Védjegyek növelik a magyar áruk értékét

Védjegyek használatára buzdítanak minden termelőt, gyártót a szakemberek,hiszen a logó bizonyítottan emeli a termék értékét. A tanúsítás-halomból bővenlehet válogatni, s ehhez várhatóan ősszel még hozzájön a hungarikum védjegy is.

Számtalan védjegy létezik, amelyekkel termékeik értékét növelhetik agyártók. Ám ezek közül mindössze néhány jelentésével lehetnek valamennyiretisztában a fogyasztók. A legelterjedtebb hazánkban a Kiváló Magyar Élelmiszer(KMÉ) megjelölés. Kidolgozás alatt áll a hungarikum törvény és a magyar termékrendelet is. A védjegyek világában eligazodni nem egyszerű, a forgalomban lévőszámtalan logó mellett a jogi környezet is megnehezíti a laikusok számára aboldogulást. A néhány talán legismertebbet kiemeltük a halmazból, hogy rövidenbemutassuk. Kétféle tanúsítás létezik, a termék- és a rendszertanúsítás. Mígelőbbi a termékek valamilyen megkülönböztető tulajdonságát (minőségét, származását)tanúsítja, utóbbiban csak piaci szereplők vehetnek részt és a szervezetműködésének szabályozottságát igazolja. A tanúsítás alapfeltétele, hogy aztkizárólag a gyártótól független, szigorú szabályoknak megfelelően működőszervezet végezheti el. A piaci terméktanúsítás és védjegy használat mindigönkéntes, függetlenül attól, hogy a kapcsolódó védjegy állami tulajdonú, vagyvalamilyen csoport, illetve szervezet jegyeztette be. Egy gyártónak vagy kereskedőneksaját védjegye is lehet, és jobb esetben ehhez is kapcsolódhat egy sajátkövetelmény-rendszer, ez azonban hivatalosan nem tanúsító védjegy.

Vannak olyan tanúsító védjegyek is, amelyeknek a feltétel-rendszerét jogszabályokhatározzák meg. Ilyen például az Európai Unióban egyre elterjedtebb Oltalom Alatt Álló Eredet Megjelölés (OEM),az Oltalom Alatt Álló Földrajzi Jelzés(OFJ), vagy a Hagyományos KülönlegesTermékek (HKT) megjelölése. Lesz hungarikum védjegy is, a hozzá kapcsolódótörvény már kidolgozás alatt áll, várhatóan őszre az országgyűlés elé kerül. AzOEM-re, a piros védjegyre akkor pályázhat valaki, ha egy bizonyos mezőgazdaságiterméket egy adott földrajzi területen állít elő. A részletes termékleírásbanbizonyítani kell, hogy az árucikk attól a helytől, klímától, fűszerezéstől,szakértelemtől lesz különleges, amely csak a megjelölt területre jellemző ?szegedi szalámi, hajdúsági torma, makói vöröshagyma, szegedi paprika, göncikajszibarack. Az OFJ használatához nem feltétel, hogy a termék alapanyagának termelése,valamint a termék gyártásának minden fázisa az adott területen történjen. Atermékben akár import alapanyag is lehet ? budapesti téliszalámi, a csabaikolbász, a gyulai kolbász és a gönci kajszibarack. A HKT-val jelölt terméketnem lehet sem régióhoz, sem nemzethez kötni, elsősorban a hagyományokhoz kötődőtermék előállítási eljárást, vagy receptúrát jelent. Egy ilyen termékbejegyzését is valamely, az előállításban érintett csoport, közösségkezdeményezheti, azonban a bejegyzés után az unió egész területén, bárkihasználhatja a védjegyet és az elnevezést, ha betartja a termékleírást. Mivel atanúsítás nevében benne van a hagyományos szó, a kérelmezőknek legalább 25 évesmúltat kell igazolniuk.

Hazánkban az egyik legelterjedtebb minőség tanúsító védjegy a KMÉ védjegy, amelyet a FöldművelésügyiMinisztérium 1998-ban jegyeztetett be, részletes feltételrendszerrel. Olyanélelmiszerekkel pályázhatják meg, amelyek legalább egy tulajdonságukban bizonyíthatóanjobb minőségűek, mint a hasonló forgalomban lévő termékek. A másik, csak nálunkhasznált és ismert tanúsítás a HÍRvédjegy. Bejegyzése előtt készült egy kiadvány, amelyben összegyűjtötték Magyarországhagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit. Régiónként válogatták összea tipikusan magyar, hagyományos különleges termékeket, összesen háromszázat. Mindegyiklegalább ötven éves termékkészítési múlttal rendelkezik. Olyan termékkel islehet pályázni, amely jelenleg nincs benne ebben a gyűjteményben, de azáltalános feltételrendszernek megfelel: legkevesebb ötven éve gyártják,hagyományos és tájjellegű termékről van szó, legalább a környékben ismerik és jelenlegis gyártásban, forgalomban van.

Kidolgozás alatt áll amagyar termékrendelet

Azt szabályozza majd, mikor írható rá egy élelmiszerre, hogy magyar termék,számtalan gyártó ugyanis külföldi alapanyagból állít elő fogyasztási cikket,mégis trikolórlobogós csomagolást használ. Hatályba lépés után az élelmiszercsomagolásán bármilyen védjegy, logó, ami azt sugallja, vagy állítja, hogy atermék magyar, csak akkor tüntethető fel, ha az összhangban lesz a rendeletbenmeghatározott elvárásokkal.

A védjegyes termékek között nagy számban megtalálhatók a helyi termékek,mint például a HÍR-védjeggyel ellátott penyigei szilvalekvár. Bár a tanúsításországos, attól még a termék helyi szinten, területi behatárolással jellemző,lokális. Fontos jellemzője a helyi terméknek, hogy egyedi, az adott térségrejellemző karaktere van. Kiemelt szerepe van a hagyománynak, az eredetiségnek, atermészetességnek, a néprajzi hitelességnek, a helyi identitásnak, a helyialapanyagnak és tudásnak. Kézműves termék esetében a hagyományos technika, amotívum és a helyi tudás kap kiemelt szerepet. Hozzátartoznak egy adotttelepülés, térség, tájegység, régió identitásához.

Szeredi Helga

2011. szeptember 28-október 2. között a75. OMÉK nyílik meg Budapesten, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az ideikiállításon a hangsúly a feldolgozott magyar élelmiszereken lesz, ezért amagyar gazdaság és élelmiszeripar eredményeit bemutató seregszemle céljakettős: egyrészt az elmúlt 6 év eredményeinek bemutatása, másrészt atovábblépés tekintetében irány- és feladatkijelölés.

Az Agrárágazat szaklap erre az alkalomra összeállítottkatalógusában is ezt a témát kívánjuk átfogni, Olvasóink kezébe egy olyanösszefoglalót adva, amiből tájékozódhatnak az élelmiszer-feldolgozástechnológiáiról, az élelmiszer útjáról a termelőtől a fogyasztóig. Így alegfrissebb adatokkal, kínálattal bemutatkozó partnereinkről egy részletes,áttekintő képet kapnak rendszeres olvasóink és a kiállítás látogatói.

Látogassanak el az OMÉKidején az A pavilon 11/D standjára,

 osszák meg véleményüket, mezőgazdaságot,élelmiszeripart érintő kérdéseiket, felvetéseiket az Agrárágazat szaklapkollégáival!

Tartalom közti banner a cikk végére
yes