Szentlőrinci Gazdanapok

 
A „Szentlőrinci Gazdanapok" története...
 
A kilencvenes évek elején, a hatalmas társadalmi és gazdasági változás idején - 1991-ben -, elsősorban a külföldi támogatások, és a PHARE program fogadása, a vállalkozói kultúra elterjesztése céljából alapították meg a Baranya Megyei Vállalkozói Központ közhasznú alapítványt. Magyarországon minden megyében működik ilyen szervezet. Alapvető feladatunk a vállalkozások támogatása tanácsadással, képzéssel, mikrohitellel, pályázatírással és más, a helyi sajátosságokra és igényekre épülő projektekkel. Az Európai Unió - a jelentős pénzbeli támogatásokon kívül - önkénteseket is küldött Kelet-Európába, akik tanácsaikkal, tapasztalataikkal segítették a piacgazdaság módszereinek bevezetését, elterjesztését. Nekünk, Baranya megyében a Peace Corps (Békeszolgálat) egyik amerikai szaktanácsadója - egy vietnami veterán - jutott, aki amerikai példák és tapasztalatok alapján vetette fel, hogy szervezzünk az ottanihoz hasonló mezőgazdasági vásárt - „farmer-sót”.
 
Az ötletet tett követte és 1994-ben megszületett a Baranya Megyei Vállalkozói Központ legnagyobb projektje, a „Szentlőrinci Gazdanapok” mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás és vásár. Alapítványunk 20 év óta minden évben és egyre nagyobb volumenben szervezi a vásárt, a kezdeti gyermekbetegségek után a „Szentlőrinci Gazdanapok” mára az ország negyedik legnagyobb szakvásárává nőtte ki magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy rendezvényünket évről évre egyre több kiállító tiszteli meg!
 
Az évek során - elsősorban EU finanszírozással - folyamatosan fejlesztettünk. „Zöld mezőn” - a szentlőrinci vásártéren - minden igényt kielégítő infrastruktúrát építettünk ki. Vásárcentrumunkban 50.000 m² rendezett füves talajú szabadterület, 1.100 m² alapterületű hőszigetelt fedett kiállítói pavilon, valamint közel ezer négyzetméter különböző méretű és funkciójú könnyűszerkezetes pavilon és rendezvénysátor áll kiállítóink rendelkezésére. Mindezeket egy, a régi építészet hagyományait idéző fa szerkezetű, nádtetős gazdaságiállat-kiállító épületkomplexum és Kemencés Udvar egészíti ki. Számunkra minden év új kihívás, mert fontos és meghatározó partnereink elégedettsége.
 
Kiállításunkon többek között bemutatkoznak
 
fedett pavilonok kiállítóstandjain termékeikkel és szolgáltatásaikkal a mezőgazdasági - élelmiszeripari cégek és a kapcsolódó ágazatok
gazdasági haszonállatok, lovak, szarvasmarhák, sertések, juhok, kecskék, különféle kisállat fajták, ezeket állatbírálatok egészítik ki
szakmai konferenciák, kerek-asztal beszélgetések neves előadók közreműködésével
kemencés udvarunkban a gasztronómiai hagyományok őrzői ételkóstolókkal, régies és új ízekkel, specialitásokkal
szórakoztató programokkal a vásári mutatványosok, ringlispílesek, légvárasok, zenészek és humoristák
kézműves vásár keretében a népi kézművesek, akik sokféle, értékes ,,vásárfiát" árulnak
 
Látogatóink hűsége ugyanolyan fontos számunkra, mint évről évre visszatérő kiállítóink elégedettsége. A vásárra kilátogatókat minden évben színes programokkal várjuk: nálunk nemcsak a növénytermesztés és állattartás iránt érdeklődők találják meg a számukra érdekes konferenciákat és termékeket, de a gasztronómia szerelmeseinek, sőt, a családdal érkezőknek is kellemes kikapcsolódást biztosítunk!
 
Látogatói információk
 
→ Nyitva tartás
2013. augusztus 9. (péntek): 9-18 óráig
 
2013. augusztus 10. (szombat): 9-18 óráig
 
2013. augusztus 11. (vasárnap): 9-17 óráig
 
→ Megközelíthetőség, parkolás
 
Szentlőrinci Gazdanapok nagyobb térképen való megjelenítése
 
Autóval
 
Budapest felől Pécsre érkezve tovább kell haladni a 6-os főúton Szentlőrincre (Szentlőrincen táblák jelzik a kiállítás helyszínét)
 
Barcs felől Szigetvárt elhagyva tovább kell haladni a 6-os főúton Szentlőrincre (Szentlőrincen táblák jelzik a kiállítás helyszínét)
 
Vonattal
 
A vonatról a szentlőrinci vasútállomáson kell leszállni. Az állomástól pár perces sétával elérhető a vásárközpont. A MÁV-START menetrendért kattintson ide.
 
Autóbusszal
 
A Szentlőrincen megálló buszról leszállva pár perces sétával elérhető a vásárközpont. A Volán társaságok menetrendjeiért kattintson ide.
 
Kedves Látogatóink a vásár főbejáratánál kialakított területeken a KRESZ szabályait betartva ingyenesen tudnak parkolni.
 
→ Belépő karszalagok
 
 Belépő
 
1200 Ft
 
 Kedvezményes belépő (diákoknak, nyugdíjasoknak)
 
900 Ft
 
 Gyermek belépő (6-14 éves korig)
 
700 Ft
 
Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a megvásárolt belépők kizárólag egyszeri belépésre jogosítanak. A vásár területén tartózkodni csak az aznapra szóló (és színű) karszalaggal lehet. A karszalag sérülése vagy annak elvesztése esetén a belépő érvényét veszti.
 
kedvezményes belépő diákok esetén kizárólag diákigazolvány (nappali vagy esti tagozatos) felmutatása után vásárolható
kedvezményes belépő nyugdíjasok esetén kizárólag 62 év felett vásárolható
gyermekek részére 6 éves kor alatt a belépés díjtalan
→ Étkezés
 
A vásár területén kemencés udvar, számos büfé, stand, fagylaltos és más kitelepült vendéglátó egység várja a tradicionális ízeket kereső látogatókat. Gazdanapunk híres arról, hogy a már megszokott ízek mellett a rég elfeledett magyar ételekkel és italokkal is találkozhat. Ahogy visszatérő látogatóink szokták mondani: „ ... a Gazdanapokon muszáj minden finomságot megkóstolni és kötelező jól lakni!"
 
→ Szállás
 
Hotel Palatinus City Center
Cím: 7621 Pécs, Király u. 5.
Tel.: 72/889-462
Fax: 72/889-462
 
Hotel Pátria
Cím: 7621 Pécs, Rákóczi út 3.
Tel.: 72/889-462
Fax: 72/889-462
 
Ökopark Bükkösd
Cím: 7682 Bükkösd, Hársfa u.
Tel.: 73/578-501
Fax: 73/578-501
 
Gyócsi Vendégház
Cím: 7681 Kán
Tel.: 30/427-7648
 
Ágnes posta - Sopi ház
Cím: 7681 Kán
Tel.: 30/916-9431

 

Időpont: 
péntek, 2013. augusztus 09. 08 - vasárnap, 2013. augusztus 11. 20
Helyszín: 
Szentlőrinc, Szigetvári út - vásártér

Kapcsolódó cikkek