fbpx

+1 TONNA PROGRAM sikere Magyarországon

Írta: - 2015 szeptember 28.

A kukoricában rejlő genetikai tartalékot mi sem jellemzi jobban annál, ha összehasonlítjuk az évezredekkel ezelőtti ősi típusok legfeljebb hektáronként néhány száz kilogrammra becsülhető termését a mai teljesítménnyel. Már 1958-ban szigorú szakmai körök kijelentették és elismerték, hogy a kukorica potenciálisan akár 10 t/ha termést is képes elérni. 2014-ben az USA-ban üzemi táblán értek el 31,6 t/ha terméseredményt, US DK62-08 Dekalb hibriddel, beállítva ezzel a kukorica termés új világcsúcsát.

Miért van mégis az, hogy Magyarországon a termésátlagok megrekedtek az 1990-es szinten, míg a világ vezető mezőgazdasági országai másfélszer nagyobb terméseredményt érnek el?
Többek között erre a kérdésre keresi a választ a Dekalb által életre hívott, nemzetközileg  elismert „+1 tonna” program. Manapság  minden termelő számára igen fejlett- és széles spektrumú mezőgazdasági megoldás áll rendelkezésre,  gépészeti, növényvédelmi szempontból ugyanúgy, mint a genetikai alapanyagban és a tápanyag-gazdálkodásban. Elképzelésünk szerint a magasabb hozamok eléréséhez elengedhetetlen a helyi adottságoknak megfelelő, táblaszintű, minden részletre kiterjedő agronómiai szaktanácsadás.

A Dekalb nagy figyelmet fordít arra, hogy a környezeti tényezők okozta kockázatokat, a technológiák helyes alkalmazásával minimálisra csökkentse.

Ennek érdekében a Dekalb az alapoktól felépített, folyamatos szakmai kommunikációval igyekszik segíteni partnereit a megfelelő minőségű és idejű vetéstechnológia megválasztásában. Az elmúlt évben különböző sajtó szakmai cikkeiben éppúgy megjelentek az iránymutatások, mint a legnagyobb videó megosztó portál Dekalb kisfilmjei között, valamint különböző szakmai előadások keretei között.

A program sikerének kulcsa a táblára adaptált hibrid specifikus tanácsadás. A program alapja, a résztvevők által szolgáltatott tábla adatok – talaj karakterisztika, és az elmúlt évek előveteményeinek teljesítménye -, illetve a termelő által alkalmazott technológia.
Ezen információk elegendőek a fejlesztő kollégák számára, hogy  az adott körülményekhez a legmegfelelőbb hibrid specifikus (úgy mint a tőszám, a vetésidő, a vetésmélység) ajánlást tegyék a Dekalb hibrid kiválasztására. A hibrid alapján a partnercégek szaktanácsadói fel tudják építeni a műtrágyázási, és a növényvédelmi szaktanácsot a kiválasztott táblára.

A „+1 tonna” programban részt vevő partnercégek mostanra második éve látják a program sikerességét, mely átlagosan
közel 800 kg terméstöbbletet nyújt a termelőknek hektáronként, 85% eséllyel arra, hogy a technológiai ajánlat magasabb termést biztosít, mint az eredeti termelői technológia.

A költségnövelő tényezőket a befektetés megtérülésének összefüggéseiben veszik figyelembe a szakértők, és fejlesztők. Eredményül az elmúlt 2 év „+1 tonna” résztvevőinek átlagosan 20.500 Ft/ha extraprofitot biztosítottak az új technológiák.

A DEKALB HD (Heat and Drought – hőség- és szárazságtűrő) hibridjeinek előnyét sokszor hangsúlyozzuk.
A HD minősítés odaítéléséhez több év adatait analizálja a nemesítés és a fejlesztés. Egy hibrid csak akkor lehet HD, amennyiben alacsony-és magas termésszinten is meghaladja a kísérleti átlagot. Egy hibrid elveszítheti a HD  minősítést, amennyiben a kísérleti átlagok a hibrid teljesítménye fölé kerülnek.

Mit jelent ez termésben? Ezt illusztrálnánk az alábbi diagrammal, ahol a DEKALB HD hibridjeit hasonlítottuk össze a „+1 tonna” Program összehasonlító helyszínein. A HD hibridek a 2013-as száraz évben az éves 800 kg átlagos terméstöbblettel szemben 922 kg-ot biztosítottak a program résztvevőinek, ami átlagosan 25.000 Ft/ha extraprofitot jelent. A HD hibridek nemcsak többlettermést, de biztonságot adnak az őket választó termelőknek.

A „+1 tonna” Program első évében az ajánlott hibrideknek már 48%-a HD volt, és 2014-re ez az arány már 70%-ra emelkedett és az elkövetkezendő években szeretnénk 100%-ban HD hibrideket ajánlani partnereinknek.

Szárazság-ellenálló HD hibridjeinket a gazdálkodók nemcsak a különböző katalógusokból és szakcikkekből ismerhetik meg, hanem élőben saját tapasztalataikon keresztül is meggyőződhetnek a Dekalb-ok nyújtotta előnyökről, többek között az immáron hagyományos +1 tonna Centrum szántóföldi bemutatóin. Ezen bemutatók is azt a célt szolgálják, hogy hangsúlyozzuk, a jövő mezőgazdasági termelése a tábla és hibrid specifikus technológiai ajánlások helyes alkalmazásán múlik. Hiszen, ha az adott termőhelyre és táblára a megfelelő hibrideket, valamint a megfelelő technológiákat alkalmazzuk, terméseredményeink jelentősen emelkedni fognak, növelve ezáltal a hektáronkénti profitot.

+1 tonna kísérleti eredmények:

340 db kísérlet, 799 kg/ha átlagos terméstöbblet, 20.546 Ft/ha átlagos
extra profit hektáronként.

DEKALB +1T kísérletek, 2013-14, Magyarország, 340 helyszín.

DEKALB HD hibridek Terméstöbblete és kalkulált Extra Profit értéke:

91 db kísérlet, 922 kg/ha átlagos terméstöbblet, 23051 Ft/ha átlagos extra profit.

DEKALB +1Tonna kísérletek, 2014, Magyarország, 91 helyszín.

Fehérvári Sándor & Tóth Tamás
+1 tonna program DEKALB képviselői

+1 tonna program elismerése

A  Monsanto minden esztendőben pályázatot hirdet a fenntartható mezőgazdaságot támogató kezdeményezések elismerésére.  A  SYPA  (Sustainable Yield Pledge Award) egy globális díj, amely azokat a projekteket díjazza, amelyek hozzájárulnak a világ növekvő népességének élelmiszer, takarmány, bio üzemanyag és rost igényének kielégítéséhez. Fontos kritérium a magasabb termésszint mellett a rendelkezésre álló erőforrások ésszerű felhasználása, és a világ mezőgazdasági termelőinek életszínvonalának javítása.

2014-ben a világ minden tájáról több mint 130 nevezés érkezett, amelyből 8 kategóriában hirdettek győztest. A Monsanto Hungária Kft. + 1 t/ha kezdeményezése a „Termeljünk többet” kategóriában nyerte el a független, külső bírálókból álló bizottság elismerését.

A +1 t/ha programban részt vevő 239 termelő (a pár hektárostól egészen a 4000 ha-ig) közel 100 000 hektárt képvisel a magyarországi kukorica vetésterületből. A programban részt vevő gazdák a Monsanto, BASF, Timac Agro, Amazone szakértői csoportjának tanácsadása révén közel 1 tonna (910 kg) termésnövekedést értek el hektáronként a nagyüzemi kísérleti parcellákon.

A program jelentős hatással bír a magyar kukorica termesztés színvonalának és a gazdák eredményességének növelésében.

A szakmai elismerés mellett a +1 t/ha program 10.000  USD (2,4 millió Ft) pénzjutalomban is részesült, amelyet karitatív célra a Magyar Élelmiszerbank Egyesület részére adományoztunk.

Szanyi István
Monsanto Hungária Kft.,  ügyvezető igazgató