt 1 millió új munkahely létrehozása 10 év alatt csak akkor lehetséges, ha ebben jelentős részt vállal a mezőgazdaság, és mindehhez a termőterület, a szaktudás és a munkaerő adott, mindenekelőtt szabályozásban kellenek változtatások, de nem elhanyagolandó szempont a fogyasztói lojalitás sem.

Erről ritkábban esik szó, de többek között ezt is tanulhatjuk még tőlünk nyugatabbra fekvő országoktól, ahol a polcról elsősorban a hazait veszik le vásárláskor még akkor is, ha az esetleg többe kerül, tudva azt, hogy azzal is munkahelyeket tart meg. Sokrétű és kényes kérdés ez (is), itt még szemléletváltásra van szükségünk.