fbpx

Borászati üzemfejlesztés Nagyharsányban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 16.

A kormány a vidékfejlesztési források elosztása során kiemelt figyelmet fordított a munkaigényes ágazatok, így többek között a borászat és az élelmiszeripar fejlesztéseinek támogatására is.

borászat

A Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 35 milliárd forint megítélt támogatásról született döntés, ami borászati beruházások megvalósítását szolgálja. Ebből a villányi borvidék esetében 40 kérelem nyert összesen 3 milliárd forint összegű támogatást. Nagyharsányban mintegy 200 millió forint vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően egy meglévő borfeldolgozó üzem felújítása és bővítése valósulhatott meg. A megújult üzem a leszüretelt szőlő fogadására, tárolására, illetve feldolgozására is helyszínt biztosít.

Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a borfeldolgozó üzem szakmai nyílt napján emlékeztetett arra, hogy április elején zárult az az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás, ami az élelmiszeripar mellett a borászati ágazat számára is újabb, mintegy 10 milliárd forint összegű forrást kínált beruházási elképzeléseik megvalósítására. A felhívásra jelentős, mintegy 136 milliárd forint támogatási igény érkezett, amelyből 26 milliárd forintra a borászati ágazat szereplői pályáztak, olvasható az AM Sajtóiroda hírében. A villányi borvidékről 22 kérelem érkezett mintegy 2,1 milliárd forint támogatási igénnyel. Az agrártárca a kérelmekről várhatóan az év második felében hoz döntést.

Jelenleg is elérhető az a 4 milliárd forintos pályázati felhívás, ami a borszőlő ültetvények telepítését segíti. A beérkezett 94 kérelemből eddig az Irányító Hatóság 20 támogatásáról határozott, ami 161 millió forint megítélését jelenti.