fbpx

Veszteségmentes betakarítás Elastiq-kal és Elastiq Ultra*-val

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 08.

Az Elastiq egy szintetikus, gumi alapú ragasztóanyag vizes diszperziója, amelyet gyári kiszerelésben nem ionos felületaktív anyaggal kombináltak. Az Elastiq a kipermetezése után kb. 15-30 perccel egy vízben nem oldódó (lemoshatatlan), féligáteresztő latex membrán burkolatot képez a kezelt növény felületén, mely 4 héten át is megvédi azt a környezeti hatásoktól. A kialakult védőburkolat viszont nem gátolja a kezelt növény párologtatását, átengedi az életfolyamataihoz, az éréshez, az olajtartalom és a termés növekedéséhez szükséges szén-dioxidot, oxigént és napfényt. Ugyanakkor megakadályozza a kezelt növény felületére kerülő nedvesség, víz (eső, harmatcseppek) bejutását a növénybe.

A készítmény továbbfejlesztett formulációja Elastiq Ultra* néven fog piacra kerülni. Ebben megemelt latex-tartalom, több habzásgátló, fagyálló és baktericid adalék található a kényelmesebb felhasználás és tárolás elősegítésére. Ezen kívül zöldes színanyagot is kapott. Az Elastiq Ultra* felhasználása teljes mértékben megegyezik elődjével mind a javasolt dózisokra, mind pedig a kijuttatás idejére vonatkozóan.

Az Elastiq által létrehozott féligáteresztő membrán megakadályozza a repcebecők, a szója- és borsóhüvelyek nedvesség hatására bekövetkező rendszeres térfogat változtatását. Ezért a becők és hüvelyek rugalmasak, elasztikusak, varrataik pedig épek maradnak, így kevésbé nyílnak fel és betakarítás előtt kevésbé peregnek ki belőlük a beérett szemek. Az Elastiq-kal kezelt növények jobban ellenállnak a betakarítás alatti mechanikai hatásoknak is, így kevésbé peregnek el az érett szemek.

Az Elastiq nemcsak önmagában alkalmazható!

Gyomos táblákban, vagy az időjárás okozta „csúszás” (esőzések) miatt, esetleg a nagy zöldtömegű fajták, hibridek esetében az Elastiq gyomirtó szer típusú deszikkáló készítményekkel (mint például a Retro R vagy a Sunflex 40 EC) is használható, mivel ekkor is csökkenti a kipergés és az elpergés kockázatát.

Felhasználása repcében:

A készítményt önmagában 1,0 l/ha dózissal, a becősárgulás idején, a várható betakarítás előtt 3-4 héttel célszerű kijuttatni, elsősorban gyommentes repcetáblákban, amíg a frissen vett átlagos becőminta még sárga színű magokat is tartalmaz. Állományszárító készítményekkel kombinációban a szemek 20-30%-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-14 nappal ajánlott kijuttatni, dózisa ekkor 0,5-0,7 l/ha.

Felhasználása szójában, borsóban:

A készítményt önmagában 1,0 l/ha dózisban a magok 30-35%-os nedvességtartalmánál a várható betakarítás előtt 3-4 héttel, állományszárító készítményekkel kombinációban 0,5-0,7 l/ha dózisban a magok 20-30%-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-14 nappal javasolt kijuttatni.

Felhasználása napraforgóban:

Állományszárító készítményekkel kombinációban 0,75-1,0 l/ha dózisban a kaszatok 25-30%-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-10 nappal javasolt kijuttatni. Ennél a kultúránál a készítménynek elsősorban azt a hatását lehet kihasználni, hogy csapadékos időjárás esetén nem nedvesedik vissza a tányér és a benne lévő kaszatok, kevésbé fertőződik a tányér gombabetegségekkel, ezáltal lényegesen csökkenti a pergési veszteség kockázatát.

Földi géppel történő kijuttatás esetén 400-500 l/ha, légi úton történő kijuttatásnál 60-80 l/ha permetlémennyiséget célszerű használni. A tavalyi évben az Elastiq elsodródásgátló adalékként is engedélyt kapott, ezért légi kijuttatás esetén külön cseppnehezítőt nem kell a tankkeverékhez adni.

Összegezve az Elastiq, mint természetes érésgyorsító és kipergésgátló alkalmazásának előnyei:

  • stabil bevonatot képez a növény felületén az időjárási viszonyoktól függetlenül;
  • száradása után áttetsző, rugalmas védőréteget hoz létre a kezelt növény felületén;
  • a féligáteresztő, latex membránréteg vízben nem oldódik;
  • eső hatására sem mosódik le és ellenáll az időjárás viszontagságainak is;
  • elősegíti a magok természetes érését;
  • csapadékos időjárás esetén csökkenti a becők, hüvelyek, kaszatok visszanedvesedését;
  • csökkenti a beérett repce, borsó, szója szemek aratás előtti kipergését;
  • légi úton és szántóföldi géppel történő kijuttatásra egyaránt alkalmas;
  • felhasználása esetén nem kell számolni az elsodródásából eredő fitotoxicitás veszélyével;
  • légi kijuttatása esetén a permetléhez külön cseppnehezítő hozzáadása nem szükséges;
  • használata lakott területek, valamint az igen érzékeny gyümölcs és szőlő kultúrák mellett is biztonságos;
  • 10 hektárnál kisebb táblákban is használható és felhasználása rendkívül gazdaságos.

A Chemtura az idei évben is „testreszabott” Elastiq technológiai csomagokat kínál, amelyekről további információt a területi képviselőinktől személyesen kaphat.

Időben hozza meg döntését, hogy minden egyes megtermett repcemag, borsószem, szójabab és napraforgó kaszat hiánytalanul a magtárba kerülhessen! Gazdag termést és sikeres betakarítást kívánok minden gazdálkodónak a Chemtura magyarországi csapata nevében!

Valovics Attila

fejlesztési és engedélyezési mérnök

Chemtura Europe Ltd. Magyarországi Fióktelepe

*: a készítmény engedélyezés alatt