100 éve ünnepli a világ a nemzetközi nőnapot!

Borok női lélekre hangolva

James Follett (angol író) szerint: „A nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket.” Éppen száz éve, egy oroszországi női tüntetés hatására lett március 8-ika a nemzetközi nőnap. Azóta sokan, sokféleképpen emlékeznek meg a nők egyenjogúságáról. Általában virággal köszöntik a hölgyeket, de akár egy-egy palack szép borral is meglephetjük őket. Íme pár alkalomhoz illő nedű…

Borok női lélekre hangolva  James Follett (angol író) szerint: „A nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket.” Éppen száz éve, egy oroszországi női tüntetés hatására lett március 8-ika a nemzetközi nőnap. Azóta sokan, sokféleképpen emlékeznek meg a nők egyenjogúságáról. Általában virággal köszöntik a hölgyeket, de akár egy-egy palack szép borral is meglephetjük őket. Íme pár alkalomhoz illő nedű…

A nemzetközi nőnap nem kis részben arról is szól, hogy a nők ugyanolyan elismerésre méltó tagjai a társadalomnak, mint a férfiak, és nem szorulnak a letűnt korok szóhasználatával „erősebbnek” mondott nem gyámságára. Az öntudatra ébredt nő természetes igénye, hogy megtalálja az egyensúlyt az életében, és ne az esetleges társadalmi elvárások, szerepek határozzák meg az identitását. E tökéletes egyensúly megtalálásában segíthet egy palack fehér vagy vörös Balance cuvée az egri Tarjányi Pince jóvoltából, elvégre a borász szakértő véleménye szerint „a bortól a lelkünk is egyensúlyba kerül”.

A soproni Pfneiszl-lányok – Birgit és Katrin – ugyanis 13 hektáros birtokukon férfiakat megszégyenítő kitartással minden szőlőmunkát maguk végeznek, a pincében is derekasan helyt állnak, hogy bioboraik a legkényesebb ízlést is kielégítsék. Ha egy palack „Újra együtt” kékfrankossal lepjük meg hölgyismerősünket, biztosan örülni fog figyelmességünknek, ám akkor is bátran járulhatunk elé, ha cabernet sauvignont adunk ajándékba, annak ugyanis igencsak személyiségfejlesztő a fantázianeve: „Ne nézz vissza haraggal”.

Második választásunk szintén női borász keze munkáját dicséri. A villányi Jekl Flóra édesapja, Jekl Béla a Pannon Bormíves Céh elnöke, leányának volt kitől örökölnie a borásztehetséget. Flóra Il Primo sorozatának legfrissebb tagját a minap töltötte palackba, történetesen egy gyöngyöző bort, vagyis Frizzantét. A kiváló, női érzékkel elkészített bubis ital kellemesen csiklandozza az érzékeket, olyannyira, hogy még férfitársaság nélkül is tökéletes kikapacsolódás lehet egy nőnapi „csajos estéhez”.

Jóllehet férfi nélkül is lehet egyensúly a női lélekben, talán nem érdemes végérvényesen leírni az elmúlt századok gáláns gavallérjainak mai utódait. A villányi Tiffán Ede egy közel kétezer éves love storyt idéz meg Lucia nevezetű cuvée-jével. A testes vörösbort egy sírkő ihlette, amit „a szépséges Luciának” címzett gyászoló ura. A gyönyörű borral konzervatív érzelmű urak lephetik meg kedvesüket.

Mindenféle címkézés nélkül szabad Irsai Olivért venni egy hölgynek. Kiváló nőnapi ajándék egy palack ebből a fajtából, például a soltvadkerti Frittmann Borászattól. A virágos, zöldalmás, citrusos illatú bor ropogós, igazi tavaszi tétel, és alacsony alkoholtartalma miatt mindig fogyasztható belőle még egy további pohárral. A bor neve ne tévesszen meg senkit, még egyetlen nő sem sértődött meg attól, hogy ilyen férfias nevű bort kapott ajándékba!

Ha pedig végképp tanácstalanok vagyunk, menjünk biztosra: statisztikák szerint a világon a legtöbb nő, ha bort iszik, chardonnay-t fogyaszt. A legnépszerűbb fehér fajta a Koch Borászat hajós-bajai prémium változatában könnyed, elegáns tétel, a chardonnay igazán szerethető, szép arcát mutatja. Igyuk aperitifnek vagy egy könnyű vacsora mellé, egy pohártól minden nő úgy érezheti: képes mások segítsége nélkül is a maga kezébe venni a sorsát, és eldöntheti, hogyan folytatja a 100 éve megkezdett női forradalmat.

„Az igazi Nőt a férfi engedi élni. Mert a Nő ugyanúgy ember. És Társ. A férfi társa. Mindenben. Mindent megtehet érte: moshat, főzhet, takaríthat - de nem azért, mert ez a dolga. Hanem szeretetből. Szeretetből, amit a férfi észrevesz, és viszonoz. Talán mos, főz, takarít - vele együtt. Vagy csak egyszerűen nem vár el mindent tőle. Nem teszi szóvá, ha nincs kész időre az ebéd, vagy kicsit gyűrött az ing. Mert nem ez legfontosabb számára. Nem az ebéd, nem a tárgyak, nem a külsőség. Hanem a Társ. A Nő. Az igazi.”

(Csitáry-Hock Tamás)

Összeállította: Kalmár Nárcisz