fbpx

AGRITECHNICA-ízelítő, ezúttal egy holland farmról

Írta: - 2017 október 25.

„Hannover-lázban” ég már a szakma, sorra kerülnek napvilágra a legfrissebb fejlesztési eredmények, hogy mire elkezdődik a legnagyobb európai szakkiállítás, mindenki kellőképpen felfokozott szakmai kíváncsisággal, akár célirányosan látogasson ki Hannoverbe, az AGRITECHNICA-ra. A Kverneland Group ebből a célból a hollandiai Nijmegenbe hívta a 23 országból érkező nemzetközi sajtót. Nézzük, mi változott a két év alatt.

Bekidoritsu, avagy hová vezet a japán tulajdonosi mentalitás

A Kubota-tulajdonban lévő Kverneland Group fejlesztési eredményein már láthatóak a japán szervezeti felépítés, stratégia jelei, amit mi idehaza maximalizmusnak nevezünk, az japánban ettől több: bekidoritsu.

– A Kvernelandnál is bevezetett személet lényege a 100%-os, hiba nélküli gyártás – tudtuk meg a japán vezetők prezentációjából.

Az okoseke új képességei

A Kverneland Group versenyekéiről is híres norvég (Klepp) A megújult 2500 i-Plough® eke gyára a minden nagy nemzetközi kiállításról éremmel hazatérő, ISOBUS-kompatibilis 2500 i-Plough® váltvaforgató ekéjét tovább tökéletesítette. Egyrészt az új, csuklós kialakítású fordítótoronnyal az eke automatikusan áll át szállítási helyzetből munkahelyzetbe és vissza. A művelet a traktoros keze ügyében levő ISOBUS-terminálról indítható.

A másik újdonságnak, a vázrögzítésű keréknek köszönhetően most már olyan közel lehet szántani a tábla széléhez, amennyire csak kell. Az utánfutó „koncepció”, a jobbra-balra 45 fokban kitérni képes vonórúd és az utolsó előtti eketest elé helyezett kerék az öt- és a hatfejes kivitelhez rendelhető a jövőben.

Turbo 5000F kultivátor, már függesztett változatban is

A vontatott változat után a Kverneland függesztett kultivátoraival is megjelenik a piacon, ötféle méretben, a 3 és 3,5 méteres merev, illetve 4, 5 és 6 méteres összecsukható kivitelben.

A gépkezelők kényelme, munkájuk könnyebbé és biztonságosabbá tétele, valamint az időráfordítás csökkentése érdekében minden állítás szerszám nélkül történik a gépen – hallhattuk, láthattuk a bemutatón. A munkamélység hidraulikusan hézagolókkal, az elmunkáló elemek pedig csavarorsóval állíthatók. A munkamélység megváltoztatásakor az elmunkáló egységet nem kell állítani, mert az követi a henger helyzetét. A Turbo gépeken nincsenek napi karbantartási pontok, csupán a kopó alkatrészeket kell kicserélni, a maga idejében. Azt sem tudtuk nem észre venni, hogy az S-alakú Reflex-kapájuk nagyon jó rögtörő és keverő hatással rendelkezik csekély munkamélység esetén, az auto-reset C-kapa pedig túlterhelés elleni biztosítással rendelkezik, és állandó munkamélységet biztosít még 20 cm mélységben is.


A már függesztett Turbo 5000F kultivátor


A megújult 2500 i-Plough® eke


iXtra LiFe, a kommunikáló fronttartály

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

Az iX növényápolás újdonságai

Az egyre szigorodó műtrágya-felhasználási szabályok életbelépése miatt elengedhetetlen, hogy javítsuk a műtrágyázás hatékonyságát, és csökkentsük a kijutatott mennyiségeket. A most bemutatott iXtra LiFe fronttartályokkal csúcsteljesítményű ISOBUS-os gépkombinációk hozhatók létre. Most nem a hátulfüggesztett permetezőgépes együttesről van szó, hanem a vetéssel egymenetben kijuttatatott folyékony növénytápláló anyagokról. Az iXtra LiFe fronttartály kombinációban dolgozik a szemenkénti vetőgéppel úgy, hogy a vetéssel egymenetben juttatjuk ki a folyékony műtrágyát, ezzel is növelve a produktivitást és a tápanyagok pontos kihelyezését. Az intelligens elektronikai megoldásoknak köszönhetően a fronttartály és a vetőgép is kommunikál egymással, így a kijuttatás indítása/megállítása egyszerre, soronként történik.


Továbbfejlesztették a legnagyobb számban eladott változókamrás körbálázót


Az ISOBUS-örökség folytatódik


Munka közben a Vicon Andex 1505 rendképző

Nincs többé „kacsázás”

A Vicon RV 5220 változókamrás körbálázó 2,2 m-es rendfelszedője az 5 sorban elhelyezett bedobó villával tiszta rendfelszedést biztosít, a beetetés automatikus, biztonságos, szó szerinti nyomon követéssel, ami azt jelenti, hogy ezentúl nem a gépkezelő feladata az előtte lévő rend követése, „centizése” a pontos felszedés érdekében, ezentúl ezt a feladatot átveszi maga a bálázó. Az intelligens „multi chamber” segítségével, azaz a 3D-s bálatömörség szoftvercsomaggal és a felhasználóbarát ISOBUS-terminállal pedig könnyen kiválasztható és ellenőrizhető a kívánt bálatömörség is. További előnye, hogy a PowerBind hálókötöző lehetővé teszi, hogy a háló túlnyúljon a bála sarkain, a kész bála tömegét pedig a kétmérőcellás mérleg határozza meg.

Hiába szabálytalan a táblaszél, jön az okos(abb) rendképző

Akár 17 ha óránkénti teljesítményre is képes a Vicon Andex 1505 négyrotoros rendképző, aminek munkaszélessége 9,8 és 15 m között változtatható. A szabálytalan táblaszéleket követő rendeket gyakorlatilag kiegyenesíti, a bálázó munkáját abszolút megkönnyítve majd. Az egyenetlen talajfelszínt is remekül követi a két hátsó rotor Terralink Quattro rendszerével. Minden egyes rotor egymástól függetlenül három síkban igazodik a terephez, akadály vagy átfedés esetén az érintett rotor tartókarja a munka megszakítása nélkül behajlik, a rend így egyenes és közel állandó vastagságú marad.

Olajfürdős hajtóművei karbantartást nem igényelnek. Működtetése és ellenőrzése ISOBUS-technológiával történik. Bár az első rotorok átmérője 3,85 m – áttelepülés-kor a 4 m szélesség és a 4 m alatti magasság tartható.

Távirányító a szántóföldön: IsoMatch elektronika, méghatékonyabban

Az IsoMatch Tellus PRO terminál 2017-ben bővítette az IsoMatch termékcsaládot. Továbbfejlesztett hardvere és szoftvere révén ideális választás azoknak, akik univerzális terminálra vágynak, növényvédő szer, műtrágya és vető-mag költségeiket automata szakaszvezérléssel és a változó dózisú kijuttatással mérsékelnék.

Az egyedi, kétképernyős kijelző segítségével a gazdálkodó egy időben két munkagépet is felügyelhet és irányíthat.

Az IsoMatch Grip Joystick ergonomikus kialakítása és az igény szerinti programozhatósága – 44 különböző munkagép funkció fogadására alkalmas – révén egyedülálló a piacon. Az IsoMatch AutoDrive-E automatikus robotkormány bármely traktortípussal kompatibilis, gyártótól, modelltől függetlenül.

A GEOCONTROL alatt futó automata kormányzással a gépkezelő sokkal kényelmesebben képes kezelni, ellenőrizni munkáját, sőt mindez a tábla széléről vagy a telephelyről is nemcsak nyomonkövethető, de szervezhető, irányítható is. Ezzel a munka hatékonysága jelentős mértékben megnövekszik, ami akár 5-10% költségcsökkenést eredményezhet inputanyagban.

És ez még nem minden. A többiről (és persze ezekről is) győződjenek meg olvasóink is november 12-18. között Hannoverben.

Sándor Ildikó