fbpx

Az agrárium úttörői

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 21.

Tények és eredmények a precíziós gazdálkodásról az AgroFIELD Akadémián

Az Agrofil SZMI Kft. egyebek mellett olyan digitális, jövőbe mutató technológiai megoldások fejlesztésében és alkalmazásában vállal szerepet, amelyek kézzelfogható hasznot termelnek és a környezetkímélő, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot segítik. Az aktuális, valamint a közeli jövőben tervezett feladatokról beszélgettünk Lajos Mihály vezető szaktanácsadóval, a cég ügyvezetőjével.

Lajos Mihály, az Agrofil SZMI Kft. ügyvezetője,
Lajos Mihály, az Agrofil SZMI Kft. ügyvezetője, vezető szaktanácsadója

Milyen feladataik vannak télen, a mezőgazdasági munkák kezdetéig?


– Mindig akad tennivalónk, nyugalmi időben is. Hosszabb befelé, család felé fordulásra a karácsonyi-újévi háromhetes szünetünkben van lehetőség. Jelenleg a beérkezett üzemi és kísérleti adatok feldolgozása folyik, és hamarosan elindul a tavaszi műtrágyázási és vetési térképek készítése is. Szervezés alatt van legnagyobb szabású rendezvényünk, az AgroFIELD Akadémia Konferencia. Ez lesz a mi legfontosabb ünnepünk, amely az új év kezdetén komoly meglepetéseket tartogat a mezőgazdasági termelők számára. Végéhez közelednek a kísérleti gazdaság és a Precíziós Műhely beruházásai is. Bőven találunk feladatot.

Mi történik ebben az időszakban a kísérleti gazdaságban?


– Az őszi talaj-előkészítési munkákkal végeztünk. A gazdaság területének felén tervezünk az idén kukorica-, cirok- és napraforgó-termesztést. Mi sohasem szántottunk, csak lazításos és/vagy forgatás nélküli technológiát alkalmazunk. Ősszel igyekszünk úgy elkészíteni a talajt, hogy tavasszal lehetőleg már ne vagy csak minimálisan mozgassuk. Az idén tervezünk talajművelés nélküli, no till kukoricatermesztést is. A kijelölt területeken most teszteljük az ISOBUS-alapú, második generációs, változó mélységű talajművelési eszközöket. Megérkezett az új, professzionális drónunk, amely egy multispektrális kamerával van felszerelve. Ennek okszerű alkalmazása számos új lehetőséget biztosít számunkra. Őszi vetéseink kiváló állapotban vannak, reméljük, az első tesztrepüléseket és felvételezéseket még a téli szünet előtt el tudjuk végezni, és az adatokat fel is tudjuk dolgozni. Egy komoly precízióseszköz-kiállítást rendeztünk be az óvári precíziós szakmérnök és növényvédő mérnök hallgatók részére telephelyünkön, Püskin, 1500 m2-en, ahol a diákok megismerhetik talajszkennereinket, talaj- és rétegmintavevőinket, a változó dózisú szórásra és permetezésre alkalmas gépeinket. Bemutatjuk a változó dózisú vetésre alkalmas mulcs- és szemenkénti vetőgépeinket is, és megtekinthető lesz hozamtérképes kombájnunk és a három drónból álló „drónflotta” is. Munkatársaim sokat dolgoztak rajta, hogy a látogatás az egyik leghasznosabb programjává váljon a fiatalok képzésének. Köszönettel tartozom érte a kollégáimnak.

Nagyszabású tervük, hogy az Egyesült Államokban folytatott kísérletsorozatot, amely a különféle kukoricahibridek tulajdonságait vizsgálja, hazai viszonyok közé adaptálják.


– Kollégáimmal az Egyesült Államokban járva volt alkalmunk részletesen megismerni egy olyan kukoricahibrid-karakterizációs kísérletet, melynek átvétele nagyon hasznos lenne az ágazat tudásalapú fejlesztésének-fejlődésének megalapozásában. Ennek érdekében döntöttünk úgy, hogy az Agrofil hazánkban is elindítja a hibridek tulajdonságait vizsgáló kísérletsorozatot. Szerintem ez nagyon jól illeszkedik az Agrofil „missziójába”, az innovációalapú termelés támogatásába, illetve jelentős hiányt pótol a magyarországi gyakorlatban. A kezelésváltozókat és az elvárásokat kell igazítani a hazai körülményekhez, illetve van relevanciája egy öntözéssel foglalkozó program elindításának is. Korábbi tőszám-, nitrogénreakció- és precíziós kísérleti tapasztalatainkat egységes módszertanba rendezzük, remélve, hogy ezzel a lehető leghasználhatóbb és legközérthetőbb formában tudunk hibridszintű vetési és trágyázási javaslatokat nyújtani a partnereinknek. Nem az a kérdés, hány paramétert használunk fel egy tőszám- vagy trágyázási javaslat tervezéséhez, hanem az, hogy ezekből a változókból mennyi és melyik a releváns. Erre is érvényes az a mondás, hogy „a kevesebb több”, azaz nagy a jelentősége, hogy a termést valóban befolyásoló változókat vizsgáljuk és használjuk a valós haszon eléréséhez.

Egy nagyszabású rendezvényre is készülnek. Mit érdemes tudni az AgroFIELD Akadémiáról?


– A rendezvény egy rendszer részét képezi. Az Agrofil a fejlesztést szeretné elősegíteni az általa indított AgroFIELD Programmal, mely az agrárdigitalizációban az agronómiai ismeretek bővítését, megújítását helyezi a középpontba. Az AgroFIELD Program hasznos eredményei, tudásbázisa jelenik meg az Agrofil Precíziós Műhely szolgáltatási csomagjaiban. Az AgroFIELD Akadémia pedig az az oktatási rendszer, amely „testközelbe” hozza az aktuális ismereteket partnereink számára. Az AgroFIELD Akadémiának több évközi rendezvénye is van, például a terepgyakorlatok; az AgroFIELD Konferencia pedig ennek a folyamatnak, az éves munkának a megkoronázása. Több kiváló előadót és neves kutatót várunk az Egyesült Államokból, a Purdue, a Minnesotai és a Dél-dakotai Állami Egyetemről. Európát a Genti Egyetem és természetesen az idén 200 éves Magyaróvári Gazdasági Akadémia oktatói képviselik. A konferencia előadói az agronómiai és a precíziós gazdálkodás metszéspontját, a kontinenseken átívelő, a gyakorlat számára hasznos információkat helyezik fókuszba. Ütköztetik tapasztalataikat, és feltárják álláspontjuk hátterét. Megtudhatjuk, melyek azok az információk, amelyek közvetlenül használhatók a nemzetközi szakirodalomból, és azt is, hogy mely területeken kell a saját eredményekre támaszkodnunk. Természetesen az agrofiles kollégák is beszámolnak az idei év kísérleti eredményeiről. Aki szereti a szakmánkat, az nagyon színvonalas rendezvényre, igazi szakmai ünnepre számíthat.

A konferencia kétnyelvű, oda-vissza szinkrontolmácsolással mindenki zökkenőmentesen élvezheti az előadásokat.

drónok

Milyen témák várhatóak?


– Természetesen a fő növény a kukorica, de a tápanyag-utánpótlás, tőszám jelentősége, talajjavítás-meszezés, távérzékelés és talajművelés témájában más növények kapcsán felmerülő agronómiai kérdések is szóba kerülnek.

Kinek érdemes részt venni a konferencián?


– A jelentős számú egyetemi előadó ellenére a konferencia előadásait úgy hangoltuk, hogy kifejezetten termelőknek, termelésirányítóknak ajánlhassuk őket. A szántóföldi növénytermesztőket szeretnénk megszólítani, nekik szeretnénk tiszta forrásból, hasznos szakmai információkat nyújtani ahhoz, hogy bátran merjenek a digitalizáció talajára lépni, hiszen léteznek a virtuális valóság mellett hasznos megoldások is az agrárdigitalizációban. Csak meg kell keresni a tiszta forrásokat. Ha a termelők a csalódottság és a félelmek miatt elkerülik, vagy késve lépnek erre a területre, esetleg rossz irányból közelítenek, komoly versenyhátrányba kerülhetnek. Fontos tehát, hogy a gazdálkodók számára legyen fóruma a kendőzetlen, tiszta tudásnak, mely a bizalmat megalapozhatja a jövő technológiái iránt. Ez egy modern, de igazi gazdakonferencia, mely a gazdálkodók és a termelésirányítók korszerű és hasznos ismereteinek bővítésére jön létre. Az AgroFIELD Konferenciát a termelőknek, a termelőkért szervezzük.

Novák Judit