fbpx

BIOFIL Szárbontó baktérium készítmény

Írta: - 2014 október 23.

Jó kukoricatermés betakarítása után gyors és hatékony jó megoldás kell a növénymaradványok kezelésére:

BIOFIL Szárbontó baktérium készítmény

Hazánkban a kukoricatermesztés szempontjából az idei év időjárása közel optimális volt a nyár közepéig. Még javában tart a betakarítás, de az már most valószínűsíthető, hogy az összes termés legalább 1 millió tonnával meghaladja majd az előző évit. Sajnos az alacsony felvásárlási árak miatt a jó termés nem jár együtt kiemelkedő árbevétellel, illetve nyereséggel, viszont a termésmennyiséggel arányosan nagyobb növénymaradvány kihívást és egyben lehetőséget jelent egyszerre.

Azért kihívás a nagy mennyiségű szármaradvány, mert a természet sohasem volt felkészülve egy olyan helyzetre, hogy egyik pillanatról a másikra bekerül a talajba négyzetméterenként a kb. 1 kg magas cellulóz és lignocellulóz tartalmú növénymaradvány. Ilyenkor a szén-nitrogén arány eltolódása miatt kialakulhat az úgynevezett pentozán hatás, aminek a lényege az átmeneti nitrogénhiány. Ez különösen akkor hátrányos, ha a kukorica betakarítása után még október végén – november elején sor kerül őszi kalászos elvetésére. Ez a megoldás nem biztosít elegendő időt a természetnek arra, hogy rendezze a növénymaradványok lebontását és a talaj felkészülését a következő növény termesztésére.

Nyilvánvalóan ma már nincs lehetőség a földterületek pihentetésére és a talajba került növénymaradványok mennyisége is sokkal nagyobb, mint a korábbi évek esetében. Továbbá a talajélet is már vesztett gazdagságából és intenzitásából köszönhetően a modern termesztési technológiáknak vagyis az intenzív műtrágya és növényvédőszer felhasználásnak.

Ez a helyzet problémákat okoz:

  • felléphet a pentozán hatásból eredő nitrogénhiány az összes káros következményeivel,
  • a lassan bomló növénymaradványok, kedvezőtlenül hatnak a talajszerkezetre,
  • megnehezítik a talajművelést, növelik az erőgép üzemanyag fogyasztását,
  • elősegítik a gombabetegségek elterjedését, illetve a kártevők, rágcsálók áttelelését.

A XXI. század mikrobiológiai csúcstechnológiája szerencsére megfelelő megoldást kínál a fent említett problémák megoldására.

A BIOFIL Szárbontó baktérium készítmény 1 liter/ha adagban történő kipermetezésével és a növénymaradványok talajba forgatásával a talajban felszaporíthatunk olyan hasznos törzseket, amelyek többek között 3 különböző enzimet is termelnek (celluláz, xilanáz és béta glükozidáz), amelyek megbontják a cellulóz és lignocellulóz szálakat és jelentősen meggyorsítják a kukorica maradványainak a lebomlását. A termékben lévő törzsek alacsony hőmérsékleten is aktívak és mivel a talaj kémhatásának a tekintetében tág tűrésűek, ezért eltérő kémhatású talajokon is működőképesek.

A nitrogén termelő baktériumtörzs elegendő mennyiségű nitrogént szolgáltat a pentozán hatás ellen, így nitrogén tartalmú műtrágya használata nem szükséges.

A gyorsan bomló kukoricaszár a tavaszi talajelőkészítéskor már kevésbé akadályozza a talajmunkát, jobb magágy készítését teszi lehetővé és a benne lévő tápanyagok (makro-, mezo- és mikroelemek) a következő kultúra számára felvehetővé válnak.

Ebben az évben az átlagosnál jóval több csapadék miatt a gombabetegségek is erősen felszaporodtak, nagy a fuzáriumveszély. Érdekes megjegyezni, hogy a különböző fuzárium gombák azonban igen jó cellulózbontó képességgel rendelkeznek? Ez komoly kihívást jelentett a szezon során a növényvédelemben és a növénymaradványokon lévő jóval több kórokozó különösen indokolttá teszi a BIOFIL Szárbontó készítmény használatát. A hasznos talajbaktériumok ugyanis az úgynevezett sziderofór hatás révén gátolják a kórokozó gombák szaporodását és megakadályozzák azt, hogy a következő kultúra erőteljes fertőzési nyomással találkozzon. Ezáltal a következő év növényvédelme biztonságosabb és nagy valószínűséggel olcsóbb lesz.

A kukorica betakarítás utáni BIOFIL technológia lényege dióhéjban:

Ha a kukorica után még az ősszel kalászos gabona kerül elvetésre, akkor 1 l/ha BIOFIL Szárbontó + 0,5 l/ha a talaj kémhatásnak megfelelő BIOFIL Normál, Lúgos vagy Savanyú talajoltó baktérium készítmény kijuttatása és a talajba forgatása ajánlott. A kijuttatás történhet szántóföldi permetezőgéppel – ez esetben a beforgatást viszonylag rövid időn belül maximum fél napon belül el kell végezni – vagy egy menetben BIOFIL JET készülékkel.

Ha csak a következő évben kerül vetemény a kukoricatábla helyére, akkor a BIOFIL Szárbontó készítmény 1 l/ha adagját elegendő kijuttatni a fent említett módon. Tavasszal pedig a vetés előtti hetekben a talaj kémhatása alapján kiválasztott BIOFIL termék 1 liter/ha adagjának a kijuttatása javasolt, a gyors gyökérnövekedés és a felvehető tápanyagok miatt.

Végezetül – érdemes végiggondolni, hogy a természet és benne a termesztett növények egy meglehetősen komplex rendszert alkotnak, amelyben egyes tényezők változása az összes többi vele összefüggésben lévő dolog változását eredményezi. Ha nem 3-5 tonna kukoricát termesztünk hektáronként, hanem inkább 8, 10 vagy esetleg 10 tonna felettit, akkor a szármaradványok kérdését is kezelni kell. Az ilyen komplex biológiai helyzet megoldása olyan biológiai csúcstechnológiával érhető el, mint amit például a TERRAGRO Kft. által forgalmazott BIOFIL Szárbontó baktérium készítmény képvisel.

TERRAGRO Kereskedelmi Kft.

1095 Budapest, Soroksári út 48-54.

Telefon/fax: 06 (1) 793 26 70

E-mail: [email protected]

www.terragro.hu