fbpx

CLAAS QUADRANT 5200

Írta: - 2016 február 11.

Az új QUADRANT 5200-as fejlesztésekor a teljesítmény-növekedés és a bálatömörség álltak a középpontban. Az új kötöző egység, a „raffer” etetővilla nyomatékkuplungját 30 százalékkal megnövelték, a dugattyú frekvenciáját percenként 51-ről 56 löketre emelték, és a préscsatornát további 40 centiméterrel 3,85 méterre hosszabbították meg. Az eredmény: nagyobb teljesítmény mellett is tömörebb, formatartóbb bálák.

Az új automatikus AUTOMATIC PRESSURE CONTROL (APC) présnyomás-szabályozóval lehetővé válik, hogy a bálázó mindig a maximális teljesítményen dolgozzon. Ehhez a gépkezelő csupán megadja a kívánt tömörséget és a használt kötöző madzag minőségét az ISOBUS terminálon. Ettől a két értéktől függően, melyeket hét érzékelő figyel, a kötöző egységen és a fővázon a bálázó maga szabályozza automatikusan a tömörítési nyomást. Az APC-nek köszönhetően a kevésbé tapasztalt gépkezelők is ki tudják használni a gép maximális teljesítményét, és a szalma minőségétől függetlenül egyenletes súlyú bálákat készíthetnek.

A QUADRANT 5200 bevezetésével a CLAAS mint első bálázógyártó, egy hidraulikus hajtású rendfelszedővel terjeszti ki a Pick-up ajánlatát. A Pick-up hidraulikus hajtásának köszönhetően a POWER FEEDING SYSTEM (PFS) (átmenő csiga) és a görgős leszorító hátsó hengerének behúzási sebessége a fülkéből szabályozható, és dugulás esetén ezek vissza is forgathatók. A gépkezelő így, függetlenül a szalmarendtől, kényelmesen dolgozhat maximális teljesítményen. Érzékenyebb növények, például lucerna esetén, a fordulatszám csökkentésével minimalizálhatjuk a levélveszteséget.

A CLAAS QUADRANT 5200 bálázót a 2016-os AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékverseny Pályázaton Nemzetközi Termékfejlesztési NAGYDÍJJAL tüntették ki. A bálázó részletesen bemutatásra kerül 2016. január 27-30. között a HUNGEXPO D pavilonjában, naponta kétszer 11:00 és 13:30 órai kezdettel, az AXIÁL 5-let Show műsorában.

?A CLAAS QUADRANT 5200-as szögletes nagykocka bálázó a jól bevált QUADRANT 3200 továbbfejlesztett változata. A bálakamra mérete természetesen maradt 70X120 cm-es. Ezt a kategóriát az állattartással foglakozók használják előszeretettel, a könnyebb kezelhetőség, valamint a nagy terményáteresztő-képessége miatt. A bálázó kitűnik a piacon azzal, hogy nem csak szalma betakarításra alkalmas, hanem széna és szenázs betakarításban is verhetetlen.? – László Attila, CLAAS termékmenedzser

Műszaki adatok: http://app.claas.com/products/2016/hu-HU/b/quadrant-5200-4200_td.php

Az újragondolt kötöző egység működése: