fbpx

Aktuális feladatok tápanyagfronton!

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 14.

Első helyen a fejtrágyázás szerepel, mert ez történik leghamarabb, az ezzel kapcsolatos döntéseket kell meghoznunk minél előbb. A legfontosabb szántóföldi növényeink N/S-igényének aránya 4 és 10 között változik. Ez azt jelenti, hogy pl. a kénre legérzékenyebb növény (őszi káposztarepce) esetében négy egység nitrogén mellett minimum egy egység kénre van szüksége a növénynek az optimális ellátottsághoz. Nagyon fontos, hogy a két elem kijuttatását lehetőleg egyszerre időzítsük, mert ha ez időben egymástól távol történik, akkor ezek az arányszámok már messze nem valósulnak meg. Ezt az arányt a YaraBela Sulfan használatával biztosítani tudjuk, mert így rendelkezésre áll a szükséges és elégséges kén, s ezzel a nitrogén hatékonyságát is javíthatjuk. Az ajánlott minimummennyiség 250-300 kg/ha, amit szükség szerint kétszer is érdemes alkalmazni.

A következő technológiai feladat, ami egyre nagyobb jelentőséggel bír, a lombtrágyázás. A termés minőségét és mennyiségét erőteljesen befolyásoló mikroelemek optimális összetételben kijuttatva kompenzálhatják az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási körülmények okozta stresszhelyzeteket is.

A lombtrágya választásánál mindig legyünk körültekintőek! Fontos szempont, hogy növényeink mindig az igényeikhez igazított összetételben kapják a tápanyagot. A piacon rengeteg növényspecifikus lombtrágya elérhető, ezért talán sokszor nehéz is a választás. Ilyenkor érdemes azokat a hozzáadott értékeket és minőségi szempontokat is figyelembe venni, amelyek a termékben szereplő tápelemek felszívódását, hasznosulását elősegítik, vagy épp környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek. A kalászosok számára elengedhetetlen elem a réz, cink, mangán, magnézium, amelyek a termés menynyiségét, minőségét külön-külön is markánsan meghatározzák. Ezeket az elemeket a YaraVita Gramitrel kiemelkedően magas arányban tartalmazza: 604 g/l mennyiségben. Nem véletlen, hogy ez a legnagyobb mennyiségben értékesített termékünk. A tartamhatás, a keverhetőség, esőállóság pedig tovább fokozza a termék előnyeit. Az általunk ajánlott 3 l/ha mennyiségben alkalmazva az átlagosan elérhető terméstöbblet 8-9%.

tápanyag

A teljes YaraVita technológia eredményessége (t/ha) repcében (Sopronhorpács, 2017-18.)

 +36 30 383 9341