fbpx

TECHAGRO – mezőgazdasági gépek Brünnben

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 28.

Természet és a gazdaság

A gazdálkodás megújulásának szellemében várta Brünnben 2010. március 21-25. között látogatóit a TECHAGRO mezőgazdasági gépkiállítás.

 

Mellette még öt másik is: a SILVA REGINA erdészeti és vadászati show, a VETEX állatorvosi kiállítás, a horgászvásár valamint tematikus kiállításként a nemzetközi horgászkiállítás és a vadászati világkiállítás.

Nem csoda, hogy több mint 100.000 látogató kereste fel Európa egyik legszebb vásárterületét. Mi most a TECHAGRO kiállítás érdekességeiről számolunk be.

 

Kiállítói rekord

Közel 450 cég mutatta be újdonságait. Ezek között természetesen a cseh cégek részesedése volt a legnagyobb.

Ennyi cseh cég még soha sem állított ki egyszerre Brünnben.

A Cseh & Szlovák Gépgyártók Szövetségének igazgatója, Dusan Benza azt emelte ki, hogy szövetségüknek mind a 42 tagja kiállítóként vett részt az eseményen, a többség külön standokon, de a szövetség a 7 legkisebb cégnek „inkubátor”-standot is berendezett, ahol minisztériumi támogatással készülhettek fel a lassan múló gazdasági válság után várhatóan megélénkülő érdeklődésre.

 

 

A kiállítást a cseh és a magyar mezőgazdasági miniszter nyitotta meg.

Gráf József üdvözlő beszédében utalt arra, hogy hazánkban a mezőgazdaság európai uniós alapok felhasználásával, komoly beruházásokkal újul meg, többek között közel 3000 állattenyésztő telepet rekonstruálunk.

A közös magyar kiállítás az „F” pavilonban volt, ahol várták és szívesen látták az érdeklődőket és az ajánlattevőket.

Itt az ITD szervezésében a debreceni FARMGÉP Kft. (permetezőgépek), a lengyeltóti FERROFLEX Kft. (homlokrakodók és munkaeszközeik), az orosházi LINAMAR Zrt. (kombájnadapterek), az IKR Zrt. (szárítótornyok, billenő felépítményes pótkocsik, adapterszállító kocsik), a perbáli MGT Mérnöki Iroda (hidraulika diagnosztika), a hódmezővásárhelyi METRIPOND Kft. (hídmérlegek, raktári és állatmérlegek), a kecskeméti OMIKRON Kft. (talajművelő gépek, kultivátorok), a békési OPTIGÉP Kft. (kukorica és napraforgó adapterek, faapríték készítő gépek) és a mosonmagyaróvári VOGEL-NOOT Mezőgépgyár Kft. (talajművelő és vetőgépek) fogott össze az egységes fellépés érdekében.

 

 

Gazdag kísérőprogramok

„Biomassza, mint megújuló energia” címmel nemcsak külön pavilont, hanem valódi show-lehetőséget kapott ez a kiemelt téma.

Gyakori bemutatók, előadói fórumok ismertették, népszerűsítették a kérdéskört.

Március 22-én élénk nemzetközi részvétellel, cseh, német, osztrák és szlovák előadókkal „A régiók energetikai önállósága” címmel jövőbemutató kerekasztal beszélgetésre is sor került.

 

A legsikeresebb szabadtéri show

Mindig hömpölygött a tömeg a cseh DVORÁK cég rádiótávvezérlésű rézsűkaszáinak bemutatója körül.

A SPIDER ILD 01 és 02 típusú, hidrosztatikus meghajtású, négykerék-hajtású kisgépek az utakat övező területek, repülőterek, parkok, vízgyűjtők, folyó partszakaszok, gátak karbantartására használhatók.

A SPIDER ILD 02 teljesítménye – 4000 m2/óra – gyártói megadás szerint akár 25 vállra akasztós fűkaszával dolgozó ember munkájával is felér, és ehhez alig 3 l/óra hajtóanyagot használ fel.

Esésvonalban 55o, rétegvonal mentén 30o lejtésig dolgozhat a saját tengelye körül megfordulni is képes kisgép.

Elektromágneses kuplunggal szerelt kését, illetve annak vágási magasságát szintén távvezérléssel lehet állítani.

 

 

Világcégek cseh felvezetéssel

Csehországban még a legnagyobb világcégeknek sincs saját vezérképviseletük, helyi kereskedő cégeken keresztül képviseltetik magukat.

Így volt az a brünni kiállításon is, ahol azonban látszott, hogy az impozáns nagy standok mögött tőkeerős óriáskonszernek állnak.

Ott volt 35 országból mindenki, aki számít: a cseheket követően a legnagyobb számban a német, majd az osztrák és a dán gyártók képviseltették magukat.

 

Világszínvonalú cseh gépek

Az AKP 3500 modellszámú – az olasz MAZZOTTI céggel közös – magajáró permetezőgépe szinte minden jellemzőjében csúcskategóriás: önsúlya csupán 6000 kg, tartálytérfogata azonban impozáns: 3850 liter. 36 méteres szórókeretét és a permetlé bekeverő-injektáló rendszer egy ANNOVI REVERBERI szivattyú látja el 280 l/perc szállítással.

A vegyszerek bekeverése választás szerint mechanikus vagy elektronikus közvetlen befecskendezéssel történik.

Iránytartását GPS-nyomkövető segíti, a szórókeretet Bravo 300 típusú automatika szolgálja ki. A 800-1200 mm has alatti szabad magasság változtatható.

Az első- és hátsókerék kormányzású gépet 134 kW teljesítményű Perkins motor működteti.

Emellett a „zászlóshajó” mellett természetes nagy darabszámban gyártanak a és adnak el vontatott gépeket is.

Az AKP gyár kevésbé ismert „vadászterülete” a permetezőgép vizsgáló műszerek, berendezések gyártása.

A belga AAMS vagy a német HERBST gyártmányokhoz hasonlítható, sínen mozgó keresztirányú szórásegyenletesség mérő kocsijukra és diagnosztikai műszereikre nemsokára itthon is szükség lehet, ha elkezdődik nálunk a permetezőgépek rendszeres felülvizsgálata.

A FARMET a cseh mezőgépgyártás „szürke eminenciása”. Világhírre az olajos növények üzemanyag célú feldolgozásának gépeivel, berendezéseivel tett szert.

Jó és olcsó csigás olajprések terén Európában biztosan nincs versenytársa.

Emellett széles választékban gyártanak talajművelő és vető gépeket, nagyban hozzájárulva ezzel a Cseh Köztársaság mezőgazdaságának biztos belső gépellátásához.

 

 

Két év múlva, tavasszal

A brünni TECHAGRO kiállítást kétévenként rendezik meg azért, hogy a látogató közönségnek valóban újat tudjanak mutatni, de talán azért is, hogy a gyártók ne a kiállítási költségeken takarékoskodjanak, hiszen kétévenként már élni kell a bemutatkozás lehetőségével.

Brünn tőlünk alig négyórányi autóút – találkozzunk ott 2012 tavaszán is!

 

Huszár Jenő – Huszárné Szilágyi Erzsébet

FARMCENTER Kft.