fbpx

Amazone: Kismértékű forgalomnövekedés 2016-ban

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 28.

A 2016-os gazdasági évben az Amazone-csoport 406 millió eurós forgalmat ért el. Az előző évi, 402 milliós forgalomhoz képest az eredmény enyhe növekedést mutat. Azonban ez az eredmény valamennyi német mezőgépgyár átlaga felett van, melyek a VDMA szerint 2016-ban mínusz 2%-os eredménycsökkenést jegyeznek. A nehéz piaci körülmények miatt az Amazone-Werke ügyvezetői, Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer ezt az eredményt nagyon pozitívnak ítélik meg: „A sok versenytárssal és a szakma átlagával összehasonlítva a 2016-os éves forgalommal meg lehetünk elégedve.

A gazdák és a bérvállalkozók beruházási készsége az alacsony termelői árak valamint az átlag alatti betakarítás miatt nemzetközileg is nagyon visszafogott volt. Az ezzel együtt járó negatív piaci fejlődést az új fejlesztéseinkkel kompenzálni tudtuk; így sok területen képesek voltunk új vevőket megnyeri egy Amazone munkagép megvásárlásához.“

Az Amazone ügyvezetői Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer – ugyanilyen keretfeltételek mellett – kismértékű forgalomnövekedést várnak 2017-ben is.Az Amazone ügyvezetői Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer – ugyanilyen keretfeltételek mellett – kismértékű forgalomnövekedést várnak 2017-ben is.

Átlag felett alakultak a 2016-os forgalmi adatok Oroszországban, Ukrajnában, Spanyolországban valamint a Baltikumban és Ausztráliában. Jó forgalmi szinteket értünk el a német, az osztrák, a francia és az angol piacokon.

Az export hányada 2016-ban is 80% volt, az állományi dolgozók száma 1800 fő, közülük 130 ipari tanuló. A Kutatás – fejlesztés kiadásai hasonlóképpen több mint 5%-a a forgalmi volumennek.

Stratégiai beruházások

Fontos stratégiai lépés volt a 24 ha területű új telephely megvásárlása a német Bramsche településen található ipari területen. Ez lehetővé teszi az Amazone-csoport számára, hogy a jövőben a konjunkturális fejlődést figyelembe véve a hasbergen-gastei és a leeden-i telephelyeket kiegészítve egy további telephelyet hozzon létre, és ezzel növelje a termelési kapacitását.  Az új terület közlekedésileg nagyon jó helyen található az A1 autópálya mellett, csak 25 km-re a hasbergen-gastei központtól.

Nagy stratégiai jelentőséggel bír a Mosonmagyaróváron található Vogel & Noot ekegyár megvásárlása. Az ajánlattevői konzorcium keretében összesen három befektető jutott  2016 szeptemberében a Vogel & Noot csoport jelentős részéhez. Ennek köszönhetően az Amazone biztosította magának az ekegyárat, beleértve az eke-program valamennyi jogát is. Így az Amazone a már meglevő Cayron sorozat mellé egy csapásra további függesztett váltvaforgató ekesorozatot tudott felvenni a programjába különböző méretekben és felépítésben. A Cayros elnevezésű új sorozatot először novemberben állították ki nemzetközi vásárokon zöld-narancs színben.

A hude-altmoorhauseni telephelyen az Amazone 2016 novemberében egy új festőberendezést helyezett üzembe.A hude-altmoorhauseni telephelyen az Amazone 2016 novemberében egy új festőberendezést helyezett üzembe.

A különböző gyáregységekbe történő beruházások is megszakítás nélkül folytatódtak tovább 2016-ban. Hude-Altmoorhausenben novemberben kezdte meg a működését az új festőberendezés, így a hudei termékek egy még jobb minőségű KTL-alappal és porfestéssel kerülnek kiszállításra. Az új berendezés ára 20 millió euró volt, ez a vállalat történetében a legnagyobb egyedi beruházás.

A hasbergen-gastei telephelyen az Amazone 2 millió eurót fektetett be egy új teszt-központba. Az új épület 3000 m2 nagyságú, itt található a prototípus-gyártás, a kísérleti berendezések és az elektronikai laborok, továbbá ez megduplázza a kísérleti- és teszt-terület kapacitásokat ezen a telephelyen. A teszt-központ munkatársai gondoskodnak a prototípusok gyártásáról, üzembe helyezéséről és teszteléséről a műtrágyázási- és a növényvédelmi technika területén. Az új teszt-központban az elektronikai fejlesztésnek saját irodái, egy E-laborja, egy méréstechnikai műhelye van, valamint az elektronikai alkatrészek számára egy biztosított vizsgálati helysége.

Amatechnica – lelkes látogatók

Mint ahogy minden Agritechnica-év után 2016 júniusában Hasbergen-Gasteban rendeztük meg az „Amatechnica“ szakmai napot. Az, hogy ezen a nemzetközi házi kiállításon valamennyi, az utolsó Agritechnica óta kifejlesztett Amazone újdonságot gyakorlati használat közben is bemutatunk, mára már hagyománnyá vált.

Új fejlesztések az új vevők részére

Annak érdekében, hogy a régi és az új vevőinket is meggyőzhessük, az Amazone 2016-ban is különböző újdonságokat dobott piacra. Ennek keretében mutattuk be a Catros Special típust mint új függesztett kompakt tárcsás boronát 2,5, 3, 3,5 és 4 m munkaszélességgel. A klasszikus Catros 01 sorozathoz képest a legfontosabb különbség, melynél a két tárcsasor eltolását egymáshoz képest lehet állítani, az új Catros 03 Special esetében a tárcsasorok fixen rögzítettek.

A szintén új, Catros+ TX kompakt tárcsás boronák 7, 8 és 9 m munkaszélességgel és középső futóművel tette teljessé az Amazone az eddigi programját a 3 – 6 méteres Catros és a 12 méteres legnagyobb Catros+ 12003-2TS között. Ezzel összességében az Amazone a kompakt tárcsás boronákkal, kultivátorokkal, forgóboronákkal és forgólazítókkal valamint a tovább bővített ekeprogrammal vezető gyártóvá vált a talajművelés szegmensben.

A Cataya mechanikus vetőkombináció egy teljesen új szerkezet ISOBUS-technológiával.A Cataya mechanikus vetőkombináció egy teljesen új szerkezet ISOBUS-technológiával.

A vetéstechnika területen az Amazone 2016 közepe óta kínálja az új 6 méteres nagy területteljesítményű Cirrus 6003-2 és 6003-2C típusú vetőkombinációt. Mindkét munkagép felszerelhető a helyi adottságoktól függően választható módon a bevált RoTeC egytárcsás- vagy az új TwinTeC+- duplatárcsás csoroszlya-rendszerrel.

A második vetéstechnikai újdonság a Cataya mechanikus vetőkombináció. Ez a professzionális mezőgazdasági üzemek számára kifejlesztett Cataya 3000 Super típusú ráépített vetőgépből áll, mely választható módon az új KG ill. KX 3001 típusú forgólazítóval kombinálható. A TwinTeC-duplatárcsás csoroszlyarendszerrel és az ISOBUS technológiával felszerelt Cataya is fontos impulzusokat ad a vetéstechnikában.

A műtrágyatechnika területén újdonság a DynamicSpread elnevezésű dinamikus szakaszolókapcsolás a ZA-TS Hydro ráépített műtrágyaszóróhoz és a ZG-TS Hydro függesztett műtrágyaszóróhoz. Az újonnan kifejlesztett szoftvernek köszönhetően ezek a műtrágyaszórók képesek arra, hogy 64 vagy akár 128 szakaszolót is kapcsoljanak, így létrejöhet a szórásszélesség és a kijuttatandó mennyiség dinamikus beállítása. Ezzel az ékekben, kifutókban valamint akadályok esetén is sokkal pontosabb a szórás.

A növényvédelem területén az AmaSwitch és AmaSelect elnevezésű elektronikus fúvókakapcsolással felszerelt permetezőgépek iránti kereslet nagyon jól alakult. Mindkét rendszerrel lehetségessé vált a GPS-Switch forduló- és szakaszolókapcsolással kombinálva az automatikus fúvókakapcsolás 50 cm-szakaszolóval, ennek köszönhetően az ékekben és a kifutókban valamint a fordulókban még pontosabban lehet dolgozni. Az átlapolási terület a hagyományos Section Controll szakaszolókapcsolással összehasonlítva, pl. a fordulóban akár 85%-kal is kisebb. A területi struktúrától, a munkaszélességtől és a szakaszolók számától függően mind az AmaSwitch mind az AmaSelect lehetővé teszi a jelentős növényvédőszer megtakarítást az eddigi megszokott növényvédő technikával szemben.

A kommunális technika területén is mutatott be új munkagépet az Amazone: az E+S H 751 téli útkarbantartó munkagépet. Ez a szórógép egy 750 literes tartállyal, hidraulikus szórótárcsa-hajtással valamint egy sebességtől függő mennyiségszabályzóval van felszerelve, ezzel a munkagéppel teszi teljessé az Amazone a téli útkarbantartáshoz tartozó programját.

Arany- és ezüstérmek az oroszországi Agrosalon kiállításon

Az újításaiért kapott különleges kitüntetéseket az Amazone-csoport ezen év októberében a legfontosabb orosz mezőgazdasági vásáron, az Agrosalonon. A részterületspecifikus növényvédelemhez használható AmaSpot intelligens érzékelő-fúvóka-rendszert aranyéremmel tüntették ki. Egy-egy ezüstérmet kapott ezenkívül a Primera DMC 12001-2C vetőgép és a Catros+ 12003-2TS kompakt tárcsa.

Az új, Catros+ TX kompakt tárcsás boronák tették teljessé az Amazone eddigi programját a 3 – 6 méteres Catros és a 12 méteres legnagyobb Catros+ 12003-2TS közöttAz új, Catros+ TX kompakt tárcsás boronák tették teljessé az Amazone eddigi programját a 3 – 6 méteres Catros és a 12 méteres legnagyobb Catros+ 12003-2TS között

4. hely a 2016-os DLG-imázsbarométeren

A Németország részére közzétett 2016-os DLG-imázsbarométeren az Amazonen-Werke ismét kiváló értékeléseket kapott, és újra a 4. helyen végzett a mezőgazdasági technika területen. Ezzel az Amazone újra a legjobb értékelésű volt a közepes méretű eszközgyártók között, mivel az imázsbarométer első három helyén a Fendt, a Claas és a John Deere áll.

Kitekintés a 2017-es évre

A visszafogott piaci alakulás ellenére az Amazone ügyvezetőinek forgalomra vonatkozó előretekintése a 2017-es gazdasági évre optimista. Az ügyvezetők – ugyanilyen keretfeltételek mellett – kismértékű forgalomnövekedést várnak. „Meg vagyunk győződve arról, hogy az Amazone-csoport növekedése nem csak egyedül az általános piaci alakulástól, hanem a termékeink iránti növekvő kereslettől is függ. Az új ekékkel és a többi újdonsággal jobban felkészültünk mint bármikor ezelőtt“. Új regionális piacok feltárása is szerepel a naptárban. A mezőgazdasági ipar és speciálisan az Amazone-csoport fejlődésének közép- és hosszútávú jövőjét az ügyvezetők nagyon pozitívnak ítélik.