fbpx

Biológiai növényvédelem: nem utópia, hanem valóság

Írta: - 2018 január 16.

Bár Magyarországon még mindig alacsony, Európában folyamatosan növekszik azon termelők aránya, akik a biológiai növényvédelemben használható készítményeket illesztenek a technológiába, vagy teljesen biológiai növénytermesztést folytatnak. A döntés mögött ma már kőkemény gazdaságossági mutatók állnak, amelyek bizonyítják, hogy megéri az ilyen típusú készítmények használata.

Indokolt és megéri!

A biológiai növényvédő szerek egyre szélesebb alkalmazásának több technológiai oka is van:

  • a régi kémiai készítmények toxikológiai, ökotoxikológiai okokból való betiltása, korlátozásai; • az új fejlesztésű hatóanyagok, hatásmechanizmusok hiánya;
  • az egyre több hatásmechanizmussal szemben egyre növekvő mértékben jelentkező rezisztencia; • az új károsítók folyamatos megjelenése;
  • a talajélet és az ökológiai diverzitás fenntartásának igénye.

Az pedig ma már nem vitatható, hogy a biológiai készítmények felhasználásával történő termesztésnek piaci előnyei is vannak. A piacon magasabb, stabilabb árakat lehet elérni, könnyebb bekerülni a legfizetőképesebb, fejlett országok – Németország, Egyesült Királyság, Skandinávia, Japán, Franciaország, USA – piacára. Könnyebb megfelelni jónéhány áruházlánc (Lidl, Aldi, Tesco), és feldolgozócég elvárásainak és előírásainak. Ráadásul a biológiai növényvédelem fajlagos költsége – partnereink adatai alapján – már középtávon is versenyképes a hagyományos, kémiai védelemmel; csehországi és ausztriai adatok alapján hosszú távon akár 10-20%-kal olcsóbb is lehet.

A talajélet és az ökológiai diverzitás sem csak elméleti kérdés, hanem bizonyítottan befolyásolja a termésmennyiséget és annak minőségét.

Biocont: piacvezetőként is segít

Magyarországon a biológiai növényvédő szerek, adjuvánsok és termésfokozó anyagok piacának úttörője a Biocont Magyarország Kft. Az egyszemélyes vállalkozásból azóta már a regionális Biocont-csoport egyik meghatározó tagvállalata lett. A cégcsoport Magyarországon kívül Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Vietnámban is jelen van. Meghatározó szerepet játszik a kertészeti kultúrák növényvédelmében és táplálásában, de Cseh- és Lengyelországban a kukoricamoly elleni védekezésben is piacvezető. A magyar vállalat 15 éve nyújt innovatív, egyedülálló megoldásokat, amelyek nemcsak hatékony növényvédelmet nyújtanak, de ugyanakkor a környezetet is kímélik, és a felhasználók, valamint a fogyasztók kémiai terhelését is csökkentik. A Biocont nem csak termékeket ad el, hanem komplett megoldásokat és szaktanácsadást is nyújt partnereinek. A területi szaktanácsadók személyre szabottan segítik a termelőket a lehető legnagyobb hatékonyság elérésében.


A Biocont nemzetközi csapata villányi évzáróján 2017 novemberében

Nem csak termékismeretet adnak át a termelőknek, hanem kint, a terepen is segítik munkájukat. Ilyen például légtértelítés kihelyezésének táblára szabott megtervezése, a hatékonyság ellenőrzése vagy az élő szervezetek gyors kiszállítása.

Speciális termékek

A Biocont emblematikus – és egyik első – termékcsoportja a hasznos élő szervezeteké. A szőlő- és gyümölcsültetvényekben a fitofág atkák ellen felhasználható ragadozó atka, a Typhlodromus pyri. A kukorica- és zöldségkultúrákban pedig a Trichogramma petefürkészeket tartalmazó Trichoplus-szal lehet védekezni a különböző növénykárosító molyok ellen.

Szintén egyedülálló a különböző gyümölcsfajokban és a szőlőben károsító molyok ellen használható légtértelítéses technológia. A technológia lényege, hogy a hím és nőstény lepkék közötti kémiai kommunikáció megzavarásával megakadályozza a párosodást, így a peterakás elmaradásával a kárt okozó hernyók megjelenése is elmarad az ültetvényben.

A japán gyártású, Shin-Etsu légtértelítéses feromonok már többezer hektáron szolgálják az alma-, szőlő- és csonthéjas gyümölcs termesztőket. A feromonok egyszeri kihelyezése folyamatos védelmet jelent az egész szezonra. A célfajokon kívül semmilyen más élőlényre nincs hatással, és semmilyen növényvédőszer-maradékkal nem kell számolnunk.

A biológiai minősítésű növényvédő szerek sorát bővíti a mikrobiológiai rovarölőszerek skálája. A Naturalis Beauveria rovarparazita-gombát tartalmaz, a Dipel a molyok ellen hatékony Bacillus thuringiensis toxint, a Novodor egy másik Bt. törzs levélbogarak ellen hatékony toxinját. A Madex egy rendkívül hatékony, szuperszelektív almamoly elleni víruskészítmény, amely hatékonysága mellett kiválóan alkalmas a kémiai készítmények ellen kialakuló rezisztencia megtörésére is. A Neem Azal természetes hatóanyaga a neemfa magjának olajából készült. Egészen speciális a rovarpatogén fonalférgek kínálata. A Nematop a dísznövénykultúrákban rendszeresen károsító barázdáshátú vincellérbogár ellen kínál megoldást, a Nemastar pedig zöldségfélékben, dísznövényekben és – akár házikerti – gyepekben a lótücsök, a vetési bagolylepke és a lószúnyog lárvái ellen ad védelmet. Mind a két készítmény teljesen biztonságos a célkárosítókon kívül minden élő szervezetre.

Adjuvánsok és előrejelzési eszközök

A szermaradékok csökkentésében jelentős szerepet játszanak a speciális adjuvánsok, amelyekkel javítható az egységnyi növényvédő szer hatékonysága, vagy (az engedélyokirati határokon belül) csökkenthető az azonos hatékonysághoz szükséges növényvédő szer mennyisége. A Wetcit nemcsak a permetlé tapadásának, terülésének javításával növeli a hatékonyságot, hanem speciális összetételéből adódóan hozzájárul a lágytestű rovarfajok és a gombamicéliumok gyorsabb kiszáradásához és pusztulásához is. Alkohol-etoxilát hatóanyaga mellett narancsfélékből származó természetes terpéneket tartalmaz, összetételéből adódóan – az ásványi olaj alapú adjuvánsokkal szemben – nem zárja el a növény légzőnyílásait, sokkal kisebb a fitotoxicitás veszélye. Hasonló összetételű a Prev-B2 nevű bórtartalmú lombtrágya is.

A szőlő lisztharmat és a botritísz elleni ökológiai védekezésben stratégiai elem, a VitiSan nevű, kálium-bikarbonát hatóanyagú ellenállóképesség-növelő növénykondicionáló készítmény. Lúgosító hatása a növény felületén a betegségek kialakulását gátolja, miközben gyorsan felvehető, jelentős káliumot szolgáltat. Mivel természetes anyagként, több ponton lép fel, ezért az antirezisztencia-stratégia eleme, akár a hagyományos permetezési programokban is. Kénnel alkalmazva annak növényvédelmi hatását erősíti. A fenti készítményeken kívül a Biocont számos előrejelző eszközzel szolgálja az előrejelzés hatékonyságát. Kínálatában megtalálhatóak a különféle színcsapdák, előrejelzést szolgáló feromoncsapdák is.

A Biocont Magyarország Kft. – bízva a biológiai készítmények magyarországi jövőjében – az 2017. eleji stratégiaváltás után intenzíven fejleszti a termék- kínálatát és a szaktanácsadói létszámát is.

Najat Attila
ügyvezető igazgató