fbpx

TECHNIKÁKTÓL-TECHNIKÁKIG

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 19.

Massey Ferguson: új traktor sorozatok

Massey Ferguson az 5600

A Massey Ferguson az 5600-as traktorsorozatát három új modellel egészítette ki. A sikeres MF 5400-as széria utódjaként, az eddigi 3-hengeres motorokkal ellátott (MF 5608/5609/5610 típusú) erőgépeket a Massey Ferguson 4-hengeres traktorprogramja „felfelé” bővítette, és vált az teljessé, ami összesen már 6 modellt jelent a 64-96 kW (85-130 LE) teljesítmények közötti kategóriákban. Az új, 4 hengeres, 4,4 literes hengerűrtartalmú AGCO Power (SISU) motorokkal ellátott 5600-as sorozat tagjai a következők: MF 5611; MF 5612 és MF 5613 típusok, 77-92 kW/105-125 LE közötti névleges, és 81-96 kW/110-130 LE közötti maximális teljesítményekkel. Mindhárom új erőgép – a már jól ismert, és a felhasználók körében kedvezően elfogadott – Dyna-4 (16E/16H) vagy Dyna-6 (24E/24H) hajtóművekkel is beszerezhető. A Tier 4i (Stage III b) károsanyag-kibocsájtási normatívákat teljesítő új, AGCO Power traktormotorok maximális forgatónyomatéka 468-545 Nm közötti. Valamennyi erőgéphez beszerezhető az AutoDrive funkció is, amellyel közúton – terhelés alatt – mind a 16 vagy 24 fokozat automatikusan megválasztódik, ami nemcsak üzemanyag-takarékos, de a gépkezelő számára igen kényelmes vezetést tesz lehetővé. A szintén megválasztható – a gépkezelők számára tágas helykínálattal rendelkező – különböző Essential vagy Efficient vezetőfülkék kivitele, felszereltsége az automatizálás fokában, kartámláik funkciójában, illetve monitorjaik kijelzésében térnek el egymástól. A különböző munkagépek meghajtását, üzemeltetését az 540/540E vagy 1000 fordulat/min teljesítmény-leadó tengelyek, elektro-hidraulikus emelőmű vezérlés, az 5200 kg emelőképességű (hátsó) hidraulikus hárompontos függesztő szerkezet, az 58-110 l/min folyadékszállítású (zárt rendszerű) hidraulika szivattyúk, stb. teszik teljessé. Az 5600-as traktorsorozat MF 5611-es erőgépét – nemrégiben – az AGROmashEXPO 2014 kiállítás Nemzetközi Prémium Oklevelével is kitüntették.

Massey Ferguson 8737 a 400 LE-s rekorder traktor

A Massey Ferguson 8700-as új traktorcsalád – MF 8727/8730/8732/8735/8737 – modelljei bármelyik gazdaság igazi vezérgépei lehetnek. Az öt modellből álló széria 270-370 LE közötti, a teljesítményfokozó EPM-el (Engine Power Management-el) 300-400 LE közötti teljesítményeket biztosít. Az „Év Traktora” 2009 (Tractor of the Year) címet is elnyert MF 8690-es, a 8600-as sorozat alapjaira épülő erőgépek harmadik generációs, SCR III/AdBlue +DOC és EGR-rel is rendelkező füstgázkezelő rendszerrel készülő, környezetbarát és energiatakarékos AGCO Power motorjai a legszigorúbb Stage IV/Tier 4 final környezetvédelmi előírásokat teljesítik. Ezek az erőgépek a két legmagasabb Massey Ferguson felszereltséggel (Efficient és Exclusive változatokban) szerezhetők be. A nagyobb teljesítmények elérése céljából – az MF 8600-as sorozathoz képest – új a motorhűtő-egység és a motorháztető kialakítása is megváltozott, illetve a szervizórák intervalluma már 500 üzemórára növekedett. Az erőgépek váltóműve fokozatmentes Dyna-VT egység. Segítségével üzemelés közben nincs „holtteljesítmény”, sem rángatások vagy üzemanyag-pazarló gázadások. A traktorok mindig az optimális teljesítmény leadása mellett dolgoznak, és a megfelelő (legkisebb) mennyiségű hajtóanyagot használják fel. Hidraulika szivattyúik 205 l/min folyadékszállítású zártrendszerűek, akár 6 pár kiadószeleppel. A hátsó hidraulikus függesztő szerkezet emelési kapacitása 12.000 kg, míg 5.000 kg a mellső emelőművön. A fülkében újdonság a színes kijelzős monitor, amely az alapfelszereltség részét képezi, de a legmagasabb fülkeszinthez (Exclusive) nem szükséges külön megrendelni a többfázisú fülkerugózást, a Datatronic 4 monitort, valamint az automata légkondicionálót sem, mert az a felszereltséghez tartozik.

Hardi: permetezéstechnikai és permetezőgép fejlesztések

A dán Hardi cég – amely a francia Exel Industries cégcsoport tagja – által elvégzett újabb fejlesztések igen széleskörűek, jutott belőlük a gyártmánypaletta szinte valamennyi (függesztett és vontatott) szántóföldi permetezőgépére.

függesztett Hardi Master plus permetezőgépek

A függesztett Hardi Master plus permetezőgépek nagyszilárdságú acél vázának súlypontja a lehető legközelebbkerült a traktorhoz, így a stabilitás is javult. A permetezők integrált támasztólábai segítségével a berendezés talajra való stabil lehelyezése már biztosított. A függesztett permetezők szivattyúja a keret hátsórészénél került beépítésre, így könnyen elérhető és karbantartható. A Master plus gépek polietilén permetlétartályai (5 méretben) 800 és 1800 literek közötti űrtartalommal adnak választási lehetőséget a felhasználóknak, amely az üzemeltető erőgép mellső függesztő szerkezetére kapcsolt további 1000 literes tartálytérfogattal is bővíthető. A 2013. évi Agritechnica kiállításon mutatkozott be az új elektromos DilutionKit öblítő/átmosó rendszer, amely a traktor kezelőüléséből vezérelve kapcsolható át a permetezési és az öblítési üzemmódok között. A gépkezelő eldöntheti, hogy csupán a szórókeretet kívánja-e tisztítani, vagy pedig a tartályban maradt permetlevet is hígítani akarja? Az optimalizált DilutionKit rendszer folyadékigénye rendkívül csekély. A gépek permetezőszivattyúja 194 l/min vagy 276 l/min folyadékszállítású is lehet. A függesztett permetezőkhöz három szórókeret kivitelből lehet választani: az MB típus 12 méter, a Pro 12-28 m közötti, a Twin Stream pedig 12 és 15 méteres munkaszélességekkel választható meg. A permetezők erőgépekhez való könnyű és gyors csatlakoztathatóságát a Quick Hitch gyorscsatlakozók biztosítják. A Master plus gépeknél is alkalmazható HC 8500 és HC 9500 típusú (8,4, ill. 12,1 coll képátlójú) érintőképernyős kezelőmodulok ISOBUS termináljai alapfelszerelésként kínálják az automatikus szakaszoló üzemmódot. Az új HC 9500 kijelzőjén a ténylegesen kijuttatott permetlé mennyiségek mellett a szakaszolás, a nyomkövetés és a táblatérkép is nyomon követhető, így a felhasználó gyorsan és egyszerűen vezérelheti, ellenőrizheti permetezője összes funkcióját. Az AutoSlant rendszer opcióként szolgálja a szórókeret automatikus magasságállítását és dőlését vagy lejtéskövetését. A két „erőteljes” ultrahangos szenzor lehetőséget ad arra is, hogy a gépkezelő választhasson a talajszint vagy a növényállomány magasságának érzékelése között, a HeadlandAssist pedig a forgóban emeli ki önműködően a keretet. A távirányítós EVC Control Unit, vagy a kézi működtetésű BK Control Unit; a BoomPrime alacsony nyomású cirkulációs rendszer; a TurboFiller folyadékkeverés, stb. mind-mind a Master plus permetezők műszaki tartalmát növelik.

Hardi Navigator 5000 és 6000 típusjelű szántóföldi permetező

A Hardi népszerű vontatott Navigator sorozata, amely világszerte vezeti kategóriájának eladási listáját – a 3000 és 4000 literes modellek után –, két újabb típussal, a Navigator 5000 és 6000 típusjelű szántóföldi permetezőkkel bővült. Ezekkel az új, 5000 és 6000 liter űrtartalmú permetlétartályos vontatott gépekkel a nagyobb gazdaságok permetezési igényei is kielégíthetők, mivel pl. 150 l/ha dózissal, egy tartályfeltöltéssel most már akár 40 hektár is lekezelhető! Mindkét gépváltozathoz háromféle szórókeret is szállítható: az Eagle 24-30 m közötti, a Delta 24 vagy 28 m, valamint a Force 24-36 méter közötti munkaszélességekkel. A vontatott, egytengelyes permetezők nyomtávolsága 1,80-2,25 méter között állítható be, a fordulási sugár – az IntelliTrack vonórúdnak köszönhetően – csupán 8,5 méter. A gépek öblítő tartályai 500 literesek, és 20 literes tisztavízes tartályokkal is ellátottak, permetező szivattyúik 276-322 l/min folyadékszállításúak. Mindkét gépen a Hardi DinamicFluid4 átfolyásszabályozó rendszert alkalmazzák, amely a jelenlegi legnagyobb pontosságú és leggyorsabb reagálású rendszer, akár hétszer is gyorsabb a német JKI-követelményeknél! A széles (0-500 l/min) szabályozási tartományú rendszer másodpercenként 20 méréssel és számítással tudja gyorsreagálással változtatni az időegység alatt kijuttatandó permetlé mennyiségét. Az új Navigator permetezők kiegészítő felszerelései közé tartozik – többek között – a GPS-alapú AutoSectionControl automata szakaszoló; a nyomás alatt öntisztító CyclonFilter szűrő; a nagykapacitású EasyClean szűrő; a távirányítós DilutionKit öblítő/átmosó rendszer; BoomPrime cirkulációs rendszer, stb.


ÚJDONSÁG TÉRKÉP

A „technikák” fejlesztése, a piacon maradás érdekének szempontjából sohasem állhat meg. Az előzőkben bemutatott, és a hazai gyakorlatban már jól ismert cégek gépfejlesztései mellett néhány olyan mezőgépgyártót is felvázolunk, amelyeknek gyártmányai a hazai gazdálkodók előtt csak részben, vagy talán nem is ismertek. Tesszük ezt mindazért, hogy ha a bemutatott gépek-berendezések, gépi eszközök közül bármelyik is eredményessé teszi vagy teheti a termelő gazdaságot, ismertetőnk már nem volt hiábavaló. Tehát röviden, célratörően, és a remélhetőleg hasznos cég/termék bemutatások.

Firma Bremer Maschinenbau

Firma Bremer Maschinenbau, Equord (Németország): A családi vállalat elsősorban a talajművelő gépekre szakosodott. Gyártmányai között tárcsás boronák (rövid-, „V” és „X” tárcsák); szántóföldi és mulcskultivátorok; különböző hengerek (1,5-8,0 m munkaszélességgel); középmély lazítók (~30 cm munkamélységig) és sávos talajművelő (Strip Till) gépek találhatók meg. (www.bremer-maschinenbau.de)

?Madara? AD (Madara Group), Shumen

„Madara” AD (Madara Group), Shumen (Bulgária): Jelentős bolgár mezőgépgyártó tömörülés. Széles körű gyártmánypalettájukban a talajművelő gépek (különféle tárcsák; ágy- és váltva forgató ekék; mélylazítók; szántóföldi kultivátorok; henger boronák) a jelentősebbek. Ezek mellett vontatott műtrágyaszórót és szántóföldi permetezőgépet, tartály- és átrakó kocsikat is készítenek a csoport egyes tagjai. (www.madaragroup.com)

FarmaX Metaaltechniek BV, Denekamp (Hollandia):

FarmaX Metaaltechniek BV, Denekamp (Hollandia): Különböző (8-féle típusú) rotációs ásó- és mélyásó gépek gyártásával foglalkoznak, amelyek 0,9-4,5 m munkaszélességekben alkalmazhatók (elsősorban) a kertészeti növények talaj-előkészítésére. Munkamélységük 45-50 cm is lehet. Az ásógépek után talajlezáró hengerek és vetőgépek is kapcsolhatók. A gépeket az erős, robusztus felépítmény jellemzi. (www.farmax.info)