A 2015. év gazdálkodási tapasztalatai a Dél-Alföldön ? Interjú Dr. Mikó Péter Pál fiatal gazdával | Agrárágazat

A 2015. év gazdálkodási tapasztalatai a Dél-Alföldön ? Interjú Dr. Mikó Péter Pál fiatal gazdával

Dr. Mikó Péter fiatal gazdaként 2010 óta gazdálkodik Mélykúton, Bács-Kiskun megye déli részén. Az idei évben 33 hektáron termelt őszi árpát, tritikálét, napraforgót, kukoricát és szóját.

 

- Tavaly beszélgetésünk óta történt jelentős változás a gazdaságában?

- Igen, a zöldítés miatt idén először termesztettem szóját. Még betakarítás előtt állok, de a kisebb gyomosodás ellenére is kedvezőek a terméskilátások, amit sajnos a felvásárlási árakról nem mondhatok el.

 

- A többi növénynél hogyan alakult az idei év?

- Az őszi árpa jó közepes 4,4 t/ha termést adott. A tritikáléval viszont nem voltam megelégedve, az aszály miatt éréskor megszorult a szem, így csak 3,5 t/ha termést tudtam betakarítani. A napraforgó és a kukorica viszont az aszály ellenére is megfelelően fejlődött a vegetáció során. Napraforgóból 2,5 t/ha terméseredményt értem el. A felvásárlási árak azonban ismét alacsonynak mutatkoznak, így sajnos a gazdálkodás ötödik évében sem lesz kimagasló egyik kultúra jövedelmezősége sem.

 

-  Mik a tervek a következő évre, most, hogy lejár a fiatal gazda pályázatban vállalt kötelezettség?

- Természetesen folytatom. Most intézem a jövő év elején lejáró haszonbérleti szerződések megújítását, és bizakodva tekintek a megjelenő új AKG pályázata is. Mivel növényorvosként, szaktanácsadóként és szakértőként is dolgozom, illetve folyamatosan képzem magam, remélem, hogy a jövőben is eredményes gazdálkodó leszek.

 

ADATOK:
Ágazat: növénytermesztés
Gazdaság területe: 33 ha
Alkalmazottak száma: 0
Elnyert támogatások: Fiatal gazdák induló támogatása 2009
Családi állapot: nős, 3 gyerek

Elérhetőségek:

Név: Dr. Mikó Péter Pál
Lakcím: 6449 Mélykút Malom u. 20/B
Tel.: 30/324-2716
E-mail: Miko.Peter@mkk.szie.hu
Honlap: http://mikopeter.hu/ 

Kapcsolódó cikkek

  • 2018.02.21. 16:43

    Kórokozók és a stressztűrő-képesség

  • 2018.02.19. 10:53

    Magyarországon évről-évre nő az Express gyomirtási technológia vetésterülete napraforgóban. Ezzel együtt a P64LE25 hibridet is egyre több termelő választja. A Kleffmann piackutató vállalat adatai szerint 2017-ben 2016 után ismét a P64LE25 került a legnagyobb területen elvetésre és így továbbra hazánk legnépszerübb napraforgó hibridje.