20 éves a Mascar gyár

A kerek évforduló alkalmából könnyed vevőtalálkozóra voltunk hivatalosak a Mascar gyárba. A programot szeptember 8-ára, egész napra hirdették meg, így hát a külföldi meghívottak már előző este egy, a gyár közelében lévő szálláson gyülekeztek. Az alkalomra igen távoli országokból – mint Japán, Argentína vagy Kína – is érkeztek vendégek, de mi, magyarok is 2 fővel képviseltük hazánkat. Először Velence mellett jártunk, a tartomány legnagyobb kastélyában, melyben több mint 120 szobája egyikében még Napóleon is aludt. A kertben, a szép fák mellett medence és még egy igazi, bokrokból kialakított útvesztő is volt.

A kertben az egzotikus növények résznél találhattunk egy meglepetést: egy különleges, terepmintás fényezéssel ellátott Mascar Monster Cut 770 változó kamrás bálázót, a gyár büszkeségét. Ebből a profi gépből 5 év alatt több mint 1000 db-ot készítettek. Ez volt a Mascar első olyan bálázósorozata mely nem csak az árával, hanem a teljesítményével is felvehette a versenyt a legismertebb bálázómárkák gépeivel is. Az utunk ezután egy hajóra vezetett, melyen igazi sokfogásos olasz ebéd közben a szárazföldi csatornákon és egy zsiliprendszeren keresztülhaladva Velencébe érkeztünk. A csatornát, melyen haladtunk a hajóval, számos híd is keresztezte, melyeket a hajónk nagy mérete miatt fel is kellett nyitni, vagy el is kellett fordítani, hogy tovább tudjunk haladni. Érdekes volt látni, hogy még kézi fordítású híd is üzemelt a vonalon.

Velencéből visszaérve a Mascar gyárat lehetett megtekinteni, ekkor mesélték, hogy kezdetekben csak fixkamrás rúdláncos bálázót és szemenkénti vetőgépet gyártottak. Külön kiemelték, hogy van néhány nagyon hűséges forgalmazójuk, mint a SZEGÁNA Kft, mely szinte a kezdetektől fogva mellettük van, az első Magyarországi importőr. A Mascarnál a magyar piacot becsülik, gyakran a prototípusokat is itt tesztelik. Büszkén mesélték, hogy a kezdeti egyetlen féle bálázó sorozat helyett ma már 5 féle sorozattal büszkélkedhetnek.

A Mascar Corsa sorozat egyszerű fixkamrás, rúdláncos kialakítású bálázó. A Mascar Tuareg sorozat fix- kamrás, rotoros továbbítóval szerelt félprofi bálázó, mely zöld bálák készítésére is alkalmas. A Mascar Diavel sorozat profi, gyors bálázó, melynek előkamrája hidraulikusan lenyitható a könnyebb eltömődés megszüntetés érdekében. A Mascar Monster sorozat változókamrás, profi bálázó, mely 80-170-es bálaméretet tud készíteni, és a bálán külön lehet állítani a mag- és a palástnyomást.

Mascar MultiWrap sorozat egy Mascar Diavel és egy bálacsomagoló egy gépbe összeépítve, így egy menetben lehet a rendet felbálázni és csomagolni. A Mascar öt féle kialakítású profi bálacsomagolót készít függesztett és vontatott kivitelben.

Vetőgépekből is bővült a kínálat a két évtized alatt. A Mascar Maxi szemenkénti vetőgép 4-12 soros kivitelben, akár hidraulikus sortávolság állítással készülnek mechanikus vagy elektromos (SmartDrive) hajtással. Utóbbi esetén a számítógéppel beállított tőtávolságot az elektromos vetőtárcsahajtás a vetésellenőrzővel összeköttetésben folyamatosan ellenőrzi, és szükség esetén utánállít.

A Mascar Arizona mechanikus gabonavetőgép egy- vagy kéttárcsás csoroszlyás kivitelben és akár műtrágya adagolóval szerelve is készül.

A Mascar Montana pneumatikus vetőgép 3-6 m munkaszélességgel, 4 magadagolóval, 4 magelosztóval, hogy a mag a magelosztóktól egyenlő hosszúságú magvezető csöveken juthasson az egytárcsás vagy kéttárcsás csoroszlya által nyitott borozdába.

A gyár, a gépek elrendezése németesen precíz, ezt megtartva a gyár fejlődése garantált.

Nagy Márk

Tartalom közti banner a cikk végére
no