fbpx

Arysta: megújulást hoz az átalakulás

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 20.

Bővül a világcég portfóliója, erősödik a növényvédelmi és növénytáplálási kínálat

Újabb átalakulás előtt áll az utóbbi években is élénk gazdasági-átszervezési időszakot megélő Arysta, ugyanakkor az átalakulásokat folyamatos erősödéssel és a termékek, szolgáltatások bővülése kíséri – hangzott el a szadai szezonnyitó rendezvényen. A szakmai napon elhangzott, számos új kihívás várja a gyümölcs-zöldség- és a szántóföldi ágazatot, amelyekre az Arysta és a szakmai program társcégei a megfelelő technológiai válaszokat adják.

Arysta
Visi Zoltán (Arysta)

A rendezvény bevezetőjében a mezőgazdaságot érintő kihívások hatósági, szerengedélyezési aspektusairól Tóth Ágoston (NTO) adott tájékoztatást, érintve a különféle – sajnos mindinkább csak a nagy – kultúrákra irányuló hatóanyag-fejlesztési, kutatási tevékenységet.

Az Arysta LifeScience újabb átalakulás előtt áll, miután az Európában kevésbé ismert nagy gyártó cég, az UPL megvásárolta – jelentette be Visi Zoltán, a cég területi képviselője. Az Arysta két új saját biostimulátort vezet be idén az 1970-es évektől algakészítmények gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Goemar palettájáról. A repce és a gabonafélék gyökérnövekedésének serkentésére szolgáló Tonivit, amely GA 142 algakrémet, foszfort és káliumot tartalmaz. Aktív anyagai serkentik a tápanyag-felvételt, a gyökérfejlődést, jótékony hatást fejtenek ki a levélzet klorofilltartalmára. E hatások érdekében ősszel a gabonafélék 2-3, a repce 4-6 leveles állapotában kell kijuttatni.

A Zeal teljesen új készítmény a magyar piacon, speciálisan a kukoricára kifejlesztve: az algakrém mellett cinket, molibdént és mono-ammónium-foszfátot tartalmaz, s a kukorica 4-6 leveles állapotában javasolt a kijuttatása, az aktuális gyomirtással egy menetben. A hatására nő a gyökértömeg, javul a növény stressztűrése. Visi Zoltán megemlítette az Arysta évek óta bevált szerét, az Atonik-ot: a herbicidtoleráns tehnológiával védett napraforgóban a gyomirtással egy időben kijuttatandó szer révén megelőzhetők a gyomirtó okozta fitotoxikus tünetek.

Elhangzott, hogy új lombtrágyával bővül idén az Arysta portfóliója. A gyümölcs- és zöldségkultúrákban kalciumpótlásra alkalmas Carnival kalcium mellett magnéziumot, nitrogént, bórt és cinket is tartalmaz. Mezei acat, napraforgó árvakelés és más kétszikűek elleni védelemre javasolják a Cliophar 600 SL gyomirtó szert repcében, gabonafélékben, cukorrépában és kukoricában.

Hároméves kísérleti tapasztalatokkal rendelkezik az Arysta Kft. ProNutiva programja, amelyben a hagyományos növényvédelmi és a biológiai készítmények kombinálásával a repce mennyiségi és minőségi mutatói javíthatók. Tavasszal az Atonik biostimulátor felhasználásával indul a program. Amennyiben szükséges a növényállomány további növekedésszabályozása, akkor a Conatra regulátor kijuttatását javasolják. A virágzás megelőző időszakban, a főhajtás zöldbimbós állapotában a bórtartalmú Multoleo a terméskötődésre gyakorolt pozitív hatásával befolyásolja a növényenkénti becőszámot és a becőnkénti magszám alakulását. A repce ásványianyag-felvételét is növeli a készítmény.

A BASF képviseletében Tóth Attila szaktanácsadó a vállalat négy alapvető szántóföldi kultúrájára alkalmazandó növényvédelmi technológia szezonális tudnivalóit összegezte, míg a Sharda kínálatát és új termékeit Lakatos Regina értékesítő-szaktanácsadó összegezte; emellett szerepeltek a SAATEN-UNION – részben rekordokat termő – napraforgó- és kukoricahibrid-újdonságai Pataki István területi képviselő előadásában; illetve a kertészeti növények terén piacvezető Yara tápanyag-utánpótlási, digitális alkalmazási és szaktanácsadási szolgáltatásairól Tóth Gábor képviselő beszélt.