fbpx

Beruházás Mininfra infravörös gabonaelemzőkbe – Megéri?

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 02.

Minden beruházás esetén felmerül a kérdés, hogy megtérül-e a beruházás és mennyi idő alatt. Cikkünk az Infracont Kft. által fejlesztett és gyártott, kedvező árú Mininfra műszercsalád két lehetséges felhasználási esetét vizsgálja: a gabona adás-vételt és a terményszárítást.

Gabonatermelés, felvásárlás

Termények eladása vagy vétele esetén a megtérülési idő kiszámításának egyik módja lehet, hogy a műszerek használata által elérhetővé tett többlet-bevételeket vagy költség-megtakarításokat összevetjük a beruházás költségével. A többlet-bevétel/költség-megtakarítás alapvetően a különböző minőségű tételek elkülönítéséből és különböző áron történő eladásából/vételéből, valamint mindkét esetben a pontos méréseken alapuló jobb alkupozícióból származhat. Az alábbi táblázatban látható, hogy a Mininfra SmarT típusú gabonaelemző vásárlása esetén hogyan alakul a megtérülési idő (évben megadva) különböző terménymennyiségek és elért tonnánkénti megtakarítások függvényében. (Példa: ha évi 3000 tonna terménymennyiség esetén 1000 Ft-tal nő/csökken az eladási/vételi átlagár, akkor a megtérülési idő mindössze 1,6 év.)

1. ábra: Mininfra SmarT megtérülési idő gabonatermelés/felvásárlás esetén (év)

Terményszárítás

Hasonlóan kedvező megtérülésekkel számolhatunk, ha a terményszárítás területén is használjuk a Mininfra műszereket. (Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy infravörös technológiával a nedvességtartalom rendkívül pontosan mérhető: a Mininfra műszerek pl. gabonafélékben 0,2% pontossággal tudják mérni a nedvességet.)

Szárítás esetén a nedvességtartalom pontos meghatározásának direkt költségvonzata van: a túlszárítás elkerülésével jelentős összegek takaríthatók meg. Az alábbi táblázat 500 Ft/%/tonna szárítási költséggel számolva tartalmazza a Mininfra SmarT műszer beruházásának megtérülési időit az éves szárított mennyiség és az átlagos megtakarítható túlszárítási költségek függvényében. (Példa: ha 25 ezer tonna éves szárított mennyiség estén csak 0,2% túlszárítást tudunk elkerülni, akkor évi 2,5 millió Ft költséget takaríthatunk meg, így a megtérülési idő kevesebb, mint 2 év.)


2. ábra: Mininfra SmarT megtérülési idő túlszárítás elkerülésével (év)

A fentiek alapján tehát levonhatjuk azt a következtetést, hogy a Mininfra műszerekbe való befektetés – már közepes üzemméret esetén is – viszonylag rövid idő alatt behozza az árát.

Cím: H-2011 Budakalász, Pomázi út 24., Hungary
Tel.: (+36) 212 400 344
Fax: (+36) 212 400 343
E-mail: [email protected]
Internet: www.infracont.hu