fbpx

Tavaszi növényápolás Güttler technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 28.

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók számára fontos takarmánynövény a lucerna és a vöröshere, amelyek a tömegtakarmányok jelentős részét teszik ki. A gyeptermesztés is jelentős tömegtakarmány bázis lehetne, azonban intenzív gyeptermesztéssel még mindig kevesen és igen kis területen foglalkoznak. Nyugat Európában jóval magasabb a termesztett gyepek aránya, azonban ennek éghajlati okai is vannak. Mindenesetre a hazai klíma kiválóan alkalmas lucerna termesztésre, és lassan előtérbe kerülnek majd a szárazságtűrő gyeptípusok is.

Jó hír azonban, hogy mind a telepített-, mind az ősgyepek esetében és a lucerna esetében is lehet hozamfokozásról beszélni.

Javasolt a tavaszi sarjadzás előtti fogasolás, mert ezzel egyrészt fellazítható a talaj felszínén letömörödött szármaradvány, másrészt a növény szárának sértésével intenzívebb bokrosodás érhető el.

Amennyiben tervezzük az állomány tápanyagellátását is, úgy mindenképp javasolt még a növényápolási munka előtt kiszórni a műtrágyát.

Ennek azért van jelentősége, mert így a kijuttatott tápanyag bedolgozható a talajba.

Ma már egyre ritkábban kerül elő a fogasborona, mert vannak újabb technológiák, azonban vitathatatlan, hogy bizonyos talajtípusokon még ma is ezzel az egyszerű eszközzel lehet a legjobb eredményt elérni.

A Güttler HarroFlex simítós borona egy sokoldalú eszköz, amely magában egyesíti a fogasboronák és a simítók előnyeit. A Güttler HarroFlex alkalmas a lucerna és a gyepek tavaszi ápolására, illetve az ősszel felszántott talajokon is készíthetünk vele, tavasszal magágyat.

A Güttler HarroFlex simítós borona sokoldalúságát fokozza, hogy a Güttler Standard hengerekkel is összekapcsolható, így a munkák eredményessége tovább javítható.

 

Páska Norbert

Agrármérnök-tanár

FIGYELEM! Gépeinket vásárlás előtt ki is próbálhatja. Ha többet szeretne megtudni erről a lehetőségről, akkor hívja kollégánkat a 06-62-533-690 telefonszámon és egyeztessen időpontot!

www.guttler.hu