fbpx

Biomassza tapasztalatok Finnországból

Írta: - 2016 május 24.

Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár vezetésével erdőgazdálkodókból, energetikusokból és kutatókból álló 32 fős szakmai csoport ismerkedett az erdei aprítékra alapuló biomassza hasznosítás elméleti és gyakorlati tapasztalatival a Karélia Tartományban található Joensuuban. 

A városban található Tudományos Park Erdészet és Megújuló Energia Divízió üzletfejlesztési menedzsere, Timo Tahvanainen koordinálta a szakmai programokat, amelyek fő célja fa alapú biomassza vágásterületi kitermelési, készletezési, szállítási paramétereinek valamint energiatermelési lehetőségeinek komplex vizsgálata volt.

A résztvevők információkat kaptak Az „olajmentes” Észak-Karélia Programról, a finn energetikai rendszerben történő fatüzelésről, megbízható és költséghatékony nyersanyag biztosításának módjáról valamint a Fortum energetikai cég Joensuu-i erőművének működési modelljéről. Délután a Fortum Joensuu 200 MW-os Erőművel valamint az Eno Energy gyakorlati esettanulmányával ismerkedtek a jelenlévők.

Fotó: FM

Ennek során a beszerzés, fakitermelés – apríték képzés és szállítás – erőművi menedzsment – erőművi beruházás – hőszolgáltatási hálózati beruházás és karbantartás témáiban tehettek föl kérdéseket a szakemberek.

A második nap délelőttjének előadói bemutatták az energetikai fa termelésének és szállításának gyakorlati eszközeit, amik az ellátás folyamatosságát és a magas fokú minőségbiztosítást teszik lehetővé. Az egyes eszközök gyártói (Pentin Paja, Kesla, Antti Ranta, Saalasti, KPA Unicon, Fixteri, Pallari) közül többen a gyakorlatban is bemutatták termékeiket.

A nap második részében Finnország legismertebb természetvédelmi területével, a Koli Nemzeti Park természeti adottságaival, gazdálkodásával ismerkedtek meg a résztvevők.

Fotó: FM

Április 8-án a terepi program Nurmesben folytatódott, ahol a Karjalan Metsäja Energia (KME Oy) üzleti modellje mellett a hőellátást biztosító 4 MW-os kiserőművet és a folyamatos alapanyag ellátást biztosító társult vállalkozás alapanyag terét ismerhették meg a jelen lévők.

A 76 t összgördülő tömegű alapanyag szállításról itt kaptak átfogóbb képet honi szakembereink.

Ezt követően az Észak Karélia Faipari Képzési Központ/Szakiskola képzési rendszerének bemutatásával az abban különleges szerepet kapó erdészeti gép-szimulátor tanműhely kipróbálásával és egy egyedi fejlesztésű tuskóroppantó ismertetésével folytatódott a program.

A nap zárásaként Kuittila (magán) Farm kis-kapcsolt faaprítékkal működő Volter technológiájú erőművét és a működéséhez szükséges prémium minőségű faapríték tárolását és szállítását mutatták be a szervezők.

A különböző szakterületek képviselőinek értékelése alapján elmondható, hogy az óhatatlanul meghúzásra került párhuzamok mellett vannak eltérések is a hazai alapanyag, a rendelkezésre álló technológiák vagy éppen az energia piaci jellemzők területén is. Egybehangzó véleményként került megfogalmazásra, hogy az eltérések mellett is számos megfontolandó és az itthoni gyakorlatban is jól adaptálható, jól hasznosítható tapasztalattal tértek haza a program résztvevői.

(FM Sajtóiroda)