Csak rajtunk múlik! – a talajmeszezés legegyszerűbb módja

Talajainkat a savanyító tényezők, savanyító hatások folyamatosan érik, napjainkban még intenzívebben, mint akár a közelmúltban is. Ennek jelei egyértelműen láthatóak - rossz víz-, levegő-, és hőgazdálkodású talajok, a tömörödött, nehezen művelhető, vagy éppen szerkezet nélküli talajállapot -, illetve közvetlenül akár nem is láthatóak – ilyen a romló műtrágya hasznosulás, degradálódó talajélet, kórokozó mikroszervezetek túlsúlyba kerülése.

A probléma megoldása ma már csak elhatározás kérdése, nem igényel külön beruházást vagy rendkívüli munkaműveletek sorát. A megfelelő termék megválasztásával a talaj meszezése a műtrágya kijuttatáshoz használt berendezésekkel változtatás nélkül megoldható, ide értve a megfelelő szemcsenagyságot, kezelhető hektár dózist, szórásképet és szórási szélességet. A megfelelően megválasztott termék az egyszerű kijuttathatóság mellett a kijuttatás időzítésének rugalmasságával is segíti a gazdálkodót.

A TERRACALCO 95 egy ilyen termék. Új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást.

Gyors oldhatóságának, gyors hatásának köszönhetően a kijuttatás ideje rugalmasan illeszthető a technológiába.

Összesen két olyan időszak van, amikor nem alkalmazható:

1.       közvetlenül a vetéssel egy menetben (minimum 1 héttel a vetés előtt ajánlott kijuttatni és sekélyen bedolgozni)

2.       erősen bokrosodott, nagy levelű, „összezárt” állományban (a szemcsék a talajra hulljanak, ne a növényre)

A fentieket kivéve gyakorlatilag bármikor használható.

Ennek megfelelően még az idei évben is bőven van lehetőség a savanyú talajok meszes javítására. A kalászosok vetése előtt már igen szűk az időintervallum, de amiben még rugalmasan lehet gondolkodni, azok az alábbiak:

  • • repce őszi állományban történő meszezése – 2-4 leveles stádiumtól amíg a levélfelület nem nő túl nagyra (a talajt meszezzük, ne a növényt)

  • • kalászosok őszi állományban történő meszezése – 2-4 leveles stádiumtól gyakorlatilag a tél beálltáig (ha már nem tudunk rámenni a területre)

  • • tavaszi vetésű növények előtt a terület őszi meszezése – erre gyakorlatilag szintén mindaddig lehetőségünk van a tél folyamán is, amíg a területre rá tudunk menni.

Állományban történő kezeléseknél ügyeljünk arra, hogy a növények felülete ne legyen erősen nedves. 

Az őszi meszezés nagy előnye, hogy télen ritka az aszály…jellemzően télen, kora tavasszal van annyi csapadék, ami a mészanyag oldatba kerülését biztosítja, így az teljes mértékben hasznosul. Attól sem kell tartani, ha hosszabb ideig a mészanyag a területen marad úgy, hogy nem oldódik be. A mész nem nitrogén, nem párolog el, csak idő (és csapadék) kérdése, hogy időben mikor hasznosul.

Alkalmazásától mit várhatunk?

  • • gyors és egyszerű kijuttathatóságot, mintha műtrágyát szórnánk,

  • • gyors hatást – a meszezés és pH emelkedés előnyei már a meszezést követő kultúrában érezhetőek,

  • • rendszeres ismételhetőséget – akár minden évben meszezhetünk, mivel egyszerűen kijuttatható anyagról, mérsékelt hektár dózisokról beszélünk.

A TERRACALCO 95 legfőbb előnyei tehát összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő, koncentrált talajmeszező anyag.

Röviden: a TERRACALCO 95 segítségével a hatékony meszezés egyszerűen kivitelezhető.

Carmeuse Hungária Kft.
30-436-0577
www.carmeuse-agrarium.hu
www.talajmeszezes.hu